שתף קטע נבחר
צילום: רויטרס

הוריקן, טורנדו ושאלת זיהום האוויר

הוריקן "קתרינה" העלה על סדר היום את הקשר בין זיהום האוויר לשינויי האקלים הגלובליים. כיצד מתחיל ה-"הוריקן" וה"טורנדו", מה ההבדל ביניהם, האם יש סכנה שסופות כאלה יכו בישראל, כיצד משפיע הזיהום על מזג האוויר, ועוד שאלות ותשובות

ימים ספורים לאחר סופת ההוריקן שפגעה בניו-אורלינס, וארצות-הברית עדיין עומדת המומה מול מספר ההרוגים העצום, והנזק הרב שנגרם לרכוש ולתשתיות. ההערכות מדברות על עשרות אלפי הרוגים, ומספר הפליטים מגיע למאות אלפים. הנזק לרכוש נאמד בלמעלה מ-100 מיליארד דולר.  בארצות-הברית מאשימים את אזלת היד שהפגין הנשיא בוש לפני הסופה, ועדיין לא ברור מה יעלה בגורלם של רבים, שנותרו מחוסרי בית והגנה.

 

הוריקן "קתרינה" העלה על סדר היום שאלות מהותיות וחשובות והחזיר את ההתייחסות לשינויי האקלים הגלובליים, כתוצאה מזיהום האוויר והרס משאבי הסביבה, לסדר היום הציבורי. מהם סופות הוריקן וטורנדו, מה ההבדל ביניהן, האם יש סכנה שסופות כאלה יכו בישראל, כיצד משפיע הזיהום על מזג האוויר, ועוד שאלות.

 

כל שנה שומעים בדיווחי החדשות על סופות טורנדו והוריקן בארצות הברית. האם יש הבדל ביניהן, ומה פגע בניו אורלינס?

 

יש הבדל ניכר בין טורנדו לבין הוריקן, הגם ששתי סופות אלה הרסניות ביותר. הטורנדו הוא למעשה מערבל אוויר גדול ממדים, שקוטרו מגיע לכמה מאות מטרים, והוא יוצר משבי רוח שמגיעים למהירות של מאות קמ"ש. מבחינת העוצמה זוהי הסופה החזקה ביותר שמתחוללת בעולם.

 

הוריקן הוא סופה טרופית המתרחשת מעל אוקיינוסים ופוקדת את חופי היבשות. מהירות הרוח עשויה להגיע למאתיים קמ"ש במצבי קיצון, והרוח עלולה להחריב עד היסוד כל אתר שבו היא פוגעת. הסופה מלווה בהמטרת גשמים עזים ורצופים, הגורמים לשיטפונות כבדים על פני הארץ. כמו כן, דוחפת הרוח את מי האוקיינוס אל החופים היבשתיים וגורמת להצפת שטחים נרחבים.

 

במקרה של ניו אורלינס, הפכה העיר המצויה מתחת לפני הים ומוגנת כל ידי סכרים, למין בריכה עירונית ענקית. גלי הים הגבוהים חלפו מעל הסכרים והציפו את רחובות העיר. ידוע גם על כמה סכרים שניזוקו ודרכם חודרים מי הים. בשל מערכת הסכרים, הדרך היחידה לייבש את העיר היא לשאוב את המים מתוכה.

 

האם בישראל מתחוללות סופות טורנדו כמו בארצות-הברית?

 

גם בישראל מתחוללות סופות טורנדו בחורף, אך עוצמתן נמוכה ביותר בהשוואה לאלה שמתקיימות בארצות-הברית. שם למעשה מתפתחות סופות הטורנדו החזקות בעולם, וגם שכיחותן גבוהה יותר מאשר בכל מקום אחר. הטורנדו הפוגע בישראל מתפתח מעל הים התיכון, ומתקיים דקות מספר לאחר שחדר אל החוף. נזקיו בארץ הם מועטים ונדירים.

 

מה מקור סופת ההוריקן ואיפה היא מתפתחת?

 

מקור ההוריקן בשקע ברומטרי שקוטרו אינו עולה על כמה מאות ק"מ, ונמצא מעל האוקיינוסים. הוא נע מערבה על ידי רוחות הסחר המזרחיות ופוגע, בסופו של דבר, באיים וביבשות. את דרום מזרח ארצות הברית ומפרץ מכסיקו, פוקדת הסופה המתפתחת מעל האוקיינוס האטלנטי. טייפון הוא שם נרדף להוריקן בפי תושבי דרום מזרח אסיה, עבור הסופה המתפתחת מעל האוקיינוס השקט.

 

איך מתפתחת סופת ההוריקן?

 

השקע בסביבת קו המשווה מהווה אזור נרחב של לחץ נמוך. בדרך כלל, צפוי באזורים אלה מזג האוויר שגרתי, שמאופיין בטמפרטורה ובלחות גבוהות. בתוך שקע שכזה עשויים להתפתח שקעים קטנים יותר, הקרויים ציקלון טרופי. בנועם מערבה הם גורמים להגברה בעוצמת הגשם באזורי מעברם, והופכים להיות סופה טרופית כמו ההוריקן.

 

מה מקור האנרגיה המביא להתפתחות סופת ההוריקן?

 

להתפתחות ההוריקן משמש החום הכמוס, המשתחרר עקב התעבות המים בשכבות השונות של האטמוספרה. כידוע, חימום פני מי הים מתבצע על ידי האנרגיה המגיעה מן השמש. ככל שמגביהים אדי המים, צונחת טמפרטורת הסביבה, והם מתעבים תוך כדי שחרור אנרגיה רבה. בדרך כלל, לא מוקף ענן הגשם בענני גשם נוספים, אולם בסופה טרופית עלול להיווצר רצף של ענני גשם, שבהם משתחרר חום כמוס רב, הגורם לעליית הטמפרטורה בסביבתם. כתוצאה מכך מתגברת העננות, שמספקת עוד שחרור חום כמוס לסביבתה. מדובר אם כן, במערכת של משוב חיובי.

 

האם יש תנאי כלשהו שבלעדיו לא תתפתח הסופה?

 

ללא אספקה בלתי נדלית של לחות לא יכול להתקיים הוריקן, ולשם כך נדרשת הסופה להתפתח מעל אוקיינוס בלבד ולא מעל ים. כיום גם ברור שבטמפרטורת פני מים הנמוכה מ-26 מעלות צלזיוס, לא יתפתח הוריקן. על פני כדור הארץ יכולים להתפתח הוריקנים רק מעל קווי הרוחב הטרופיים באוקיינוס האטלנטי ובאוקיינוס השקט.

 

מה גורם לדעיכת סופת ההוריקן?

 

כשההוריקן חודר ליבשת דועכת הסופה לאחר מספר שעות, במיוחד אם השטח הררי. כוח החיכוך ביבשה בולם את הרוחות ומביא להיחלשותן. מלבד זאת, ביבשה לא מתקיימת אספקת לחות נוספת, והסופה מאבדת מכוחה. ברם, די בשעות האלו כדי לגרום נזקים כבירים, כפי שנוכחנו לדעת עת חלפה "קתרינה" על פני ניו אורלינס.

 

האם בישראל יתכן הוריקן?

 

בישראל לא תתכן סופת הוריקן, למרות שטמפרטורת פני המים בים התיכון מגיעה ל-29 מעלות צלזיוס בקיץ. כדי שיתפתח הוריקן דרושים לא רק מים חמים, אלא עוד שני גורמים שלא מתקיימים באזור זה:

הים התיכון הוא מאגר מים קטן יחסית, ואינו מסוגל לספק לחות בלתי נדלית כפי שנדרשת להתפתחות הסופה. כמו כן, תנאי מזג האוויר בקיץ יציבים מאוד ולהתפתחות ההוריקן דרוש מזג אוויר בלתי יציב.

 

האם אפקט החממה משפיע על תכיפות סופות ההוריקן ועוצמתן?

 

מוקדם עדיין לקבוע בוודאות. אפקט החממה הנגרם כתוצאה מפליטה של גזים וחלקיקים מארובות מפעלים ומכלי רכב, גורם גם לחימום פני המים באוקיינוסים. קרוב לוודאי שככל שתתארך התקופה בה פני המים חמים מ-25 מעלות צלזיוס, כך תתמשך תקופת ההוריקנים בשנה. כמו כן, במים חמים יותר אצור חום כמוס רב יותר, והאנרגיה הרבה הזו תשתחרר בסופו של דבר בצורה כלשהי, כשאחת מהן היא בסופת הוריקן.

 

כיצד ארצות הברית, הנפגעת העיקרית מסופות ההוריקן, מנסה למנוע את ההתחממות הגלובלית?

 

ארצות הברית היא המעצמה התעשייתית הגדולה והמובילה בעולם. המפעלים המצויים בה וכלי הרכב הנוסעים בכבישיה, פולטים כמות אדירה של גזי חממה מדי יממה. אם ימשיך זיהום האוויר על ידי האמריקנים בקצב זה, צפויה הטמפרטורה הממוצעת של כדור הארץ להמשיך ולעלות. החשש הגדול הוא דווקא מהמסת קרחונים, ולפיכך החליטו המדינות המתועשות ליישם את פרוטוקול קיוטו. האמנה שנכנסה לתוקף בשנה זו, קובעת שעל מדינות העולם להפחית את כמות המזהמים שפולטות תעשיותיהן. למרבה הצער, ארצות הברית אינה מיישמת את עיקרי האמנה ודוחה אותם בשל סיבות כלכליות ופוליטיות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
פינוי נפגעים בניו-אורלינס
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
נזקים כלכליים עצומים
צילום: רויטרס
צילום: איי אף פי
הוריקן קתרינה בשעת ההתרחשות
צילום: איי אף פי
מומלצים