שתף קטע נבחר

עזה: חמושים התנקשו בחייו של מוסא ערפאת

מפקד המודיעין הצבאי הפלסטיני לשעבר, מוסא ערפאת, הוצא לרחוב בעזה על ידי עשרות חמושים פלסטינים שהסתערו על ביתו, ירו בו למוות והשליכו את גופתו לרחוב. בנו נחטף. המועצה לבטחון לאומי של הרשות דנה בהשלכות הרצח. ועדות ההתנגדות קיבלו אחריות, ואילו החמאס גינה את ההתנקשות. אבו מאזן: "נחוש לתפוס את הרוצחים; הרצח לא יימנע מאיתנו לנסות להשליט חוק וסדר"

אנרכיה ברצועה: עשרות חמושים פלסטינים פרצו לפנות בוקר (יום ד') לביתו של מפקד המודיעין הצבאי הפלסטיני לשעבר במערב עזה, הגנרל מוסא ערפאת, השתלטו על שומריו, הוציאו אותו אל הרחוב ושם ירו בו למוות. לאחר מכן הושלכה גופתו ברחוב. ארגון "ועדות ההתנגדות העממית" נטל אחריות לההתנקשות.

 

סמוך ל-4:00 הגיעו 80 עד מאה חמושים בכ-20 מכוניות לאיזור ביתו של מוסא ערפאת, הנמצא לא הרחק מביתו של אבו מאזן. החמושים סגרו את כל הדרכים המובילות לבית, פתחו באש באוויר וירו אש מנשק קל, רקטות אר.פי.ג'י ומרגמות במשך 20 דקות לעבר הבית. 

 

בחילופי האש נפצעו שלושה משומריו של ערפאת. החמושים פרצו לתוך הבית, "שלפו" ממנו את מוסא ערפאת, ירו בו בראשו מטווח קצר ואחר כך ביצעו בו וידוא הריגה נוסף. לאחר מכן קשרו את המאבטחים הפצועים. 

 

דובר ועדות ההתנגדות העממית, אבו עביר, חשף בהמשך פרטים נוספים על ההתנקשות בערפאת. לדבריו, הפעולה נמשכה כ-20 דקות בלבד, ובה התבססו עשרות החמושים על אפקט ההפתעה. הם השתמשו באותה הטקטיקה בה עשו שימוש בעבר בעת הפריצה לכלא המרכזי בעזה.

 

"ערפאת פתח באש על לוחמי החטיבות (כינוי לזרוע הצבאית של הארגון – ר.נ.), אולם הם הצליחו להשתלט עליו ולהוציא אותו מחוץ לבית, שם הוא חוסל". לדבריו, ערפאת נשא נשק ופתח באש לעבר החמושים אולם כאשר אזלה לו התחמושת, פעלו המחסלים על סמך תוכנית מבצעית מוכנה. הם השתלטו עליו בשעה שהוא היה חמוש, והוציאו אותו מהבית "כדי להוכיח לעולם שהוא חוסל, ולא בטעות". לדבריו, ערפאת לא ביקש לפני מותו דבר והחמושים לא ביקשו ממנו דבר לפני שהרגו אותו. זאת מפני שבידי הארגון "מצויות כל ההוכחות הנדרשות".

 

בנו של ערפאת, מנהל, קצין חשוב במנגנון הביטחון הצבאי נחטף גם הוא מהבית ונמסר לגוף לא ידוע. רשת אל ג'זירה דיווחה כי יו"ר הרשות, אבו מאזן, העוקב אחר הנעשה במשרדו בעזה כינס הבוקר פגישה דחופה של המועצה הפלסטינית לביטחון הלאומי.

 

ערפאת, בן דודו של יושב ראש הרשות הפלסטינית לשעבר, יאסר ערפאת, פונה לאחר מכן לבית החולים הראשי בעזה, "אל קודס", אולם הרופאים מסרו כי בעת הגעתו כבר היה ללא רוח חיים.

 

ועדות ההתנגדות: אנחנו הרגנו וחטפנו

 

גדודי סלאח א-דין, הזרוע הצבאית של "ועדות ההתנגדות העממית", קיבלו אחריות להתנקשות בערפאת ולחטיפתו של בנו. לפי אל-ערביה, ישנם דיווחים כי בנו מצוי בידי אנשי הוועדות וזאת כ"קלף מיקוח" לפתרון המשבר.

 

מוקדם יותר התקשר גורם בגדודי חללי אל אקצה של הפתח לסוכנות הידיעות הפלסטינית מען והביע את שמחתו לשמע הידיעה על ההתנקשות בערפאת. הוא תיאר את הפעולה כסגירת חשבון עם המושחתים אשר הרשות הפלסטינית נמנעה לעשות. המשטרה הפלסטינית שהוזעקה למקום בעקבות התקרית, סגרה את כל הדרכים המובילות לאיזור והחלה בסריקות וחיפושים אחר התוקפים.

 

בצהריים אמר יו"ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, כי הוא נחוש לתפוס את רוצחיו של מפקד המודיעין הצבאי הפלסטיני לשעבר. אבו מאזן הוסיף כי "הרצח לא יימנע ממני לנסות להשליט חוק וסדר".

 

תנועת חמאס גינתה את ההתנקשות. "למרות היותו של מוסא ערפאת מהבכירים הפלסטינים שהיו אחראים על דיכויו ועינויו של עם הפלסטיני, אנו שוללים שימוש בשיטות של רצח וכוח דוגמת אירועים שכאלה", אמר דובר החמאס, סמי אבו זוהרי, בראיון לרשת "אל-ג'זירה". "אנו שוללים שימוש בשיטות של חיסולים בתוך הזירה הפלסטינית", הוסיף.

 

מוסא ערפאת: אחד מבעלי ההשפעה ברצועה

 

ערפאת, 69, היה חבר חוליית הפתח בשכונת סג'עיה בעזה בשנים 65-66. הוא עמד בראש הגזרה הדרומית של הפתח בירדן וזאת עד לספטמבר השחור בשנת 1970. הוא מונה לתפקיד ראש מנגנון המודיעין הצבאי עוד בשעה שמפקדת אש"ף שהתה בתוניסיה, ומשם הגיע עם בכיריה לשטחים בשנת 1994 בעקבות הסכמי אוסלו, והקים את המנגנון בשטחים. ערפאת, שהתגורר בשכונת תל אל-הווא במערב עזה מאז, נחשב לאחד מבעלי ההשפעה ברצועה.

 

יושב ראש הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, הדיח אותו מתפקידו בחודש אפריל, בניסיון למגר את תופעות השחיתות ואי הסדרים במנגנוני הביטחון. ערפאת הודח אז עם יחד עם שורה של קצינים שעברו את גיל הפנסיה, וזאת בניסיון לרפורמות במנגנוני הביטחון הפלסטינים.

 

בניסיון להתמודד עם הזעם שנוצר בעקבות הדחתו, מינה אותו אבו מאזן ליועץ מיוחד לענייני ביטחון. מוסא ערפאת היה ידוע בסכסוכיו האישיים עם גורמים חזקים גם מקרב כוחות הביטחון וגם מקרב הפלגים.

 


הרבה יריבים ברשות. מוסא ערפאת (ארכיון: רויטרס)

 

בעבר ניצל ערפאת ממספר ניסיונות התנקשות. באוקטובר אשתקד התפוצצה מכונית תופת בסמוך למטה הראשי של כוחות הביטחון הפלסטינים ברצועת עזה, ליד השיירה בה נסע ערפאת. הוא עצמו לא נפגע בפיצוץ, אולם עובר אורח שעמד בסמוך נפצע ופונה לבית חולים. גדודי חללי אל-אקצה כינו לא אחת את ערפאת כ"סמל השחיתות".

 

מוסא ערפאת נחשב בעבר במערכת הביטחון בישראל כאחד האחראים להברחות הנשק ברצועה.

 

בחודש יולי 2003 נורתה רקטת אר.פי.ג'י לעבר מתחם הסראיה בעיר עזה, בו שכן משרדו של ערפאת, אולם היא פגעה בבית כלא וגרמה לפציעתם של עשרה אסירים פלסטינים באורח קל.

 

"אנרכיית הנשק"

 

במקביל לאירוע זה, גברה בימים האחרונים המתיחות בין הרשות הפלסטינית לחמאס, בעיקר בשל הפיצוץ שאירע שלשום בבניין בו התגורר בכיר בארגון. ברשות שבו ותקפו את אחזקת אמצעי הלחימה בבתים פרטיים ובאזורי אוכלוסייה עמוסים ואמרו כי האירוע מוכיח שיש להפסיק את "אנרכיית הנשק". עוד הוסיפו ברשות כי חקירת האירוע מתמקדת בשלב זה אך ורק באפשרות של תאונת עבודה שגרמה לפיצוץ.

 

בעקבות אירועי האלימות האחרונים חוששים בצה"ל מהסלמה של המצב הביטחוני ברצועה ובסביבתה. אמש נשלח מסר חריף לפלסטינים בעקבות התהלוכה שהפכה עד מהרה לניסיון פשיטה על ההתנחלות נווה דקלים. בצה"ל זעמו על כך שהשוטרים הפלסטינים לא מנעו את הצעדה לעבר ישראל וחוששים מפרצי אלימות בעקבות מותו של הצעיר הפלסטיני מירי ההרתעה של צה"ל.

 

כבר אמש נחתו שתי רקטות קסאם בשטח פתוח בין נתיב העשרה ליד מרדכי.


פורסם לראשונה 07/09/2005 05:52

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
נורה למוות. מוסא ערפאת
צילום: איי פי
צילום: איי אף פי
זירת הרצח הבוקר
צילום: איי אף פי
צילום: רויטרס
אבו מאזן. "נחוש"
צילום: רויטרס
צילום רויטרס
הדוד
צילום רויטרס
מומלצים