שתף קטע נבחר

משרד החינוך: "יש ערנות בבתיה"ס לסימני אובדנות"

שני בני 17 התאבדו ביומיים האחרונים, ו-ynet פנה לחיה רביב, פסיכולוגית של מחוז הצפון במשרד החינוך, שתסביר כיצד מתמודדים עם התופעה. רביב יוצאת בקריאה לבני הנוער: אל תהססו לדווח על חבר שמתכוון לעשות מעשה קיצוני

ביומיים האחרונים התאבדו שני נערים בני 17. אחד מהם בחר לעשות זאת בקפיצה מהקומה השלישית של בית ספרו, בגלל אהבה נכזבת. יום לפני כן תלה עצמו בחצר ביתו נער מאופקים, 9 חודשים לאחר מות אביו. חיה רביב, פסיכולוגית מחוז הצפון של משרד החינוך, אמרה אתמול (ד') ל-ynet כי קיימת בבתי הספר ערנות לגבי נוער עם מחשבות אובדניות: "בבתי הספר ישנם יועצים פסיכולוגיים ובכל מקרה שבו מזהים סימני מצוקה אצל נער או נערה אנחנו מתייחסים לכך ברצינות, נפגשים איתם ומשוחחים, ואף מעבירים מידע להורים".

 

"אנחנו משתדלים להעביר לנער או לנערה את הרושם שהם לא לבד ושיש מענה וסיכוי לצאת מהמצוקה בה הם נמצאים כרגע", אמרה רביב. רביב אמרה כי לדעתה, יש מקום בתקופה זו לשיחות בכיתה על התמודדות עם מצבי מצוקה וקשיים של נערים ונערות בגיל ההתבגרות.

 

לדבריה, ישנן כמה סיטואציות שכיחות הגורמות לנוער להגיע למצב של מחשבות אובדניות, "מקרים שכיחים הם אהבה נכזבת, כמו במקרה האחרון. גם הנושא הלימודי גורם לעתים למצבי לחץ אצל תלמידים ששואפים לשלמות. מתח עם ההורים או חברים יכול להיות גורם נוסף לתופעה".

 

ישנם סימנים שעל פיהם ניתן לזהות נוער הנמצא במצוקה. לטענת רביב צריך להיות ערניים כאשר הנער או הנערה עצובים מאוד או בוכים לעתים קרובות.

"סימן נוסף הוא חוסר מוטיבציה או היעדר עניין בחיים", מוסיפה רביב, "יש כאלה שאף מדברים על כך שנמאס להם לחיות, או אומרים דברים כמו 'אני לא אחסר לאף אחד בעולם'. גם היעדרויות מהלימודים ומבתי הספר הן סימן מדאיג".

 

"נקודה חשובה נוספת היא אותם חברים וחברות ששומעים את ההצהרות על הרצון לסיים את החיים מפי חבריהם. מתוך נאמנות לחבר הם לא מדווחים על כך ושומרים את הסוד - ופה יש מקום לאמירה חד משמעית: חברות טובה היא חשיפה של המקרה ויידועו של אדם מבוגר משמעותי כמו מורה, יועצת או פסיכולוג".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
"שיבינו שהם לא לבד"
צילום: שאול גולן
מומלצים