שתף קטע נבחר

ישראלי פיתח טכנולוגיית חיפוש מהפכנית

אורי אלון, סטודנט באוניברסיטת UNSW שבסידני, אוסטרליה, חיפש נושא לתזה ופיתח את אוריון, מערכת שמתלבשת על מנוע חיפוש קיים ומציגה את הטקסט המבוקש במקום קישורים

אורי אלון, סטודנט ישראלי מאוניברסיטת New South Wales (או UNSW) שבאוסטרליה, הצליח במקום שבו נכשלו רבים - הוא פיתח את "אוריון" (Orion), מערכת ש"מתלבשת" על מנועי חיפוש קיימים והופכת את החיפוש לממוקד ויעיל יותר בקלות יחסית.

 

"ביל גייטס צוטט לאחרונה בפורבס באומרו שעלינו להצעיד את שוק החיפוש אל מעבר לדרך בה אנשים חושבים כיום. אנחנו מאמינים ש"אוריון" יוכל לעשות זאת", אמר אנדרו סטיד מ-New South Innovations, חברת הטכנולוגיה של האוניברסיטה.

 

אלון בן ה-26, שמבהיר כי הוא ישראלי גאה ואין בכוונתו להשתקע באוסטרליה, פיתח את המערכת במסגרת לימודיו. "אוריון התחיל כפרויקט המחקר שלי לדוקטורט, אבל האוניברסיטה זיהתה במהירות רבה שיש לזה פוטנציאל מסחרי, והקדישה משאבים לתהליך רישום הפטנט על המערכת", הוא סיפר בראיון ל-ynet.

 

מערכת המאתרת תכנים דומים לבקשת החיפוש 

 

מנועי החיפוש של ימינו, כמו גוגל, MSN או יאהו!, מאתרים עבורנו דפי אינטרנט על פי מילות המפתח שהקלדנו בשדה החיפוש. לעיתים מדובר בדפים שאכן תואמים את מה שחיפשנו, אך לא תמיד זה כך. פעמים רבות אנחנו נתקלים בתוצאות חיפוש שאינן קשורות כלל למילה המבוקשת, בעיקר כשמדובר במילה או מונח בעל משמעות כפולה.

 

כאן בדיוק נכנסת "אוריון" לפעולה: המערכת, ש'מתלבשת' על מנועי חיפוש קיימים ותומכת בכולם, מאתרת עבור המחפשים תכנים נוספים אשר קשורים בצורה הדוקה למילה המפתח. לאחר שהיא מאתרת את המידע, היא מציגה למשתמש בדף אחד את כל הפסקאות בהן מופיע הטקסט המבוקש, וכן מציגה הפניות למילים או מונחים קשורים אחרים.

 

כלומר, אם חיפשתם אחר המונח "המהפכה הצרפתית", למשל, תקבלו פסקאות של טקסט ובו מידע העוסק במונח הזה, כמו גם תכנים מדפי אינטרנט בנושא "המלך לואי ה-16", "הצהרת זכויות האדם", "מקסימיליאן רובספייר", "מונרכיה" ועוד.

  

בעתיד: גם בעברית

 

למעשה, מדובר בטכנולוגיה המשפרת את מידת הרלוונטיות של תוצאות החיפוש ומוסיפה לתוצאות שנמצאו מידע רלוונטי נוסף - כאשר המשתמש מקבל בדף הראשון את כל התכנים הרלוונטיים לחיפוש.

 

התוצאות עצמן יכולות להגיע ממנוע חיפוש יחיד או כמה מנועי חיפוש המשולבים במקביל. עמוד התוצאות נוצר באופן דינמי בעת החיפוש, כאשר הגולש יכול לעבור בין המילים המוצעות בטור השמאלי של העמוד, ולצפות בטקסטים שנאספו באופן מיידי ובאותו הדף.

 

בשלב זה, המערכת תומכת באנגלית בלבד. "אנחנו בשלבי בטא מוקדמים, אך עתיד אנחנו מתכננים להציע את המערכת גם בגירסה עברית ובשפות אחרות", הבטיח אלון.

 

אלון, שנמצא במגעים עם כמה גופים מסחריים שאת שמם לא מסר, מנוע מלפרט כיצד בדיוק עובדת התוכנה,

אולם הסכים לחשוף מעט מהנעשה מאחורי הקלעים.

 

"האלגוריתמים ששימשו כבסיס לפטנט מאתרים את מחרוזת החיפוש בתוך קטעים של טקסט, מדרגים כל מילה, ולאחר שקבעו את מידת הרלוונטיות שלה לחיפוש, מציגים את המידע ישירות בעמוד התוצאות".

 

"'אוריון' מבוסס על שימוש באלגוריתמים מורכבים, אשר באמצעות טכנולוגיות כריית מידע שונות, מאפשרים גם לאחזר את הטקסט שבו נכללות מילות המפתח, ולא רק להציג קישורים, כפי שקורה היום ברשת. המטרה שלי היא, שכאשר גולש מחפש מידע, הוא יקבל את המידע שמעניין אותו, במקום רשימה של קישורים לאתרים אחרים".

 

לדברי אלון, העובדה שבעמוד מוצגים גם קישורים לנושאים משלימים, מעשירה את חוויית החיפוש באמצעות הצגת ביטויים שאולי כלל לא חשבנו עליהם, ומאפשרת לכל אחד לבצע "חיפוש מקצועי, גם ללא ידע מקצועי".

 

בסך הכל חיפש נושא לתזה

  

הרעיון להציג את המידע ישירות, במקום להשתמש בקישורים, הגיע ממנחה התזה של אלון, ד"ר אריק מארין, ששוחח על כך עם התלמיד שלו במרץ השנה. "אני רק סיפקתי את הניצוץ הראשוני. אבל אורי הוא זה שפיתח את המערכת הזו, הודות ליצירתיות המדהימה שלו ולעבודה הקשה שהשקיע בכך בחודשים האחרונים", מסר ד"ר מארין בהודעה לעיתונות.

 

המפתח הצעיר, שגדל במבשרת ציון, התגייס לצה"ל ולאחר מכן נסע לטיול באוסטרליה, השלים את התואר הראשון והשני שלו בטכנולוגיית מידע באוניברסיטת Monash שבמלבורן. לצורך התזה שלו עבר ל-UNSW שבסידני.

 

שם חיפשו הוא והמנחה שלו, ד"ר אריק מארין, נושא לתזה. אלון, שהגיע מרקע של עיסוק ואיסוף מידע, בחר לעשות תזה על "גילוי באמצעות מנועי חיפוש", כשהרעיון המרכזי שלו היה לייעל את תהליך החיפוש עבור המשתמש הפרטי, ולהבטיח שתוצאות החיפוש תהיינה רלוונטיות יותר למילות המפתח. נראה שהוא הצליח בכך.

 

השם "אוריון", אגב, נבחר משתי סיבות עיקריות, אחת סמלית ואחת קצת פחות. "אוריון הוא צייד גדול מהמיתולוגיה היוונית, ואני מתייחס למנועי חיפוש כאל ציידי מידע. נוסף, זה מתחיל עם אורי", אמר ד"ר מארין בנימה משועשעת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אורי אלון. "מנועי חיפוש הם ציידי מידע"
מומלצים