שתף קטע נבחר

בריטניה: "יום רצח העם" במקום "יום השואה"?

חברי הוועדות שהקים בלייר בעקבות הפיגועים בלונדון ממליצים להפוך את יום הזיכרון לקורבנות השואה ליום בו יצויינו קורבנות מעשי רצח עם באופן כללי. זאת במטרה להכיר גם ברצח מוסלמים בשטחי הרשות הפלסטינית, צ'צ'ניה ובוסניה. הנימוק: כדי שחברי הקהילה המוסלמית הגדולה במדינה לא יקבלו רושם שחיי בני דתם פחות חשובים

פגיעה ברגשות המוסלמים? צוותי יועצים במספר ועדות שהקים ראש ממשלת בריטניה, טוני בלייר, בעקבות הפיגועים ברכבת התחתית בלונדון בחודש יולי, ממליצים לבטל את יום הזיכרון לשואה. זאת משום שלדבריהם, מדובר בפגיעה באוכלוסיה המוסלמית הגדולה החיה בבריטניה.

 

ראש הממשלה בלייר טרם הגיב על ההצעה החדשנית, שפורסמה הבוקר (יום א') ב"סנדיי טיימס" הלונדוני וכצפוי, עוררה גל של תגובות קשות בקרב הקהילה היהודית במדינה.

 

על פי ההמלצה, שמו של "יום שואה" יוחלף ל"יום רצח העם". הדבר יסמל הכרה של הממשל גם ברצח ההמוני של מוסלמים בשטחי הרשות הפלסטינית, צ'צ'ניה ובוסניה, וכן בבני דתות אחרות שנרצחו. לדברי חברי הוועדות, שהורכבו מאזרחים מוסלמים, המעמד המיוחד שניתן לשואה מגביר את תחושת הניכור בקרב גורמים קיצונים משום שיום הזיכרון אינו כולל מוסלמים.

 

"אירועי היום זרים לצעירים מוסלמים"

 

"אירועי היום עצמו, ואפילו השם 'יום השואה', זרים מדי להרבה צעירים מוסלמים. זה מעביר מסר לא נכון: שחיי אדם אחד יותר ראויים להיזכר מאשר חייו של אדם אחר. זה אי שיוויון שגורמים קיצונים יכולים לנצל", אמר חבר אחת הוועדות והוסיף: הדרך היחידה לשנות זאת היא שהממשלה תתמוך ביום שייקרא 'יום רצח העם'".

 

המלצות הוועדות נתמכו על ידי סר איקבאל סאקרניה, מזכיר המועצה המוסלמית של בריטניה. לדבריו, "המסר של השואה היה תמיד 'לעולם לא שוב'. אסור שיהיו ערכים כפולים לגבי חייהם של בני אדם. מוסלמים חשים פגועים שחייהם אינם בעלי אותו ערך לחייהם של אלה שמתו בשואה".

 

איברהים יואיט, יו"ר עמותת צדקה מוסלמית, אמר כי "יש 500 ערים וכפרים של הפלסטינים שנמחקו במהלך השנים. זו בהחלט השמדת עם עבורי".  

 

יום השואה בבריטניה כונן על ידי בלייר בשנת 2001, בעקבות קמפיין של מנהיגי הקהילה היהודית, ונקבע ל-27 בינואר. המלכה היא פטרונית ארגון הצדקה שמארגן את אירועי הזיכרון ומשרד הפנים מתקצב את היום בחצי מיליון ליש"ט מדי שנה ושנה.

 

יד ושם: "לא ייעשה שום שינוי"

 

מ"יד ושם" נמסר שבעקבות הידיעה נבדק הנושא עם משרד הפנים הבריטי, שהסכים עם העמדה לפיה השואה היא אירוע טרגי מכונן בהיסטוריה של אירופה. דוברת "יד ושם" אמרה כי משרד הפנים הבריטי אישר כי אין כל כוונה לשנות את יום השואה בבריטניה. 

 

"כאב וסבל של חפים מפשע, מכל קבוצת אוכלוסייה בעולם, ראויים לזיכרון, אך כאן מדובר בחוסר הבנה עמוק של אותם חברי ועדות המנסים להפוך את יום הזיכרון לשואה בבריטניה לעניין פוליטי. קיים הבדל מהותי בין השואה שהיא אירוע ייחודי בתרבות האירופית והאנושית שהייתה רצח מכוון ושיטתי של מיליוני יהודים במטרה להשמיד כל זכר של העם היהודי, לבין רצח שהוא תולדה של מלחמות או סכסוכים אתניים כאלה ואחרים", לשון התגובה. 

 

יו"ר חבר הנאמנים של בית התפוצות, ליאוניד ניבזלין, הגיב לאפשרות לביטול יום השואה: "אומות העולם חייבות לזכור כי האחריות להנצחת זיכרון השואה ולחינוך נגד אנטישמיות מוטלת גם עליהן, ולא רק על מדינת ישראל והעם היהודי.

 

"התעלמות העולם החופשי מזיכרון השואה עלולה להיות הצעד הראשון בדרך לרצח עם נוסף. איחוד זיכרון השואה עם אסונות אנושיים אחרים ביום זיכרון אחד, כמוהו כהתעלמות מוחלטת מהשמדת 6 מיליון יהודים רק בשל היותם יהודים. בכל ההיסטוריה האנושית אין שני לשואה באכזריות ובנוראיות".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
"שואה" או "רצח עם"?
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
טרם הודיע כיצד יפעל. בלייר
צילום: רויטרס
מומלצים