שתף קטע נבחר

עצרת האו"ם: שרון ונשיא פקיסטן שוחחו

נשיא פקיסטן מושארף ניגש לשרון, לחץ את ידו והציג בפניו את אשתו. קודם לכן קיים שרון פגישה לבבית עם הנשיא בוש, שחלק לו שבחים: "אתה מנהיג אמיץ, אני יודע שהיה קשה לבצע את ההתנתקות". השניים גם שוחחו על הפוליטיקה הפנימית בישראל, ובוש ביקש משרון "קצת מהפופולריות שלו". רה"מ הודה לנשיא על מאמציו להשגת שלום באזור, ותיאר בפניו את האנרכיה ברצועה ובציר פילדלפי. מחר יישא שרון נאום בעצרת האו"ם, בו הוא צפוי לומר כי ישראל מכירה בזכות הפלסטינים למדינה

פגישה מקרית? במהלך כינוס עצרת האו"ם בניו יורק, לחצו ידיים נשיא פקיסטן פרבז מושארף וראש הממשלה אריאל שרון. הדבר אירע בעת קבלת פנים באו"ם, היום (ד') בבוקר. הנשיא הסנגלי הוא שהפגיש בין שרון לבין מושארף, וזה הלך לאחר מכן להביא את אשתו, והציג גם אותה בפני שרון.

 

קודם לכן נפגש שרון עם הנשיא ג'ורג' בוש ושמע ממנו מחמאות רבות. "אני מעריץ את אומץ לבך. אני יודע שהיה קשה לבצע את ההתנתקות, ואתה מנהיג אמיץ. עזה זו התחלה טובה, עכשיו העולם והערבים צריכים לעזור לפלסטינים כלכלית ובהקמת ממשלה", אמר בוש לשרון בפתח פגישתם, שארכה כ-40 דקות. בפגישה השתתפה גם מזכירת המדינה קונדוליזה רייס, וכן שר החוץ סילבן שלום, השגריר דני איילון ויועצו של שרון, דב וייסגלס.

 

"זה הזמן לקרוא לפלסטינים להקים ממשלה ולהילחם בטרור", הוסיף בוש ופנה לשרון: "אני מצפה לדבר איתך על מפת הדרכים". שרון ענה לבוש: "אני שמח לפגוש אותך שוב, תודה על עזרתך ומאמציך להשגת שלום באזורנו".

 

בפגישה, תיאר רה"מ באוזני בוש את מה שקורה בציר פילדלפי בימים האחרונים, ואת התמוטטות כוחות הביטחון הפלסטינים נוכח נהירת האזרחים להתנחלויות

שפונו ולמצרים. הוא הוסיף ואמר, שברשות יש אנרכיה. בוש ענה לו, כי על הפלסטינים להוכיח שהם נלחמים בטרור.

 

עוד בפגישה, אמר בוש לשרון כי השקט בעזה הוא התנאי להמשך התהליך המדיני בין ישראל לרשות. לדבריו, "אם לא יהיה שקט בעזה, לא יהיה לזה (לתהליך המדיני) המשך".

 

בוש הוסיף: "יש לנו חילוקי דעות על מה נחשב 'בסדר' מבחינת המצב בעזה אך יש שלושה דברים שאין עליהם מחלוקת: שקט, ביטחון וממשל".

 

שרון ענה כי "הכל בעזה כמו שציפינו, אבל מהמצרים ציפינו ליותר". בוש: "עובדים איתם, המצב לא יימשך כך".

 

"לא נתערב בפוליטיקה בישראל, אך רוצים לסייע לך"

 

השניים גם שוחחו הרבה על פוליטיקה ישראלית. בוש התייחס לפופולריות הרבה של שרון, לעומת התמיכה הנמוכה שהוא זוכה לה בגלל הכשלים בטיפול בהוריקן "קתרינה". בוש התלוצץ ושאל את שרון אם הוא יוכל להלוות לו כמה אחוזים מהסקרים שלו. "לא נתערב בפוליקה הפנימית בישראל, אך אנו רוצים לסייע לך כי עשית דברים נכונים, אני בטוח שתצליח", אמר בוש.

 

הנשיא האמריקני ביקש משרון לתת צ'אנס ליו"ר הרשות אבו מאזן, ושרון ענה כי ישראל מוכנה לתת צ'אנס ליו"ר, אך לא על חשבון קורבנות ישראלים. 

 

"פולארד? לא"

 

בנקודה זו בשיחה הגיעו השניים לדון בנקודה הרגישה ביותר אולי. שרון פנה לבוש ואמר לו: "פולארד עשרים שנה בכלא, שחרר אותו, זה יעזור לי".

 

תשובתו של בוש היתה חד-משמעית: "לא על זה חשבתי כשאמרתי שנסייע, תשובתי לא השתנתה".

 

שרון אמר כי בסוף החודש הוא ייפגש עם אבו מאזן. הוא איים לא לסייע לרשות אם החמאס ישתתף בבחירות: "אין דמוקרטיה עם מפלגה חמושה, לא נפתח כבישים".

 

מאוחר יותר נועד שרון עם ראש הממשלה הטורקי רג'פ טייפ ארדואן. בלילה הוא ייפגש עם נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין. שרון צפוי לשאת מחר דברים בעצרת האו"ם, ולומר בנאומו כי ישראל מכירה בזכות של הפלסטינים למדינה, במסגרת מפת הדרכים.

 

ארדואן הבטיח לשרון, כי טורקיה תהיה מעורבת בהיבטים הכלכליים של שיקום עזה. הוא שיבח את ביצוע ההתנתקות, ושרון אמר כי אם יהיו התפתחויות מדיניות עם הפלסטינים, "אשמח אם נעשה את השיחות בטורקיה". שרון אמר לארדואן כי צריך לבנות רבי קומות בעזה.

 

נאום שרון יהיה "מאוזן", תוזכר זכות הפלסטינים למדינה

 

במשלחת הישראלית יש דריכות גבוהה לקראת הנאום באו"ם. שרון צפוי לפתוח את נאומו כשהוא אומר: "הגעתי אליכם מירושלים, בירת הנצח של ישראל".  

שרון ידרוש בנאומו מהפלסטינים להפסיק את תרבות השנאה, ולנצל את ההזדמנות שנוצרה בעקבות הנסיגה החד צדדית מעזה.

 

צריך לחזור למפת הדרכים, יאמר ראש הממשלה, ולפלסטינים יש הזדמנות להגשים את שאיפותיהם כעת. הוא יאמר ש"אנחנו כבר לא שם, לא שולטים בעזה", ידגיש כי הנוכחות של ישראל והשליטה על עם אחר נגמרה, והפלסטינים הם שצריכים לדאוג כעת לאכיפת החוק ולמלחמה בטרור.

 

בסביבתו של שרון אומרים כי הנאום "מאוזן" ויעסוק גם בזכותם של הפלסטינים להקים מדינה, ובצורך לחזור למפת הדרכים של הנשיא בוש. שרון ידבר גם על הקמת מדינת ישראל, על המורשת היהודית. גורמים בלשכת שרון אומרים כי ראש הממשלה לא ידבר באופן ישיר על גושי ההתנחלויות.

 

"בעיקרון", אומר בכיר בלשכת ראש הממשלה, "המסר המרכזי הוא: עשיתי את מה שעשיתי למען העם שלי, וזאת ההזדמנות של הפלסטינים לקחת את העניינים לידיים. אם תרצו, זאת ההזדמנות שלכם. אם לא, ישראל עשתה את שלה".

 

גורם מדיני בכיר אמר, כי שר החוץ שלום צפוי לקיים בעת שהותו בניו יורק 2 או 3 פגישות חשאיות עם נציגים ערביים.

 

אל-קידווה: "הפרסומים על מות ערפאת - שטויות"

 

שר החוץ הפלסטיני, נאסר אל-קידווה, אמר ל-ynet כי "הפרסומים על סיבת מותו של ערפאת הם שטויות". לדבריו, "על סמך יכולותינו, אנו יודעים שלא נקבל תשובות סופיות עדיין. הדבר היחיד שאפשר לעשות, זה להשאיר התיק פתוח. מה שפורסם זה שטויות".

 

בשיחה עם כתבים אמר אל-קידווה כי "ישראל הרסה בעזה הכל. ישראל החליטה לסגור את המעברים למרות הרס טוטאלי. ישראל השאירה בתי כנסת בניגוד לחוק הבינלאומי. היה מצב כאוטי באזור רפיח. זה לא המצב שאליו רצינו להגיע, אז זה בגלל שהמהלך חד-צדדי". לדבריו, "אנו מוכנים לעשות המקסימום, אך צריך לזכור שהכל הרוס. אין מספיק נשק בידי רשויות החוק הפלסטיניות. אני חושב שהנסיגה דרשה הבנה בוגרת של המצב".

 

ראש הממשלה קיים מאז הגיע לארה"ב התייעצויות עם יועציו הקרובים, ובראשם דב וייסגלס, וכן קיבל סקירות מפי מזכירו הצבאי, האלוף יואב גלנט. שרון המשיך להתכונן לפגישות הצפויות לו היום, בהן עם ארדואן ועם פוטין.


פורסם לראשונה 14/09/2005 17:31

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
שרון. "נאום מאוזן"
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
בוש. ידברו על החמאס
צילום: איי פי
צילום: איי פי
מושארף. הציג את אשתו
צילום: איי פי
מומלצים