שתף קטע נבחר

תגובות לבג"ץ הגדר: בין חלמאות לאי של שפיות

סגן שר הביטחון תוקף את פסיקת בג"ץ: "כעת הכתובת לעיכוב הגדר ברורה". לפיד וביילין דווקא מברכים: "בג"ץ הוא אי של שפיות, שמציל שוב את המדינה מהמבוכה שגורמת פזיזות הממשלה"

בג"ץ שוב עושה כאב ראש למערכת הביטחון: גורמי ביטחון ופוליטיקאים מן הימין מביעים צער נוכח פסיקתו לפרק את הגדר באזור אלפי מנשה בשל הפגיעה בכפרים הפלסטיניים.

 

"ההחלטה מצערת, וכל עיכוב בבנייה מהווה נזק ביטחוני", אומר סגן שר הביטחון, זאב בוים. לטענתו, "הגדר הוכיחה את עצמה כמצילת חיים בהפחתה דרסטית של פיגועים. לדרוש את פירוקה זה חלמאות וסיכון חיי אדם. עתה הכתובת לעיכוב הגדר ברורה".

 

מנכ"ל משרד הביטחון היוצא, האלוף (מיל') עמוס ירון, לעומתו, מקבל בנינוחות רבה יותר את הצורך לפרק גדר שכבר נבנתה. "אם יש מקום לעשות תיקונים - נעשה אותם. זאת לא היתה טעות להעביר את הגדר בתוך היישובים. צריך לזכור שהיה זה השלב הראשון של גדר הביטחון. פעלנו מהר כי הטרור היה אז בשיאו וייתכן שהיום צריך לבחון את המצב מחדש". 

 

במערכת הביטחון לומדים הבוקר (יום ה') את ההחלטה. גורמים במערכת אומרים כי מדובר בהחלטה מפתיעה. רק אתמול הכריז עמוס ירון כי רוב הגדר תושלם עד סוף השנה. בסיור שערך באזור עוטף ירושלים הוא אמר כי ישנם קטעים מסוימים שעדיין נמצאים בדיונים משפטיים"

 

לדברי גורמי הביטחון, "ירון לא התייחס לקטעים שכבר הושלמו כגון זה באלפי מנשה שהוקם במסגרת השלב הראשון של גדר ההפרדה. בצה"ל לומדים את ההחלטה שעשויה להשפיע על מועד סיום בניית הגדר כולה. בעבר פירקה מערכת הביטחון קטע גדר באורך של כ-6 ק"מ וחצי ממזרח לבקה אל-שרקיה, כמו גם פירקה קטע של קילומטר מזרחית לקלקיליה על מנת לאפשר אורח חיים שוטף של אוכלוסייה פלסטינית באזור. פירוק הגדר כעת באזור אלפי מנשה עלול לעלות למערכת הביטחון כ-80 מיליון שקל. כמו כן יהיה צורך בעבודת מטה מחודשת על מנת לקבוע תוואי חדש. גורמים בצה"ל אמרו כי מכל מקום הגדר, כאשר תפורק, תשמש עבור התוואי החדש ולא יהיה צורך ברכישת אלמנטים חדשים".

  

אי של שפיות?

 

לעומת הביטחוניסטים, ד"ר יוסי ביילין, יו"ר מפלגת מרצ-יחד ושר משפטים בעבר, שבע רצון: "בית המשפט העליון מתגלה שוב כאי של שפיות אל מול ממשלה מבולבלת וחסרת אחריות, המשנה החלטות מידי יום ופוגעת פעם אחר פעם בזכויות אדם", הוא אומר. "הגדר היחידה שיכולה להיבנות בין ישראל לפלסטינים, כל עוד אין הסכם, היא על גבול הקו הירוק". יו"ר שינוי, ח"כ יוסף לפיד - אף הוא שר המשפטים בעבר - מצטרף לדברים ואומר כי "בג"ץ מציל שוב את ישראל ממבוכה, שפזיזות הממשלה גורמת לנו בעולם".  

 

גם סגנית השר אורית נוקד (עבודה) בירכה על הפסיקה, ברומזה אולי גם לפרשת התביעות שהוגשו נגד קציני צה"ל בבריטניה: "הוכח פעם נוספת כי יש שופטים בירושלים, ושום גוף חוץ-פרלמנטרי לא צריך לחפש מזור במדינות זרות". ח"כ אתי ליבני (שינוי), משפטנית במקצועה, שיבחה אף היא את בג"ץ: "אין כמו בית משפט העליון כגוף שמאזן בין צרכי הביטחון לזכויות אדם". לדבריה, "כל ניסיון למעורבות של גורם משפטי בינלאומי מחוץ לישראל הוא ניסיון מיותר ומרושע".

  

ראש מועצת אלפי מנשה, אליעזר חיסדאי, בירך על העובדה שההתנחלות עצמה נכללת בתוואי הגדר גם לפי הבג"ץ. הוא קרא לממשלה "להחיל לאלתר את החוק הישראלי על אלפי מנשה, שהיא חלק בלתי נפרד ממדינת ישראל".

 

ומנגד אומר ד"ר רון בריימן, יו"ר חוג הפרופסורים לחוסן מדיני וכלכלי: "כדי להילחם בטרור יש לעבור למתקפה, ולא לברוח או להסתגר מאחורי גדר. הגדר נועדה מלכתחילה להוביל את ישראל אל 'הקו הירוק', ואין לה מטרה ביטחונית אמיתית, אלא פוליטית בלבד.

 

"הגדר משרתת פוליטיקאים מן השמאל, קבלנים המתעשרים ממנה ומהזזתה שוב ושוב, ועיתונאים מגויסים המגבים את אלה ואת אלה. הגיע הזמן להפסיק להשקיע הון עתק בגדר הפוליטית בקרבת 'הקו הירוק' ולעבור לטיפול נכון בביטחון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים זיו
זו לא היתה טעות. ירון
צילום: חיים זיו
החלטה מצערת. בוים
צילום: אורי פורת
אי של שפיות. ביילין
צילום: אורי פורת
מומלצים