שתף קטע נבחר

ישראל: אתרי השיתוף המובילים הוסרו מהרשת

Lionetwork ו-Lala, שני אתרי שיתוף קבצים שסיפקו קישורים להורדת קבצים ברשת eDonkey הוסרו מהרשת בעקבות צו מניעה שהוצא נגדם בישראל. פרסום ראשון

שני אתרי שיתוף קבצים מובילים בישראל, Lionetwork ו-Lala, אינם זמינים עוד בעקבות צו מניעה שהוציאו נגדם הפדרציה הישראלית לתקליטים וקלטות, הסניף המקומי של הפדרציה הבינלאומית של תעשיית המוזיקה, המייצגת ברחבי העולם את חברות המוזיקה הגדולות, ו"אליס" (אגודה להגנת יצירות סינמטוגרפיות), המייצגים את חברות ההפצה בישראל ואולפני הסרטים הגדולים בארה"ב.

 

בחודש פברואר, 2005, פירסמנו לראשונה, כי א.ל.י.ס. והפדרציה הישראלית לתקליטים וקלטות מתכוונות להגיש בקרוב תביעות אזרחיות ופליליות נגד אתרי השיתוף, שמשמשים מעין מדריכים המבשרים לגולשים על תכנים חדשים המתווספים לרשתות שיתוף הקבצים. בעקבות האיומים, חלק מאתרי השיתוף עברו לפרסם המלצות על תכנים להורדה מבלי לספק קישורים ישירים. כעת נראה כי בעלי הזכויות החלו לממש את האיומים.

 

במה מדובר?

  

אתרי שיתוף הקבצים, שפרחו בשנים האחרונות, משמשים מעין מדריכים המבשרים לגולשים על תכנים חדשים המתווספים לרשתות שיתוף הקבצים.

 

אתרים אלה מקלים על הגולשים להוריד תכנים מרשתות שיתוף קבצים כמו eMule וביטורנט, בהם משחקי מחשב, סרטים, סדרות טלוויזיה ישראליות ואמריקניות, שירים תוכנות ועוד.

  

אתרי השיתוף אינם מאחסנים בשרתיהם את הקבצים, אך מספקים קישור ישיר להורדתם באמצעות התוכנה בתוספת מידע בסיסי אודותיהם. בכל אתר פועלות קבוצות של מתנדבים, אשר חלקם מקליטים סדרות טלווזיה ומעלים אותן לאתר ואחרים מוסיפים כיתובים עבריים לסרטים לועזיים או ממירים סרטים לפורמטים דיגיטליים שונים.

  

על פי הערכות, באתרי השיתוף המובילים בישראל מבקרים יותר מ-100 אלף גולשים מדי יום. על פי הערכות ספקי האינטרנט, 60 עד 70 אחוז מרוחב הפס שלהם מנוצל לצורך הורדת תכנים פיראטיים באמצעות תוכנות שיתוף קבצים.

  

על אף שמספר חברות ישראליות לא נרתעו מפרסום באתרים אלה, במטרה ללכוד את תשומת לבם של עשרות אלפי משתפי קבצים, בשלב זה המפרסמים אינם על הכוונת.

    

מתחילים בתביעות

 

"מבחינתנו אין הבדל בין אתרים שמחזיקים את החומרים אצלם על השרתים לבין אתרים שרק מקשרים לאתרים אחרים שמחזיקים את החומרים", אמר לנו בחודש אוגוסט איציק כהן, מנכ"ל א.ל.י.ס. "עד עכשיו, במשך שנה שלמה, הוצאנו מכתבי אזהרה לאתרים שמחזיקים בתוכן או כאלו שמקשרים לסרטים לא חוקיים. אבל כעת אנחנו מתחילים בתביעות". בשלב זה, אין כוונה לתבוע משתמשים פרטיים, לדברי כהן.

 

לדבריו, "בשלב הראשון נלך על תביעות אזרחיות ונבקש פיצוי על כל מה שעשו. אנחנו יכולים לחשב את הנזקים הכלליים שנגרמו לענף ולתבוע עד אין סוף וכמה כסף שאנחנו רוצים. כל מה שאנחנו צריכים לעשות זה להוכיח שנגרם נזק. אנחנו עושים זאת בדרך עקיפה, ולא ספציפית לאותו מקרה".

 

לדברי עו"ד גור אריה ארמרניק, המייצג את א.ל.י.ס., הצו הוצא מטעמן של הפדרציה הישראלית לתקליטים וקלטוות וארגון א.ל.י.ס., המייצגים 24 חברות ישראליות המחזיקות ביוצרים זכויות על יצירות הכוללות מוזיקה וסרטים,

ביניהן 12 חברות מוזיקה (הליקון, פונוקול, NMC ואחרות) ו-12 חברות ושותפויות המחזיקות בזכויות היוצרים של סרטים ספציפיים. "הסרטים הישראלים זוכים להורדות רבות. הכלה הסורית למשל, הורד 10,000 פעמים", אמר עו"ד ארמרניק ל-ynet.

 

הצו הוצא בבית המשפט המחוזי בחיפה, על ידי השופט גינת, לאחר שעיין בחומר הראיות שאספו התובעים, המתואר על ידי הפרקליט כ"ספר בגובה 20 ס"מ, שכולל ראיות, מידע על פסיקות" וכיוצא בזאת. "היום בוצעו מסירות הצווים ותפיסת הציוד, ובנובמבר צפוי להתקיים הדיון בבית המשפט", אמר ארמרניק.

 

"הצלחנו להוכיח שמה שהם עושים זו הפרה גסה ובוטה של זכויות יוצרים. רצנו אחריהם (אחרי בעלי האתרים - ר.ש.) ושלחנו התרעות ומכתבי אזהרה והם התעלמו או התחכמו וטענו שזה לא קשור אליהם", אמר והוסיף כי "אנחנו תובעים אותם על חצי מיליון שקל, אבל זו רק ההתחלה. מי שלא יבין את הרמז - ייתבע".

 

למשטר את האינטרנט

 

רוני בראון, מנכ"ל חברת הליקון וחבר בפדרציה, סבור ש"זה אולי נראה כמו ניגוד אינטרסים ביננו ובין הגולשים, אבל בטווח הארוך זה אינטרס משותף של כולנו שתהיה מוזיקה ישראלית".

 

לדבריו, הצעד של חברות המדיה הישראליות מהווה אתגר לרשויות החוק בישראל. "אין הבדל בין לגנוב את הזהב לבין להפנות מישהו למקום שבו הזהב נמצא. זה לא נעשה בתום לב ועובדתית זו גנבה. אנחנו מעמידים את מערכת המבחן הישראלית במבחן ומקווים שההגיון ינצח, כמו במקרים אחרים בעולם", אמר בראון.

 

"כל מי שהשתמש באינטרנט בימיה הראשונים קיווה שזו תהיה סביבה חופשית אבל כתוצאה מהניצול לרעה של המדיה - כמו פדופיליה, פורנוגרפיה ומה שקשור להפרת זכויות יוצרים וקניין רוחני - הוחלט שיהיו איזורים מתוחמים, כמו בקשר לפורנוגרפיה בבריטניה, שם הוחלט שזה יהיה ממושטר ומוגן. זה יקרה גם בתחום זכויות היוצרים", משוכנע בראון.

 

מנהל אתר "ליונטוורק", המכונה "ליאון", נענה לצו של בית המשפט והסיר את האתר מהרשת מיד כשנודע לו על כך, אם כי מאוד הופתע, לדבריו. "חבל שהשופט שחתם על הצו לא בדק אם היא רלוונטית למקרה שלנו", אמר "ליאון" ל-ynet, "אילו בדק, היה מגלה שבאתר שלנו לא פירסמנו קישורים להורדת מוזיקה בכלל, בגלל שנזהרנו".

 

"ליאון" יבחן כעת את צעדיו, על מנת להחליט אם להאבק בפדרציה ובא.ל.י.ס באמצעים משפטיים. לא ניתן היה להשיג את תגובתו של מנהל אתר lala. יש לציין, כי ככל הידוע, אתר אחר שהוזהר בעבר, WarezFaw, לא הוזכר בצו המניעה, אם כי מנהליו מצהירים כי אינם מפרסמים עוד קישורים להורדות פיראטיות.

 

איציק כהן, מנכ"ל א.ל.י.ס ומוטי אמיתי, האחראי על האכיפה בפדרציה הישראלית לתקליטים וקלטות יענו לשאלות הגולשים בעקבות סגירת שני אתרי השיתוף המובילים ועל המשך המלחמה בפיראטיות ברשת. מחר, יום ב', ב-16:00 (אורחי קהילת מחשבים).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ליונטוורק. ירד מהרשת
רוני בראון. "אינטרס משותף שלנו ושל הגולשים"
מומלצים