שתף קטע נבחר

צ. קוריאה: "ניסוג מהגרעין רק אם נקבל כור אזרחי"

יממה אחת בלבד לאחר שהעולם כולו חגג את ויתורה של צפון קוריאה על נשק גרעיני, ציננה המדינה את ההתלהבות כאשר הודיעה כי תיסוג מתוכנית הגרעין רק לאחר שארצות הברית תספק לה כור למטרות אזרחיות - דרישה שארה"ב מתנגדת לה בתוקף

לאחר שתמה הלמות החגיגות, מצטיירת תמונה אחרת לגמרי. צפון קוריאה הודיעה הבוקר (יום ג') כי לא תיסוג מתוכנית הגרעין שלה לפני שארצות הברית תספק לה כור גרעיני לייצור חשמל. מוושינגטון נמסר בתגובה כי הדרישה לא מקובלת וכי על פיונגיאנג לעמוד בתנאי ההסכם שנקבע אתמול בבייג'ינג.

 

כבר בתחילת השיחות הודיעה פיונגיאנג כי היא מעוניינת בכור, המופעל על-ידי מים-קלים. מדובר בכור שאינו מסוגל לייצר נשק גרעיני, אך ניתן להפכו לכזה בהשקעה מסויימת.

 

לפי ההסכם שהושג בין שש המדינות המשתתפות במשא ומתן - שתי הקוריאות, סין, יפן, רוסיה וארצות הברית, המדינות ידונו במתן הכור לפיונגיאנג "במועד מתאים יותר", אך כעת הודיעה צפון קוריאה כי היא רוצה לקבלו כשלב ראשון לביצוע ההסכם.

 

בהודעה מטעם משרד החוץ הקוריאני, שפורסמה בסוכנות הידיעות הממשלתית, נכתב: "שארצות הברית אפילו לא תחלום על נטישת התוכנית הגרעינית לפני שתספק ערבות פיזית לבניית האמון. זוהי דרישתנו העקבית והצודקת ולא נסוג ממנה".

 

דובר מחלקת המדינה האמריקנית, שון מק'ורמק, דחה מכל וכל את הדברים ואמר כי "זהו לא ההסכם עליו חתמנו. ניתן לה זמן מה להרהר בהסכם ולהגיב לו". יפן דחתה אף היא את דרישת פיונגיאנג והודיעה כי "לדעת יפן, דרישת צפון קוריאה אינה מקובלת".

 

מדינות אחרות המעורבות בהליכים מסרו כי ידונו בנושא הענקת הכור לפיונגיאנג רק לאחר שתחתום על האמנה לאי-הפצת נשק גרעיני ותפתח את שעריה לפקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית. זאת, כפי שנקבע בהסכם.

 

כבר בתחילת השיחות בבייג'ינג דרשה צפון קוריאה כי יותר לה להחזיק בכור גרעיני למטרות אזרחיות, דרישה לה התנגדה ארצות הברית בתוקף. בסופו של דבר נכתב בהסכם כי "צפון קוריאה ציינה את דרישתה להקמת כור אזרחי", אך לא מופיעה בו התחייבות לפעולה אמריקנית בנושא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
כור בצפון קוריאה
צילום: רויטרס
מומלצים