שתף קטע נבחר

לבני: "יש צורך במסלולי גיוס אטרקטיבים לחרדים"

במכתב לראש הממשלה שהוגש במסגרת תשובת המדינה לעתירות בבג"ץ, תוקפת שרת המשפטים את יישום חוק טל, שאמור לעודד גיוס בני ישיבות. "היישום אינו משביע רצון, בלשון המעטה", קובעת לבני. לדבריה, אין מסלולים מיוחדים למתגייסים חרדים ו"ראוי ליצור עבורם מסלולי גיוס אטרקטיביים"

שרת המשפטים, ציפי לבני, שיגרה הערב (יום ג') מכתב אל ראש הממשלה, אריאל שרון, ובו הביעה אי שביעות רצון מיישום חוק טל, "היישום אינו משביע רצון, בלשון המעטה. חלקים בחוק אינם מיושמים ושיעור המתגייסים לאחר שנת ההכרעה נמוך מהמצופה. על כן, יש צורך בשינוי מיידי במצב הקיים".

 

המכתב הוגש לבג"ץ במסגרת תשובת המדינה לארבע עתירות המכוונות נגד חוק טל, העיקרית שבהן - עתירת התנועה לאיכות השלטון. על-פי חוק טל יכול בחור ישיבה לצאת "לשנת הכרעה" ובסיומה, אם הוא לא מעוניין לחזור לישיבה, הוא אמור לשרת שירות צבאי שתנאיו נקבעים על-ידי הצבא או שירות אזרחי למשך שנה אחת, אם הצבא אינו מגייס אותו.

 

השרה לבני כתבה במכתבה שאין מסלולים מיוחדים עבור מתגייסים חרדים למעט מסלול הנח"ל החרדי ומסלול למורים חיילים חרדים "הנחיות מינהל גיוס, הקובעות את אורך השירות לתלמידי ישיבה לשעבר המסיימים שנת הכרעה ואת הקריטריונים לאישור שירות אזרחי למבקשים זאת, יוצרות חסם משמעותי לגיוס חרדים לצבא, או הפנייתם לשירות אזרחי".

 

לבני מוסיפה כי לפי הנחיות הצבא, בחורי ישיבה צעירים שעוזבים את הישיבה מחויבים בשירות צבאי מלא, מסלול קרבי של שלוש שנים, ובמקרים מסוימים - מסלול של שנתיים, בהתאם לגילו ולמצבו המשפחתי של המתגייס. "מכיוון שחבות השירות דומה מאוד למסלול קרבי מלא רגיל, אין מסלול מתאים לגיוס חרדים והתוצאה היא שבחורי הישיבה נותרים בישיבה ואינם משרתים כלל (לא בצבא ולא בשירות אזרחי). יוצא שבפועל, הוראות אלה, המבקשות ליצור שוויון בין מתגייסים יוצרות חוסר שוויון גדול יותר ולכך יש להוסיף את הנזק החברתי והכלכלי הכרוך בהמשך המצב הקיים" כותבת לבני.

 

משרד הרווחה ומשרד האוצר ממשיכים להתכתש

 

לדעת שרת המשפטים "ראוי ליצור מסלולי גיוס אטרקטיביים לחרדים... בדרך זו יהפוך הצבא לחלק מחיי הקהילה החרדית ויושג שיווין לארוך זמן". לבני מציעה להשוות את הנחיות הגיוס של החרדים לאלה של העולים החדשים שעלו ארצה בגיל דומה לגיל שבו יוצאים תלמידי הישיבות לשנת ההכרעה. "על אף השוני בין הקבוצות, הן דומות בכך שמצד אחד יש אינטרס לאומי וחברתי בשילובם בחברה הישראלית ומצד שני יש להתחשב בכך שהם מבוגרים יותר מהמתגייסים האחרים. הם באים מרקע ומתרבות שלא מכינים אותם לשירות בצה"ל", כתבה לבני.

 

לבני התייחסה במכתבה לאפשרות השירות האזרחי וכתבה שלמרות הזמן הרב שחלף מאז נחקק החוק, טרם הותקנו תקנות שיאפשרו את הקמת המערך של השירות האזרחי, לכן חלק מרכזי בחוק טל אינו מיושם. "חרדים שהצבא אינו מגייסם בתום שנת ההכרעה ושאמורים לתרום מסלול של שירות אזרחי ממתינים מזה זמן למסלול שאינו קיים", כתבה לבני. הסיבה לכך שטרם הותקנו תקנות היא מחלוקת בין משרד הרווחה למשרד האוצר לגבי התשלומים שיקבלו המשרתים בשירות האזרחי.

 

לבני קראה ליישב במהירות האפשרית את המחלוקת. היא סבורה שהתשלום שיקבלו משרתי השירות האזרחי צריך להיות גבוה יותר מהתשלומים שמקבלים בחורי הישיבה בישיבה, כדי ליצור תמריץ ליציאה לשירות האזרחי.

 

עם זאת, הדגישה שיש לדאוג לכך שהתשלום על השירות האזרחי יהיה נמוך מזה שמקבלים חיילים במצב המשפחתי המקביל, כדי לבטא את עדיפותו של השירות הצבאי. לבני מוסיפה במכתב כי היעדר הכשרה מקצועית מתאימה הוא אחד המכשולים שעומדים בפני חרדי שמבקש להתגייס ולצאת לשוק העבודה. "אני סבורה שיש לפתוח מסלולי הכשרה מיוחדים עבור בחורי ישיבות שפנן לשנת ההכרעה. כך ניתן יהיה להפוך את המסלול של שנת ההכרעה לאטרקטיבי יותר, ולעודד הכשרה מקצועית בציבור החרדי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
לבני לא מרוצה
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום גלי תיבון
דיון בחוק טל בבית המשפט העליון
צילום גלי תיבון
מומלצים