שתף קטע נבחר

"אפשר לפספס גם תאומים סיאמיים באולטרסאונד"

בעקבות לידת התאומות הסיאמיות, מסביר מומחה בכיר לאולטרסאונד, כי הבדיקה מדוייקת בכ-85 אחוז, ואינה מגלה את כל המומים המולדים. וכן, גם תאומים סיאמים אפשר לפספס בבדיקה. כל מה שרציתם לדעת על בדיקות האולטרסאונד בהריון - מדריך מיוחד

"אין דבר ברפואה שאי אפשר לפספס אותו", כך אומר היום ד"ר ראובן משיח, רופא בכיר ביחידת האולטרסאונד של ביה"ח לנשים ויולדות בבילינסון, "אחוז הדיוק של אולטרסאונד הוא כ-85 אחוז כך שלא ניתן לעלות על כל המומים".

 

ד"ר משיח מסביר כי הבדיקה הראשונית עשויה להיות תקינה, מאחר והאיבר טרם הגיע לכדי התפתחותו המקסימלית, ורק בבדיקה המאוחרת המום יתגלה. "ישנה דינאמיקה בבדיקות האולטרסאונד. כך למשל, אבחנות של גמדות נעשות רק במהלך הטרימסטר השלישי, וזו אבחנה מאוחרת שבה רואים שהעצמות הארוכות צעירות מהגיל האמיתי של העובר".

 

ישראל: שיאנית האולטרסאונד

 

סקרים אחרונים גילו שהיולדות הישראליות שוברות שיאים בכל הנוגע לבדיקות האולטרסאונד במהלך ההריון. בהשוואה לנשות בריטניה למשל,

העוברות שתי בדיקות אולטרסאונד בממוצע במהלך ההריון, ניגשות הישראליות לחמש בדיקות בממוצע, ולעתים הרבה יותר.

 

עם זאת שיעור בדיקות האולטרסאונד בקרב המיגזר החרדי והערבי הוא נמוך, כנראה בשל הימנעותן מהפלות. נשים ברמה סוציו-אקונומית נמוכה נמנעות גם הן מביצוע סקירות האולטרסאונד שאינן בסל התרופות.

 

אלא שכאמור, האולטרסאונד מצליח לגלות רק מומים מולדים בודדים. "ב-15 השנים האחרונות שבהן אני מומחה לאולטרסאונד, ראיתי בסך הכל שני תאומים סיאמיים", אומר משיח, "רבים מהמומחים שאני מכיר לא ראו בכלל תופעה כזו, שהיא מאוד נדירה. אבל העקרון הוא, שצריך לחשוב על המום כדי לאבחן אותו".

 

"יש מצבים שאנחנו רואים משהו מוזר, שלא מסתדר לך ואי אפשר להסביר אותו. אז אנחנו נוהגים לקרוא למומחה נוסף, מסתכלים יחד על התמונה ומנסים להבין מה אנחנו רואים. אצל התאומים הסיאמיים בדרך כלל לא ניתן לראות גבולות ברורים בין שני העוברים. הם כל הזמן זזים כמיקשה אחת, רואים עמוד שדרה משותף, או לב משותף, וחבל טבור משותף שמכיל יותר משלושה כלי דם. בהחלט ניתן לפספס, אך מנגד, משהו מוזר כזה אמור בהחלט להדליק נורה אדומה".

 

מדריך בדיקות אולטרסאונד

 

אז אלו בדיקות אולטרסאונד עומדות לרשות הנשים בישראל? הנה הרשימה המלאה. נדגיש כי המדובר בסריקות של הריון בריא. הריון בר סיכון דורש מעקב תכוף ואינטנסיבי יותר:

 

שבוע 6-12

 

זוהי בדיקת האולטרסאונד הראשונה. היא חשובה לנתונים מיילדותיים עתידיים רבים בהם הגינקולוג בודק את הפרמטרים הבאים:

 

  • מיקום ההריון: האם הוא תוך או חוץ רחמי
  • מצבו של העובר: האם הוא חי, האם קיימים עוברים נוספים
  • גיל ההריון: האם קיימת חפיפה למועד הווסת האחרונה, ומהו גילו של העובר? במידה ולא קיימת חפיפה, ייקבע מועד ההריון המשוער על פי האולטרסאונד.
  • מומים מולדים: בסוף הטרימסטר הראשון ניתן כבר להבחין במומים של חסר גפיים, חסר החלק העליון של הקרקפת (אננצפאלוס), דימומים
  • מומים אצל האישה: חריגות במבנה רחם האישה ההרה עלול לסכן את ההריון.
  • התקן תוך רחמי: אם הוא עדיין שם, ההריון בסכנה

 

שבועות 14-16

 

זהו מועד ביצוע האולטרסאונד השני המומלץ לנשים, אך בדיקה זו אינה בסל ומיועדת לנשים שבוחרות לבצע אותה במסגרת פרטית, או לנשים המצויות בסיכון גבוה כמו לידה בעבר של תינוק הסובל ממום מולד. בדיקה זו נקראת סקירה מוקדמת, בה נראים כל איברי העובר שהתפתחו. עם זאת, ישנם איברים שעדיין לא התפתחות במלואם, כמו חלקים מסויימים במוח. הבדיקה גם אינה מצליחה לאתר עדיין מומים קטנים בלב, או לבצע אבחנה של גמדות.

 

שבועות 20-22

 

זוהי סקירת המערכות השנייה, המהווה השלמה של הסקירה הראשונה. בבדיקה זו נראים חלקים שנוצרו במהלך הזמן כמו סיבים במוח המקשרים בין שתי האונות, ומעקב גדילה דרכו ניתן לזהות מומים שהתהוו במהלך ההריון.

 

שבוע 32

 

בדיקה זו נקראת מעקב גדילה בה בודקים את אורך עצם הירך, גודל איברים שונים ומדידת מישורים בעובר המשמשים לקביעת גיל ומשקל. הבדיקה לא נועדה לאיתור מומים, אך חריגות צריכות להדליק אצל הגינקולוג נורה אדומה, כמו הרחבה של חדרי המוח או מומים בולטים אחרים המתגלים כבדרך אגב.

 

שבוע 37-38

 

זוהי בדיקת האולטרסאונד האחרונה, הקרויה מעקב גדילה שני ופרופיל ביופיזי הכולל ארבע בדיקות: נפח מי שפיר, תנועות גפיים של העובר, תנועות נשימה, ובדיקת מתח השרירים של העובר (טונוס).

 

פורום חי: אולטרסאונד בהריון

 

מומחי מכבי שרותי בריאות השיבו בפורום חי על שאלותיכם בנושא סקירת מערכות, גילוי מומים מולדים ודיוק בדיקת האולטרסאונד בהריון. לחצו כאן


פורסם לראשונה 28/09/2005 12:58

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולטרסאונד. לא מגלה הכל
צילום: איי פי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים