שתף קטע נבחר

עדויות נוספות להתחממות כדור-הארץ

תמונות לוויין חדשות שפרסמה סוכנות החלל האמריקנית מציגות תמונה מטרידה לגבי היעלמות מאסיבית של קרחונים בקוטב הצפוני, כתוצאה מזיהום כדור הארץ. המשמעות המיידית: עליה משמעותית במפלס הימים

ממשיכה מגמת התחממות כדור-הארץ: תמונות לוויין חדשות שפרסמה סוכנות החלל האמריקנית, נאס"א, מדגימות ירידה משמעותית בנפח קרחונים ב-25 השנים האחרונות. הצילומים החדשים, שבדקו את אזור הקוטב ב-1979 ושוב ב-2005, מדגימים בבירור את התמוססות הקרחונים.  

 


כך זה נראה ב-1979. (צילום: נאס"א)

 


 וכך זה נראה היום. ירידה משמעותית בנפח הקרחונים (צילום: נאס"א).

 

החוקרים תולים את היעלמות הקרחונים בשינויים אקלימיים גלובליים, הנובעים מזיהום האוויר ותוצא החממה – לכידת גזים באטמוספירה, המונעת חזרה של חום השמש לחלל וכליאתו בכדור-הארץ. תוצא החממה (המכונה גם "אפקט החממה") נובע מסדרה של תהליכים כאשר המרכזי בהם הוא פליטת פחמן דו-חמצני לאטמוספירה ממכוניות ומפעלי תעשיה שונים המזהמים את האוויר. אליה מצטרפים כריתת יערות ובפרט יערות הגשם, הרס שכבת האוזון, סוגים שונים של זיהום אוויר ובהם גשם חומצי וערפיח ועוד.

 

כבר בשנות ה-80 חזו מחקרים את עליית הטמפרטורות הגלובלית (global warming), המלווה בעליית שטח פני הים עקב המסת כיפות הקרח בקטבים. בין יתר התוצאות של התהליך - שטפונות בערי חוף, פגיעה במאזן האקולוגי באיזורים רבים בעולם, התפשטות המדבריות ושינויים מרחיקי לכת אחרים לסביבות המחייה של בעלי-חיים שונים. על פי הערכות שונות, צפויה טמפרטורת כדור הארץ לעלות ב-5 מעלות צלזיוס ב-50 השנים הבאות.

 

בשנים האחרונות קצב המסת הקרחונים נמצא במגמת עליה. התמוססותם מובילה לעלייה משמעותית במפלס האוקיאנוסים והימים (בקצב של כ-0.1 מילימטר לפחות מדי שנה), דבר המגביר את הסכנה לערי החוף שעשוית להיעלם. כך לדוגמה, מזהירים חוקרי אקלים בריטיים מפני היעלמותם של החופים בבריטניה בתוך פחות מ-100 שנה. מחקר שפורסם במגזין המדע Nature הראה כי שינויי האקלים עלולים לגרום להיעלמותם של יותר ממיליון מינים של בעלי-חיים עד לשנת 2050.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שדה קרח בפטגוניה, מ-1928
צילום: ארכיון מוזאון סלסיאנו
שדה הקרח ב-2004. הקרחונים התמוססו ונעלמו
צילום: גרינפיס / בלטרה
מומלצים