שתף קטע נבחר

השנתיים הטובות שלנו

הבורסה זינקה, האבטלה ירדה, הכלכלה יציבה מזו האמריקנית. רק דו"ח העוני מוסיף להמיט חרפה

ערב ראש השנה תשס"ד, לפני שנתיים בלבד, הייתה ישראל שקועה עמוק בפסימיות. סקר דעת קהל שערכה אז ד"ר מינה צמח עבור "ידיעות אחרונות" חשף "מצבור עצום של ייאוש בליבה של החברה הישראלית; הפחדים מצויים בשפע בקרבנו והתקוות במחסור". 73% מהישראלים סברו באוקטובר 2003 שאין במדינה עתיד לילדיהם; 43% צפו הרעה נוספת במצב הכלכלי; ורבע בלבד העיזו להאמין בסיום האינתיפאדה והתקדמות כלשהי עם הפלסטינים.

 

24 החודשים שחלפו מאז שינו את המדינה ללא היכר. רואי השחורות הובסו. חזאי האימה התבדו. המיואשים טעו בייאושם. כבר מותר להודות: אלו היו שתי שנים טובות; הלוואי שיבואו נוספות כמותן. המשק התאושש וגאה. הטרור הוכה ונחלש. הגבולות קוצרו ובוצרו. פונו התנחלויות ראשונות שלא היה להן עתיד. בזכות איש אחד, אריאל שרון שמו, ישראל נחלצה מהבידוד, זקפה קומה מדינית, חובקה על-ידי קהיליית העמים. תאגידים זרים ותיירים זרים גילו אותה מחדש. נהיינו מדינה נורמאלית: הכותרות הראשיות עוסקות בפיטום אווזים. נהיינו מדינה מצליחה: הכותרות הכלכליות הראשיות עוסקות בפיטום משקיעים. מצבה הכלכלי של ישראל בתחילת תשס"ו הוא מן המשובחים בתולדותיה.

 

ניתן למספרים לדבר. מראש השנה תשס"ד עד ראש השנה תשס"ו עלתה רמת החיים של כל האוכלוסייה ב-10.5%. התוצר הלאומי התרחב ב-11%, התוצר לנפש ב-7.5%, התוצר העסקי ב-15%, בקצב (כמעט) סיני. אוכלוסיית ישראל גדלה בשנתיים הללו ברבע מיליון. נוספו 180 אלף מקומות עבודה חדשים ומספר המובטלים ירד ב-18%. המגזר העסקי הגדיל את התעסוקה ב-10%. הפריון זינק. השכר הממוצע למשרה מלאה לשכיר ישראלי הגיע, ערב ראש השנה תשס"ו, ל- 8,000 שקלים לחודש, עלייה ריאלית של 3.5%. המס השולי הגבוה ירד מ-60% ל-49% . האינפלציה לא חזרה: בשנתיים עלה מדד המחירים לצרכן ב-2% בלבד. מה התייקר? בנזין, כמובן, מ-4.44 שקלים לליטר בתחילת אוקטובר 2003 ל-6.23 שקלים כיום. ייקור של קרוב לארבעים אחוזים.

 

על אף הנפט היקר, נהננו משפע מטבע חוץ: מסתיו 2003 ועד היום השקיעו הזרים במגזר היצרני של המשק הישראלי 7 מיליארד דולר, ועוד 10 מיליארד דולר הושקעו ברכישת מניות של חברות ישראליות. היצוא מישראל זינק ב-25%; ישראל מייצאת כיום סחורות ושירותים בכ-4 מיליארד דולר לחודש. מאזן התשלומים שלנו הפך מאדום לירוק. העולם חייב לנו כסף, 22 מיליארד דולר נטו. מספר התיירים בקיץ שנגמר זה עתה היה כמעט כפול ממספרם בקיץ האומלל של 2003. הגירעון הממשלתי, שהיה כרוך כחבל על צוואר המשק, נעלם כמעט כליל. השנה, עד ספטמבר, יש לממשלת ישראל עודף קטן של 170 מיליון שקלים בתקציבה. במצוות נתניהו, הממשלה רזתה: חלקו של התקציב בתוצר ירד מ-37% ל-34%. מי היה מאמין?

 

הבורסה שיקפה את השיפור. מדדי המניות המובילות עלו בשנתיים שחלפו ב-90%. מוגזם? לאו דווקא: הרווחים של החברות הגדולות הנסחרות בבורסה קפצו באותו הזמן ב-233% . לפני מס, הן הרוויחו 30 מיליארד שקלים - רק במחצית השנה הזו. בנוסף, שילמנו הרבה פחות ריבית: לספטמבר 2003 קבע בנק ישראל ריבית על 6.5%. הריבית בארה"ב הייתה אז 1%, לספטמבר 2005 קבע בנק ישראל ריבית של 3.5%; ברבע אחוז מתחת לריבית האמריקנית. המסקנה: כלכלת ישראל יציבה מכלכלת ארה"ב. הנה באו ימות המשיח הפיננסי. הכסף הישראלי החזק - שער השקל מול הדולר נע למעלה ולמטה בתנודות זעירות בלבד - שיקף את אפס האינפלציה, אפס הגירעון ואמון הזרים בנו. הוא שיקף את מהפך ההתנתקות של שרון ואת האופק החדש שפתחה מדיניותו. נהיינו איפוא עשירים יותר. הנכסים הכספיים של הציבור גדלו בשנתיים ב-370 מיליארדי שקלים, תוספת של קרוב ל-30%.

 

באחד נכשלנו: בצמצום העוני. דו"ח העוני ל-2004 שפורסם זה עתה המיט חרפה על ישראל כחברה. כל אזרח ישראלי רביעי חי בעוני כלכלי. כל ילד שלישי חי במשפחה ענייה. יותר ממיליון וחצי ישראלים נאלצים להסתפק בהכנסה כוללת הנמוכה מקו העוני - גידול של 7.5% בשנה אחת. האם התמונה הקודרת השתנתה לטובה במהלך השנה העברית שחלפה? סביר להניח שמספר העניים הצטמצם ושדו"ח העוני הבא ידליק אור קטן בקצה המנהרה. הטיפול בעוני הועמד בראש סדר העדיפויות של מדיניות הממשלה, וזה מעודד.

 

לפי חישובים של קרן המטבע הבינלאומית, התוצר לנפש בישראל יחצה השנה את הגבול של 23 אלף דולר, במונחים של כוח קנייה ממשי. כך עברנו תוך שנתיים את ספרד, יוון וקפריסין, אך אנחנו עדיין רחוקים (מאוד) מאירלנד ודנמרק. ובכל זאת, החזון שהציב נתניהו ערב פרישתו מהאוצר - להיות בתוך עשר שנים אחת מעשר המדינות העשירות בעולם - כבר לא נראה כה פנטסטי. בראש השנה תשס"ו הוא נראה אפילו מציאותי, כי המציאות אחרת. ידי האופטימיסטים שוב על העליונה.

 

לבלוג המלא של סבר פלוצקר

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עלייה של 90% במדדי המניות המובילות
מומלצים