שתף קטע נבחר

גורמה בישראל - לא הכל כשר

ברוח הימים הנוראים ובאווירת סליחה, רמי סימני, מבקר המסעדות הכשרות, דורש התנצלות, בשם ציבור גדול, ממסעדות הגורמה

השבוע יעסוק המדור בענייני הסליחה. אווירת הימים הנוראים היא בהחלט הזדמנות ראויה לכך. מעבר לעניין הקולינרי השעשועי שקיים במדורי ביקורת המסעדות - הרי אנחנו, המבקרים, חייבים להתייחס לעצמנו עם בת השחוק הראויה. דהיינו: את הנפיחות והחשיבות נשאיר למחברי התפריטים במסעדות. את עצמנו אנו צריכים לקחת יותר במתינות, כי בסך הכל אנו עוסקים בעוד זווית של תחושת האסקפיזם הכה מבורכת. במתן צבעוניות ומידע חשוב, בענף שבעיקרו הינו תוצר משוכלל של חברת השפע הקפיטליסטית שכולי עפר לרגליה ומי ייתן ותאריך ימים, כי כל שיטה כלכלית אחרת ממש לא מוצאת חן בעיני.

 

באנו לכאן להיות מגביר קול גדול לאלה שבאמת עוסקים במלאכה. להביא את דברם ללקוחות. הם העיקר ולא אנחנו. אנו חייבים לזכור כי כל יזם אשר פתח בית אוכל כלשהו השקיע בפנים את מיטב חלומותיו, חסכונותיו ושאיפותיו, לעתים תוך שהוא משעבד את עתידו ועתיד ילדיו שנים קדימה. הרבה דמעות נשפכות בדרך להקמתו של בית העסק. וגם כשהעסק עובד בדרך כלל ימשיך הבעלים להתרוצץ כמו תרנגולת בלי ראש - אנה ואנה - כדי לשמר את אשר עבד עליו קשה כל כך.

עלינו לעשות שימוש זהיר יותר בקולמוס שהופקד בידינו. וגם אם היתה נפילה למסעדה, אין צורך להשתמש בשפה צינית ומזלזלת ובמיני התחכמויות פוגעניות. כשרון הכתיבה הוא מבורך כשהוא בא כדי להפיח רוח של חיים בכתיבה שהיא אינפורמטיבית בעיקרה, שאם לא נתבל אותה ברוח חיה, נשעמם את קוראינו למוות ולא כדי להוציא להורג את הבעלים שכשל.

 

ואם כבר תפסנו גל טוב של סליחה - אז מדוע שלא נגלוש אל אלה שניאצו וחנטרשו תילי תילים של הבלים בדבר אי היתכנותו של אוכל כשר גורמה ואנין חוטם. הגיע שעתם לבקש סליחה, וכל הסיבות לדרוש מהם סליחה מקופלות בטור זה. לא הייתי נדרש לכך אלמלא העובדה שההבלים שהפיצו גרמו הן לקהל והן ליזמים שלא לפתוח מסעדות גורמה המתאימות ל-75 אחוז מאוכלוסיית ישראל (לכל המפקפקים - נא עיינו בממצאים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ותוצאות סקר שפורסם בעיתון "מעריב" - לפיהם 75 אחוז מהיהודים בישראל מעדיפים לאכול כשר).

 

הפגיעה הינה כפולה. באחת נמנע מציבור במדינה נאורה לצאת ולבלות במיטב כספו. השנייה, כל יזם שרצה לפתוח מסעדת גורמה, אף אם הוא עצמו שומר כשרות - כלל לא הביא בחשבון פתיחתה של מסעדה כשרה מפני שהפחידו אותו שהקהל לא יבוא, וגרוע מזה - לא יהיה לו כלל מה להגיש כי אין כשר גורמה. המסכן נאלץ לפתוח בעל כורחו מסעדה לא כשרה וללחוש באוזן ללקוחות שזיהה כאוכלי כשר (אלה שמזמינים רק סלט ירוק בעוד שחבריהם מעמיסים ללא אבחנה): "את האמת אני אגיד לך, אל תספר לאף אחד, אבל גם אני לא אוכל במסעדה שלי".

 

די לרודנות המחשבתית. העם רוצה כשר גורמה ובעלי המסעדות ברובם לא רוצים לעבוד בשבת. אותה הם רוצים לבלות בחיק משפחותיהם. אלא שמאיימים עליהם שאם לא יעבדו בשבת אזי יבולע למחזור העסקי שלהם. איש לא גילה להם את הנתונים האמיתיים. כמה לקוחות בפועל הם מפסידים. חשבון כלכלי פשוט יוכיח כי "הנזק" של סגירת המסעדה בשבת קטן לאין ערוך ביחס לקהל האלפים שפתאום יוכל למלא את המסעדה באמצע השבוע. ותשאלו את בעלי 2C בקומה ה-49 במגדלי עזריאלי, מסעדת גורמה מהשורה הראשונה, שמאז שהפכה "כשרה" - מוצפת באלפי לקוחות חדשים, והשטף גדול כל כך שקיבלנו קצת תלונות על רמת השירות. הם פשוט לא עומדים בעומס.

 

וברוח סלחנית זו - סליחה מעומק ליבנו מכל אותם אלה שלא נזהרנו בכבודם או שלא הערכנו נכון את מאמציהם, ופסקנו את פסיקתנו כשהיא מוטעית מעיקרה. סילחו לנו וזיכרו ש"אין לו לדיין אלא את שעיניו רואות". ובמקרה שלנו, שאין לנו אלא את לשוננו המתעתעת. שבוע טוב וגמר חתימה טובה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"סליחה מעומק ליבנו מכל אותם אלה שלא נזהרנו בכבודם או שלא הערכנו נכון את מאמציהם"
צילום: נועם לוי
מומלצים