שתף קטע נבחר

מחשב נייד לכל ילד

מחשב נייד מגומי, שנטען באמצעות מנואלה ועולה 100 דולר. מאות מיליוני מחשבים ניידים וזולים כאלה, המיועדים לתלמידי העולם השלישי, אמורים להופיע בתוך שנתיים, הודות לאנשי מעבדת MIT

פתגם ידוע אומר, שאם אתם רוצים להגיע לירח - כדאי שתכוונו לכוכבים, מפני שאם תכוונו לירח בלבד, לא תצאו מכדור הארץ. למרות החוכמה הניו אייג'ית הזו, רק מעטים באמת מעיזים לכוון לכוכבים. ניקולס נגרופונטי הוא אחד מהם.

 

נגרופונטי, גורו של עולם הטכנולוגיה, חזה כבר לפני עשור את השילוב בין המחשבים לבידור ואת ההשפעה העצומה של האינטרנט על עולם העיתונות והחדשות. לכן, כאשר הציג לפני כשבוע וחצי את החזון הבא שלו: "אני רוצה להביא מחשב נייד לכל ילד במדינות המתפתחות במחיר של כ-100 דולר בלבד" - איש לא חייך.

 

להיפך. אלפי האנשים שהאזינו לדברים שאמר במהלך כנס הטכנולוגיות המתפתחות שערך המכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס (MIT), שתו את דבריו בצמא. לא מדובר בחזון עתידני: הפרויקט "מחשב נייד לכל ילד" שהיה ברובו על הנייר עד כה, עומד להפוך מוחשי החל מה-17 בנובמבר, כשיציג נגרופונטי אבטיפוס ראשון של הנייד זול, בכנס המידע של האו"ם בתוניסיה.

 

כשהכריז כי בתוך שנתיים ייוצרו 150 מיליון מחשבים ניידים, שיחולקו לתלמידים מהעולם השלישי, שאל אחד הנוכחים: "אתה מדבר על הכפלת שוק המחשבים הניידים העולמי בתוך שנתיים; תוכל לתת דוגמה לשוק כלשהו שהכפיל את עצמו בצורה דומה?", לנגרופונטי לא היו תשובות. "לא, האמת שלא. בכל מקרה, אנחנו ממציאים את העתיד".

 

פרויקט חינוכי

 

נגרופונטי בן ה-62 מדגיש, כי הפרויקט הגדול של חייו הוא לא הימור עסקי גרידא, אלא פרויקט בתחום החינוך, תחום שקרוב ללבו במיוחד: נגרופונטי, פרופסור למדעי המחשב, הקים ומנהל את מעבדת המדיה של MIT החוקרת את הקשר שבין האדם למחשב. בניגוד לרבים אחרים, הוא לא ניצל את הכספים שהרוויח בתקופת בועת האינטרנט רק כדי לשפר את איכות חייו, אלא השקיע בפרויקטים חינוכיים בכפרים בקמבודיה. 

 

במהלך ביקוריו בקמבודיה גילה נגרופונטי, כי מחשבים ניידים שחולקו לתלמידים שם נשמרו לאורך שנים, והשפיעו עליהם רבות. הפרופסור התרשם מכך עמוקות, והחליט למצוא דרך לספק מחשבים ניידים לתלמידי כל העולם.

 

אבל כיצד מצליחים לייצר מחשב נייד שיעלה 100 דולר, כשהמחשב הנייד הזול ביותר כיום עולה פי 10? "כ-50% מעלות המחשבים הניידים הן הוצאות שיווק, מכירה ועלויות נוספות ומיותרות", הסביר נגרופונטי. לכן הוא הקים ארגון שישווק את המחשבים הללו ללא מטרת רווח, ויחסוך את כל ההוצאות התאגידיות הללו.

 

פסי הייצור של המחשבים הזולים יעבדו במלוא המרץ. הרעיון הוא לייצר 5-10 מיליון יחידות בתוך כשנה ובתוך שנתיים להגיע ל-100-150 מיליון יחידות נוספות. לנגרופונטי כלל לא משנה, שקצב הייצור העולמי של המחשבים הניידים עומד כיום רק על 50 מיליון יחידות בשנה. הוא מאמין שהיצרניות יהיו מוכנות לשנות את האסטרטגיה שלהן ולהגביר את הייצור לפי דרישות הפרויקט.

 

לדבריו, מדינות כמו סין, ברזיל, תאילנד, מצרים ודרום אפריקה כבר נמצאות במגעים על מנת לקנות את המחשבים הניידים הזולים הראשונים שייצאו מקו הייצור.

 

המסך הכפול

 

על המפרט הטכני והמהפכני של המחשב הנייד לא ידועים פרטים רבים, אך מה שהתגלה עשוי להשפיע על תעשיית הניידים העולמית.

 

לדברי נגרופונטי, מרכיב העלות העיקרי במחשבים ניידים הוא המסך, ואנשיו הצליחו לפתח מסך שעלותו 35 דולרים בלבד. אף שהוא זול, יוכל המסך לפעול גם כצג צבעוני רגיל וגם כצג מונוכרומטי, שניתן לקרוא את הכתוב בו גם באור יום חזק.

 

בפיתוח סייעה חברת E Ink, המפתחת ניירות אלקטרוניים ומסכי פלסטיק זולים, שעליהם ניתן להציג מידע בצריכת חשמל נמוכה. לדבריו, המסך הרב שימושי יאפשר להשתמש במחשב גם כספר אלקטרוני לכל דבר, שניתן לקרוא בו בקלות ובבהירות.

 

העלאת ספרי הלימוד למחשב הנייד תוכל לחסוך לממשלות העולם הון עתק, המושקע כיום בהדפסת ספרים לכל תלמיד - ובמקביל תאפשר מגוון רחב יותר של ספרי לימוד ללא עלות נוספת.

 

המחשב יצויד במעבד AMD במהירות של 500 מגהרץ בלבד - מהירות נמוכה בהרבה מזו של המעבדים עתירי הגיגהרצים, שבהם מצויידים כיום המחשבים הניידים החדישים. אבל אין סיבה להירתע: נגרופונטי טוען כי המעבדים המהירים שאנו משתמשים בהם כיום מיותרים לחלוטין. "75% מהרכיבים במחשב מיועדים לתמוך ברכיבים אחרים ובמערכת הפעלה מנופחת", הסביר.

 

נגרופונטי מאמין, שבאמצעות שימוש במעבד מוזל ובמערכת הפעלה "רזה" מבוססת לינוקס, ניתן יהיה ליצור מחשב מהיר ויעיל דיו. חברת הפצת הלינוקס Red Hat פרסה את חסותה על הפרויקט ותסייע בכל מה שקשור למערכת ההפעלה. החיסכון יתבטא לא רק במעבד: המחשב עצמו יפעל ללא דיסק קשיח, כדי להפכו עמיד בתנאי שטח קשים. במקום בדיסק הוא יצוייד בזיכרון פנימי נרחב, שיאפשר לו להפעיל את היישומים השונים.

 

מחשב עם ידית

 

ההיבטים המסקרנים ביותר במחשב החדש הם עיצובו ודרך פעולתו. הוא ייבנה מחומר פלסטי קשיח, כדי לעמוד במכות ובזעזועים. כשהוא יהיה סגור - הוא יהיה אטום לגמרי, כך שאף גרגר אבק לא יוכל לחדור לתוכו. המחשב אמנם יגיע עם סוללות וכבל שניתן לחבר לשקע החשמל, אך בהתחשב בכך שהוא אמור לפעול בפינות הנידחות ביותר בעולם ובמקומות שבהם אספקת חשמל רצופה היא נדירה - ניסו המפתחים למצוא דרך נוספת להפעילו.

 

הם חזרו לפיתרון הישן והטוב: המנואלה - ידית הפעלה מכנית, שסיבוב שלה יטעין את המחשב באנרגיה. המפתחים שואפים להגיע למצב, שבו דקה של סיבוב נמרץ של הידית, תפעיל את המחשב ל-10 דקות. בעתיד הם מתכננים לעבור למסך מבוסס פלסטיק חכם, שיוכל לעבוד במשך 100 דקות על כל דקת סיבוב.

 

המפתחים לא הסתפקו ברעיון של סיבוב מכני: הם חשבו גם על האפשרות לחבר אבן גדולה לידית, ובכך להפוך אותה למטוטלת, שתיצור אנרגיה להפעלת המחשב. גם אפשרות זו צפויה להיכלל בדגמים העתידיים.

 

כשהתלמידים יגיעו למקור זרם חשמלי הם יוכלו לחבר לשקע את הכבל שישולב ברצועת הנשיאה של המחשב. הטמנת הכבל ברצועה נועד לפתור בעיה מוכרת של מחשבים ניידים: המחשבים נשמרים במצב מצויין, אך המטענים נשברים או מתקלקלים.

 

העיצוב המיוחד של המחשב נועד לפתור בעיה נוספת שנגרופונטי חושש ממנה: השוק האפור. המחשב הנייד יעוצב כך, שיהיה ברור שהוא מזוהה עם תחום החינוך, כדי שאנשים יחשבו פעמיים אם להשתמש בו למטרות אחרות. "אנחנו רוצים שיסתכלו על אנשים שגנבו מחשב כזה כאילו גנבו מהכנסייה", הסביר.

 

אבל לא רק הצורה החיצונית אמורה להרתיע גנבים: המחשב יצוייד גם בטכנולוגיות שיזהו אותו במקרה של גניבה. כך, למשל, ניתן יהיה לקבוע, שמדי שעה חייב המשתמש להתחבר לרשת החינוך של בית הספר כדי לעבוד, ולכן המחשב לא יוכל "להתרחק מבית הספר" יתר על המידה.

 

בעיית החיבור לאינטרנט

 

המחשב החדש עלול להיתקל בקשיים בכל מה שקשור לחיבור לאינטרנט. במדינות המתפתחות, אפשרות חיבור לאינטרנט באמצעות טלפון או כבלים כלל לא קיימת בחלק מהאזורים. בשל כך ניתן יהיה לחבר את המחשב לרשת גם באופן סלולרי.

 

את החיבור יוכלו התלמידים לנצל ביניהם: המחשבים שיהיו באיזור אחד ייצרו ביניהם רשת אלחוטית פנימית, ויהפכו למעין "ענן" של מחשבים בכל מקום. מספיק שמחשב אחד יחובר לאינטרנט, כדי שתלמידים רבים יוכלו להתחבר לרשת אף הם.

 

על פי חישובי המתכננים, כדי להריץ יישומים של גלישה ושליחת דואר אלקטרוני, מספיק חיבור בקצב של 2 מגהביט לאלף תלמידים.

 

בעיה נוספת הקיימת במדינות העניות היא, שגם באזורים שבהם יש חיבור אינטרנט - הוא יקר מאוד ונהנים ממנו רק קומץ עשירים. כאן מתחילים יוצרי הספקולציות לעבוד ויוצרים תיאוריית קשר חדשה, אלחוטית במקרה הזה. אחת השותפות בפרויקט היא גוגל, הידועה בכיסיה העמוקים.

 

ענקית החיפוש, שהציעה בשבוע שעבר להקים רשת אלחוטית בסן פרנסיסקו, שתספק גישה חופשית בחינם (ותמומן מפרסומות), יכולה לנצל את ניסיונה להקים רשתות דומות גם במדינות מתפתחות.

 

בדרך לנובל

 

למי שכבר חוסך בצד כסף קטן כדי לקנות לעצמו מחשב נייד חדש, כדאי לוותר מראש. נגרופונטי מבהיר בפירוש, שמטרת הפרויקט היא לא לפתח מחשב נייד חדש לכל דיכפין, אלא לקדם את החינוך במדינות המתפתחות ולהביא לצמצום הפער בינן לבין המדינות העשירות.

 

עם זאת, הוא לא שלל על הסף את האפשרות שיצרנים אחרים יוכלו להשתמש בחלק מהטכנולוגיות, ובתמורה יממנו את עלויות הפרויקט האדירות. חשבתם ש-100 דולר זה זול למחשב? נגרופונטי מבטיח, שבכל שנה יירד המחיר, בשל התייעלות הייצור ושיפורים טכנולוגיים.

 

אם יצליח להגשים את החזון, הוא יוכל לתפור את החליפות לכנס חלוקת פרסי נובל בעוד מספר שנים. אבל גם אם ייכשל ויגיע רק לעשירית מהתלמידים שאליהם הוא מתכנן להגיע, המדינות הללו לא יחזרו להיות מה שהיו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נייד ב-100 דולר. לא חלום
צילום: רויטרס
מומלצים