שתף קטע נבחר

פדרמן יפוצה ב-100 אלף שקל על המעצר המינהלי

פעיל הימין הקיצוני תבע את המדינה בטענה שהיא נטפלת אליו והגישה נגדו כתב אישום, בהסתמך על עד אחד בלבד בעת מעצרו בפרשת "מחתרת בת עין". השופטים קיבלו את הטענות. מדובר בפעם הראשונה בה פוסקת המדינה פיצויים על מעצר מינהלי. פדרמן בתגובה ל-ynet: הכנופיה של המחלקה היהודית בשב"כ והפרקליטות ניהלה נגדי מסע צלב; מקווה שבשב"כ הפנימו את המסר, אגיש נגדם תביעה אישית. משפחות עצירים פלסטינים: "מקווים שגם לנו יתנו הזדמנות לפיצויים". במערכת המשפטית נשמעה ביקורת על ההחלטה. עו"ד טליה ששון: "טבעי שיוגש ערעור"

בית המשפט המחוזי בירושלים פסק היום (ג') כי על המדינה לשלם פיצויים בסך 100 אלף שקלים לפעיל הימין הקיצוני נועם פדרמן. זאת, לאחר שהתקבלה תביעתו של פדרמן בגין מעצרו בפרשת "מחתרת בבת עין". זוהי הפעם הראשונה בה נפסק תשלום פיצויים על מעצר מינהלי. 

 

פדרמן תבע את המדינה לאחר שכתב האישום שהוגש נגדו בפרשה נמחק, בטענה שנעצר לשווא וכי המדינה נטפלה אליו בפרשה. לטענתו, המדינה הגישה נגדו כתב אישום בהסתמך על עדותו של עד אחד בלבד.

 

פדרמן אמר היום ל-ynet כי הוא אינו מתכוון להסתפק ב–100 אלף השקלים שפסק לו כפיצוי בית המשפט המחוזי בירושלים, וכעת – המטרה הבאה שלו היא הגשת תביעות אישיות נגד אנשי המחלקה היהודית בשב"כ.

 

עוד הוסיף: "אני שמח שסוף סוף הבלון של המחלקה נגד יהודים בשב"כ והפרקליטות התפוצץ להם בפרצוף. הכנופיה הזו ניהלה נגדי מסע צלב, שבו לא בחלו בכל אמצעי כדי לנסות להכניס אותי לבית סוהר על לא עוול בכפי, וכשזה לא הלך בדרך הרגילה הם לא היססו לנקוט נגדי צעדים מנהליים. זה היה המסמר האחרון בארון הקבורה של תפירת התיק נגדי".

 

לסיום הבטיח כי "אני מתכוון להמשיך להאבק על ארץ ישראל, עם ישראל ותורת ישראל".

 

עכשיו גם הפלסטינים רוצים פיצויים

 

ההחלטה עוררה זעם רב אצל משפחות העצירים המינהליים הפלסטיניים. פדרמן יזכה לפיצויים בסך 100 אלף שקלים בגין מעצרו המינהלי אשר לטענתו היה לשווא, ובצד הפלסטיני חשים כי המדינה נוהגת איפה ואיפה.

 

"כמו שמדינת ישראל היא מדינת חוק עבור אזרחיה, וכמו שהמדינה נתנה את הזכות לנועם פדרמן להתגונן ולפצות אותו על המעצר המינהלי, כך אנו מצפים שתינתן אותה הזדמנות לכלל האסירים - כולל לאסירים המינהליים הפלסטינים", אמר חאלד פראג', אחיו של עבד אל ראזק פראג' הכלוא בישראל מינהלית כבר ארבע שנים, בשל חשד מערכת הביטחון כי הוא פעיל בחזית העממית לשחרור פלסטין.

 

אחיו של פראג' סיפר היום ל–ynet כי כמו במקרה של יתר האסירים המינהליים, כך גם החשדות נגד אחיו, המוגשים לבית הדין הצבאי, מתבססים על תיק חשאי ולעורכי הדין, למשפחה או לנאשם עצמו אין כל אפשרות לנסות ולהוכיח את חוסר צדקתם או להפריכם.

 

עוד הוא הוסיף כי משפחתו, כמו כל משפחות האסירים המנהליים הפלסטינים, לא היתה מתרעמת אם נגד אחיו היה מוגש כתב אישום, ואם יהיה אכן סעיף המצדיק זאת, הוא יועמד לדין ויישפט למאסר. "איננו יודעים במה הוא חטא, מה האשמות שלו ועל מה הוא בכלא. אומרים לנו שהכל סודי, ואנחנו לא יכולים להתמודד עם משהו סודי".

 

"ממשלת ישראל, אם היא רוצה להיות ממשלת חוק צודקת, חייבת להפסיק לפעול לפי חוק המעצרים המינהליים הלקוח מימי המנדט הבריטי. לכל אסיר חייבת להינתן ההזדמנות המלאה להתמודד עם ההאשמות המוטלות עליו ואם יוכיח את צדקתו – לצאת לחופשי, ולא להירקב מאחורי סורג ובריח כאשר הוא לא יודע על מה הוא יושב בכלא".

 

"טבעי שהמדינה תגיש ערעור"

 

עורכת הדין טליה ששון, מחברת דו"ח המאחזים הבלתי חוקיים ומי שכיהנה כראש המחלקה לתפקידים מיוחדים בפרקליטות המדינה, מתחה ביקורת על החלטת בית המשפט.

 

ששון הסבירה: "סעיף 80 לחוק העונשין קובע שתי עילות מרכזיות לתשלום פיצוי: האחת – כשבית המשפט רואה שלא היה יסוד לאשמה בכלל, והשנייה – כשבית המשפט רואה נסיבות אחרות שמצדיקות פיצוי. התנאי המוקדם להחלת סעיף 80 הוא שהפיצוי בא בעקבות הגשת כתב אישום נגד אדם. מעצר מינהלי איננו הליך כזה, כל הייחוד שלו והבעייתיות שלו טמונים בעובדה שמעצר מינהלי הוא מצב בו אין כתב אישום. לכן, מעצר מינהלי אינו יכול להיכנס לתוך עילת סעיף 80. בית המשפט ביסס את החלטתו על סעיף 80 ולכן יש פה קושי לא פתור. נראה לי, בכל הכבוד הראוי ועם כל הכבוד לבית המשפט, שלא ניתן לקבל פיצוי על מעצר מינהלי על פי סעיף זה. יש כמובן דרכים משפטיות אחרות, אבל לעניות דעתי בית המשפט איננו מוסמך בהליך לפי סעיף 80 לתת פיצוי בגין מעצר מינהלי. צריך גם להדגיש שהחומר שהוצג בפני בית המשפט שנתן את הצו המינהלי לא הונח בפני השופט שהחליט על הפיצוי, כיוון שמדובר בחומר חסוי. השופט גם מציין שהחומר לא היה בפניו. בית המשפט המחוזי לא יכול להעריך מה היחס בין מכלול חומר הראיות לבין מה שהוצג בפניו".

 

ששון סירבה להשיב אם היתה מגישה ערעור על ההחלטה, לו היתה היא בפרקליטות היום, אך רומזת כי ראוי לעשות זאת: "במקום שבית המשפט נתן פסק דין שלעניות דעתי יש בו בעייתיות משפטית, טבעי שיוגש ערעור. אני מעריכה שהקביעה שלו תובא בפני ערכאת ערעור גבוהה יותר, שתתווה את הדרך".

 

ה"מוח" מאחורי פרשת בת עין?

 

לפני שלוש שנים נעצר פדרמן על ידי השב"כ בטענה כי הוא המוח שמאחורי מחתרת "בת עין" שנחשדה בהנחת עגלת תופת סמוך לבית-ספר לבנות במזרח ירושלים. בכתב האישום שהוגש נגד פדרמן הסתפקה המדינה באישום לפיו החזיק באמצעי לחימה.

 

בית המשפט העליון שיחרר את פדרמן מהמעצר אליו הוכנס עם הגשת כתב האישום נגדו והשופט יעקב טירקל כתב: "איש בחטאו ייענש, ולא בחטאם של אחרים".

 

לאחר ששוחרר פדרמן, הוציא אלוף פיקוד המרכז צו מעצר מנהלי נגדו – מעצר בית מנהלי. לאחר שנה בה ישב פדרמן במעצר בית, הוציא נגדו שר הביטחון צו מעצר מנהלי. "כל הזמן הזה, המשכתי לטעון בתוקף שאני זכאי", אומר היום פדרמן. בצעד מפתיע, לפני כשנה, הודיעה הפרקליטות כי היא חוזרת בה מכתב האישום נגד פדרמן וכי זה יימחק. בעקבות כך, שוחרר פדרמן על ידי בית המשפט ממעצרו המנהלי ומיהר להגיש בקשה לפיצויים "על כל מסכת ההתעללויות כנגדי", כדבריו.

 

כזכור, רק בקיץ האחרון פסקו שופטי בית המשפט בירושלים פיצויים לפעיל הימין הקיצוני בתביעה שהגיש נגד מועצתם טיבי, אחיו של ח"כ טיבי, על שתקף אותו בכניסה לאולם בית משפט השלום בירושלים. בית המשפט קבע שאחיו של טיבי ישלם 18,400 שקל לאחר שלא הגיש כתב הגנה.  

 

שלום עכשיו: החלטה מביכה

 

מזכ"ל שלום עכשיו, יריב אופנהיימר קרא לפרקליטות המדינה לערער על החלטת בית המשפט המחוזי בירושלים לפצות את פעיל הימין הקיצוני נועם פדרמן במאה אלף שקלים. לדבריו, "החלטת בית המשפט מביכה ואומללה ותוצאותיה הן הכשרת תנועת כך ובהעברת אלפי שקלים לאדם בעל אידיאולוגיה גזענית ומסוכנת".

 

חבר הכנסת חמי דורון (שינוי) אמר כי "פעם נוספת מוכח שלחץ וחיפזון מהווים יועץ רע למעשים של השלטון". לדבריו, "זו שלומאליות שאין כמותה שמדינה מגישה כתב אישום בהסתמך על עדותו של אדם אחד ללא כל עדויות מסייעות".


פורסם לראשונה 11/10/2005 12:24

 

בהכנת הידיעה השתתפו אפרת וייס ואילן מרסיאנו
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דן בלילטי
פדרמן. יפוצה
צילום: דן בלילטי
צילום: אלכס קולומויסקי
עןפר גמליאל. פרשת מחתרת בת עין
צילום: אלכס קולומויסקי
יריב אופנהיימר, שלום עכשיו. "החלטה מביכה"
מומלצים