שתף קטע נבחר

פולין: קצ'ינסקי ניצח בבחירות לנשיאות

מועמד הימין השמרני לך קצ'ינסקי ניצח בסיבוב השני בבחירות לנשיאות פולין, עם 54% מהקולות, לעומת 46% שנרשמו לזכות יריבו, דונלד טוסק. בבחירות לפרלמנט לפני כחודש ניצח אחיו התאום, ירוסלב קצ'ינסקי, אך כנראה יוותר על תפקיד ראש הממשלה. פרשנים: לפולין תהיה מעכשיו הנהגה ימנית שתעמיק את הקשרים עם האיחוד האירופי וארה"ב

מועמד הימין השמרני לך קצ'ינסקי ניצח אתמול (יום א') בסיבוב השני בבחירות לנשיאות פולין. לפי התוצאות הסופיות שפורסמו היום זכה קצ'ינסקי, ראש עיירית וארשה ומועמד מפלגת "החוק והצדק", ב-54.0% מהקולות, לעומת 46% שנרשמו לזכות יריבו, מועמד מפלגת "המצע האזרחי", דונלד טוסק.

 

מיד לאחר פירסום תוצאות המדגמים יצא טוסק לקהל תומכיו והודה בהפסד. מדובר במהפך מפתיע למדי שכן טוסק הוא שניצח בסיבוב הראשון בבחירות לפני עשרה ימים, וגם הוביל בסקרים עד יום הבחירות, אם כי בפער הולך וקטן.

 

קצ'ינסקי בן ה-56 התמודד עם מצע שקרא למלחמה בפשע ובשחיתות תוך חזרה לערכי המשפחה הנוצרים הקתולים. הוא גם קרא לכינונן מחדש של חלק מתוכניות הרווחה שבוטלו עם נפילת הגוש הקומוניסטי, ותמך בהתערבות חלקית של הממשלה בכלכלה ובקיצוץ מסים. 

 

טוסק, איש עסקים לשעבר בן 48, הציג עצמו כ"מועמד מתון שיכול לאחד את הפולנים". הוא קרא לכינון רפורמות כלכליות שיטיבו עם המגזר העסקי ויצעידו את פולין לעבר כלכלת שוק קפיטליסטית על פי המודל האמריקני, וביקש להוביל מדיניות של שיתוף פעולה מוגבר עם המדינות השכנות, בעיקר רוסיה וגרמניה, כדי להציב את פולין במרכז הקונצנזוס האירופי. 

  

אך שניהם למעשה הם אנשי ימין-מרכז שדעותיהם בנושאים רבים דומות. לפיכך, יותר מכל, היו הבחירות לפרלמנט ולנשיאות פולין סימן לתום השלטון הסוציאל-דמוקרטי במדינה.

 

לאחר נפילת הגוש הקומוניסטי נבחרה בפולין מנהיגות סוציאל-דמוקרטית מקרב אנשי מפלגות השמאל. הממשל אומנם הביא לכניסתה של פולין לאיחוד האירופי, אך עורר ביקורת רבה כאשר נכשל בצמצום אחוזי האבטלה מרקיעי השחקים ואנשיו הסתבכו בשערוריות שונות.

 

כאשר בבחירות לפרלמנט בחודש ספטמבר ניצחו אנשי "החוק והסדר" מהקצה הימני של המפה הפוליטית, היה בכך מכה סופית שניחתה על ראשם של הסוציאל-דמוקרטים. סקרי דעת קהל לקראת הבחירות הראו שהפולנים היו חלוקים בדעתם בנושא שעומד במרכז סדר היום במדינה: השאלה האם צריכה פולין להתמקד בביסוס השוק החופשי, או שמא עליה להתמקד בריפוי פצעי הרפורמות הרבות שהושקו לקראת הכניסה לאיחוד, ולהתרכז במימוש תוכניות רווחה.

 
בראש מפלגת "החוק והצדק", שניצחה גם בבחירות לפרלמנט בחודש שעבר עומד ירוסלב ק'צינסקי, אחיו התאום של לך.

 

מאז אותן בחירות מצויות שתי המפלגות "החוק והסדר" ו"המצע האזרחי" הליברלית במגעים קואליציוניים להרכבת ממשלה. ההתמודדות על משרת הנשיא אמנם הקשתה על המשא ומתן, אולם פרשנים העריכו כי זהות המנצח בבחירות לנשיאות תשפיע מאוד גם על זהות המפלגה שתשלוט בקואליציה בפרלמנט. 

 

ניצחונה של מפלגת "החוק והצדק" הימנית סלל לירוסלב קצ'ינסקי את הדרך לתפקיד ראשות הממשלה אולם בצעד מפתיע הוא הודיע שהוא מוותר על התפקיד ומעביר אותו למועמד אחר במפלגה, קז'ימיר מרצ'ינקייביץ'. הוא הסביר שחשש שאם היה מתעקש לעמוד בראש הממשלה, הוא היה מסכן את סיכויו של אחיו התאום להיבחר לנשיא משום שהציבור הפולני היה חושש להפקיד את שתי המשרות החשובות ביותר במדינה בידיהם של שני אחים.

 

נשיא פולין מחזיק בסמכויות רבות. הוא מכהן כמפקד העליון של הצבא, הוא יכול להעלות הצעות חוק לדיון או להטיל וטו על הצעות שהתקבלו בפרלמנט, והוא ממנה את ראש הממשלה. במקרים מסויימים, לנשיא יש גם את הסמכות לפזר את הפרלמנט.

 

פרשנים מציינים שתוצאות הבחירות יעמיקו את הנטיה של פולין ימינה. ההנהגה הפולנית החדשה - נשיא ימני וקואליציה ימינית שמרנית מתונה ללא מפלגה גדולה מהמרכז או השמאל - תחדד את הטונים הנשמעים מוארשה כלפי גרמניה ורוסיה, יריבותיה מן העבר, ובה בעת תבקש לשמר ואף להעמיק את היחסים עם האיחוד האירופי, נאט"ו וארה"ב.


פורסם לראשונה 23/10/2005 11:44

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המנצח. לך קצ'ינסקי
צילום: רויטרס
המפסיד. טוסק
צילום: רויטרס
מומלצים