שתף קטע נבחר

הליכוד: ח"כ שיצביע נגד המרכז יוצא מהתנועה

חברי ועדת חוקה של הליכוד החליטו לאשר להצבעה במרכז סעיף הקובע כי ח"כ שיצביע בכנסת בעד פריימריס במפלגה - לא יוכל להתמודד בעתיד בשורות הליכוד. ברקע: הצעת חוק המחייבת פריימריס שמונחת על שולחן הכנסת. נחשו איך יצביעו חברי המרכז בסוגייה

שבויים בידי חברי המרכז: אם היה מי שחשב שאי פעם יוכלו חברי הכנסת של הליכוד להיחלץ מזרועות התמנון של חברי המרכז, הרי שהערב (יום ה') הסיכוי הזה התרחק מרחק רב מן המציאות. חברי ועדת חוקה של הליכוד החליטו הערב פה אחד לאשר להצבעה במרכז את סעיף 139 א', הקובע כי חבר כנסת שיצביע בכנסת בעד פריימריס בליכוד, לא יוכל עוד להתמודד בשורות התנועה לכנסת.

 

ברקע ההחלטה, הצעת חוק שמונחת על שולחן הכנסת המבקשת לחייב את המפלגות הגדולות לקיים פריימריס.

  

הסעיף הזה כולל כעת גם מתן זכות ערעור בפני בית הדין של הליכוד לאותו חבר כנסת שיעז לצאת מן השורות, אולם המשמעות של ההחלטה הערב ברורה: מרכז המפלגה יאשר את הסעיף, ויותר מתמיד, יהיו הח"כים של הליכוד שבויים בידי חברי המרכז. זאת, משום שגם אם הערעור שלהם יתקבל, הרי שחברי המרכז יסגרו איתם חשבון לאחר מכן בבחירות לרשימה.

 

יו"ר המרכז, השר צחי הנגבי, המכהן גם כיו"ר ועדת החוקה, הצביע הערב בעד הסעיף, והסביר לאחר מכן כי הוא רואה בחיוב את העובדה שהסעיף הורחב, והוכנסה בו גם האפשרות לערער בפני בית הדין. בשיחה עם ynet אמר הנגבי: "העלתי את הנושא לדיון בוועדת החוקה בשלוש הישיבות האחרונות. היה קשה לשכנע את ועדת החוקה שהאיש לא פסול אוטומטית גם אם הוא הצביע בעד פריימריס בכנסת ושמותר לו לערער".

 

סעיף 139 א' עורר ביקורת רבה לאחר שהוא אושר על ידי ועידת הליכוד, ובתנועה לאיכות השלטון עתרו לבג"צ, בדרישה לפסול את הסעיף. בג"ץ החזיר הסעיף לדיון בבית הדין של הליכוד, שקבע כי הסעיף חוקי, וכי זכותה של תנועה להטיל סנקציה על מי שפועל נגד החלטות מוסדות התנועה. עם זאת, קבע בית הדין כי יש להוסיף לסעיף את זכות הערעור בפני פורום א-פוליטי. זאת, כדי לאפשר לח"כ שהוחלט למנוע ממנו את הזכות להתמודד בליכוד, את האפשרות להלחם על עמדתו. אי לכך, המליץ בית הדין ליו"ר ועדת החוקה, השר צחי הנגבי, להרחיב את הסעיף ולהוסיף את זכות הערעור.

 

הנהנים העיקריים מן הסעיף הזה בליכוד הם חברי המרכז, ובראשם מתנגדיו של ראש הממשלה, אריאל שרון. המתנגדים ביקשו לאשר את הסעיף, על מנת למנוע משרון ומתומכיו בסיעה לנסות ולשנות את שיטת הבחירות בתוך הליכוד. מקורביו של שרון אמרו בשבועות האחרונים כי הוא לא יפעל לשינוי שיטת הבחירות הפנימיות במפלגות באמצעות חקיקה בכנסת, ואולם בימים האחרונים נודע כי ראש הממשלה ינסה, אולי, לפעול לשינוי שיטת הממשל בישראל.

 

אלי קורנפלד, מראשי חוג "דרכך דרכנו" בליכוד, ומחברי המרכז הבולטים שפעלו נגד ההתנתקות, הביע סיפוק מהחלטת ועדת החוקה ואמר: "זוהי החלטה חשובה מאוד למרכז הליכוד, שלא תאפשר לאף אחד לנסות ולפגוע במוסד הזה, בגלל אינטרסים אישיים".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
מרכז הליכוד. ימשיך לשלוט
צילום: איי פי
צילום: סבסטיאן שיינר
הנגבי. תמך בהחלטה
צילום: סבסטיאן שיינר
מומלצים