שתף קטע נבחר

מחקר מגלה: חלב-אם עשוי למנוע צליאק

חוקרים בבריטניה מצאו כי חלב-אם מגן על התינוק מפני מחלת הצליאק. ההשערה היא שחלב-האם מפחית את תגובת מערכת החיסון כנגד הגלוטן, לו אלרגים חולי הצליאק. עשרות אלפי ישראלים לוקים במחלה, רובם כלל אינם יודעים זאת

עוד יתרון בריאותי לחלב-אם: חוקרים בריטים מצאו כי הנקה עשויה למנוע תחלואה בצליאק, מחלה בה קיימת רגישות לחלבון המצוי בחיטה. המחקר פורסם בגיליון החדש של כתב העת Archives of Disease in childhood. החוקרים סקרו 15 מחקרים קודמים, ומצאו כי ככל שהתינוק ינק זמן רב יותר, כך קטן הסיכון שלו ללקות בצליאק.

 

כ-20 אלף ישראלים חולים בצליאק (בעברית: כרסת), ועל פי ההערכות עשרות

אלפים נוספים לוקים במחלה ואינם יודעים זאת. לפי האמונה הרווחת, צליאק היא מחלת ילדות שעשויה גם לחלוף. אך בשנים האחרונות התברר שהמחלה עלולה לפרוץ בכל גיל, שגם קשישים לוקים בה וכי היא לא חולפת.

 

הגורם הראשוני להתפרצות צליאק הוא החלבון גלוטן, שמצוי במרכיבי חיטה ודגנים. אצל חולי צליאק קיימת אי סבילות גנטית לגלוטן. חשיפה למרכיב הרעיל של הגלוטן, ששמו גליאדין, יוצר תגובה דלקתית בגוף ומעורר את מערכת החיסון לפעול נגד המעי הדק. תוצאת התהליך הדלקתי היא שלל סימפטומים, שהעניקו לצליאק את הכינוי 'מחלת אלף הפנים'.

 

רוב החולים סובלים משלל סימפטומים, ביחד או לחוד: שלשולים או עצירות, כאבי בטן, בחילות, הקאות, חוסר תיאבון, עייפות, דלדול שרירים, מצב רוח רע, אנמיה, חיוורון, הפרעה בתפקודי הכבד, בעיות בבלוטת התריס, קומה נמוכה, מחלות חוזרות בדרכי הנשימה, אוסטאופורוזיס, חוסר פוריות, אפטות חוזרות בפה ובעיות בציפוי האמייל של השיניים.

 

במחקר החדש סקרו החוקרים מאוניברסיטת מנצ'סטר מחקרים שכללו מעל 4,000 ילדים. מתוצאות המחקרים עלה כי אצל תינוקות הממשיכים לינוק גם לאחר שלתפריטם הוספו מוצקים המכילים גלוטן, יש סיכון קטן ב-52% ללקות בצליאק, בהשוואה לתינוקות אחרים.

 

לחוקרים עדיין לא ברור כיצד מגן חלב-האם מפני המחלה, אולם הם משערים כי הוא מפחית את תגובת מערכת החיסון כנגד הגלוטן הקיים במוצרי חיטה. 

 

ישראל: שיעורי הנקה מעולים

 

על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי, עומד שיעור ההנקה הכלל עולמי על לא יותר מ-35% במשך ארבעת החודשים הראשונים לחיי התינוק. לעיתים קרובות מדי, אומרים בארגון, מזדרזות אמהות להשתמש בתחליפי חלב לתינוקות, המעודדים מחלות והתפתחות מאוחרת או לקויה של הילד.

 

על אף ממוצע ההנקה העולמי הנמוך, מציגים נתוני משרד הבריאות תמונת מצב מעודדת יותר אצלנו: על פי הנתונים, 85%מהיולדות בישראל בוחרות בהנקה. בגיל שלושה חודשים 70% מהיהודיות מיניקות. כשהתינוק בן חצי שנה מיניקות 46%מהיהודיות, ומוסיפות מזונות אחרים. רוב האמהות מפסיקות להיניק כיוון שהתינוק בכה ולא רצה להמשיך לינוק, או לאחר שלא היה להן, לדבריהן, מספיק חלב.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
הנה עוד יתרון להנקה
צילום: סי די בנק
מומלצים