לא רק פולני - ארבעה מתכוני חמין
לא רק בפולין אכלו חמין בחורף - לכל עדה יש חמין משלה. כולם שונים אבל יש להם מכנה משותף - בישול ארוך ארוך בחום נמוך שמניב תבשיל כהה, נימוח ומחמם
חמין של בני סיידא חמין חיטה וקציצות טלה חמין עוף וספגטי חמין אשכנזי 

נדמה כי החמין הוא אחד המאכלים המשותפים לכל העדות. מקור החמין הוא באילוץ, מאחר ואסור היה לבשל בשבת, נאלצו להכין את התבשיל מבעוד מועד ולבשל בבישול איטי. כמספר העדות כך מספר הגירסאות, אך כמעט כולן מבוססות על אותם המרכיבים: קטניות, בשר, תפוחי אדמה, ביצים - שכולם מתאימים לבישול ארוך, או מקבלים ערך מוסף בבישול איטי וממושך.

 

לא חייבים להיצמד למתכון אחד ואפשר לשלב גם ממטבחים אחרים: להכין רק עם שעועית או רק עם חומוס, רק עם סוג אחד של בשר או כמה. מה שבטוח: לא

לשנות את אופן הבישול, הנותן את הטעם הייחודי.

 

החמין הוא בעצם תרבות, מעבר לאוכל. הוא סוג של קשר לעבר, הוא בית, חורף, ריחות. לא מדובר כאן במאכל גורמה מעודן או אוורירי. הוא כבד, עשיר וגס - וזה בעצם סוד קסמו. למי שמפריעה הרגשת הכבדות, והקושי לקום מהשולחן, הכי טוב ללכת מיד לישון, או טיפ ששמעתי אצל עמרני בשוק הכרמל: בסוף הארוחה להגיש תה עם מבחר כדורים לעיכול ונגד צרבת.

 

חמין של בני סיידא

 

מתכון של בני סיידא

 

המרכיבים (ל-5 סועדים):

2 כוסות שעועית לבנה, מושרית במים למשך לילה

1 ק"ג בשר שריר או צוואר

5 תפוחי אדמה, קלופים

5 ביצים

100 גרם שזיפים מיובשים

פפריקה

כורכום

מלח ופלפל

לשקית האורז (מבשלים את האורז בשקית קוקי):

1/4 1 כוסות אורז ארוך

1/2 כוס פטרוזיליה, קצוצה

4 קורקבנים של עוף, קצוצים

מלח, פלפל

1/2 כפית כורכום

4 כפות שמן

 

אופן ההכנה:

  1. שמים את כל מרכיבי האורז בשקית קוקי, מוסיפים 2 כוסות מים לשקית, עושים קשר בקצה השקית כדי לתת לאורז מקום לתפוח.
  2. בסיר של החמין, מחממים שמן, מטגנים את נתח הבשר ואת תפוחי האדמה מכל הצדדים. מוציאים מהסיר.
  3. מסדרים בתחתית הסיר את השעועית, מניחים מעל את הבשר, שקית האורז, תפוחי האדמה והביצים, מתבלים במלח, פלפל, כורכום, מעט פפריקה מתוקה וחריפה, מפזרים את השזיפים, מכסים במים, מביאים לרתיחה, מעבירים להמשך הבישול לתנור בחום של 100 מעלות או לפלטה של שבת.

 

חזור למעלה
חמין חיטה וקציצות טלה

 

המרכיבים:

לחמין:

300 גרם שעועית לבנה יבשה גדולה, שהושרתה במים למשר הלילה

150 גרם גרגרי חומוס שהושרו במים למשך הלילה

4 כפות שמן

200 גרם בצל יבש מקולף וחתוך גס

500 גרם בשר בקר חתוך לקוביות

3 עצמות רגל

1 ראש שום

500 גרם תפוחי אדמה מקולפים והתוכים לקוביות של 50 גרם

1 כפית פפריקה חריפה

1 כפית פפריקה מתוקה

3 כפות דבש

5 תרמילי הל (לא הכרחי)

6 שזיפים

מלח, פלפל שחור

לחיטה:

150 גרם חיטה שטופה היטב

2 כפות שמן

1/4 כפית פפריקה

1/4 כפית מלח

בד ערבי או חיתול לריבוע של 20 ס"מ על 20 ס"מ 8 חוט שמשון

לקציצות סולת:

100 גרם שומן בקר טחון

150 גרם סולת

1/4 כפית פפריקה חריפה

1/4 כפית מלח

5 שיני שום כתושות

2 ביצים

שמן לטיגון

 

אופן ההכנה:

  1. החיטה: מחממים את השמן במחבת, מוסיפים את החיטה ומטגנים כדקה. מתבלים בפפריקה ומלח ומסירים מהאש. מניחים את החיטה במרכז הבד, אוספים את הבד בקצוות העליונים וקושרים. דואגים שהבד לא יהיה דחוס כדי שהחיטה תוכל לתפוח (כמו באורז).
  2. קציצות הסולת (מכינים מראש): מערבבים את כל החומרים היטב וצרים קציצות בגודל של כ-40 גרם כל אחת. מטגנים את הקציצות בשמן חם עד שיזהיבו ומסירים מהאש.
  3. הרכבת החמין: מחממים את השמן בסיר כבר ורחב. מוסיפים את הבצל, בשר ועצמות ומטגנים כ-4 דקות ומסירים מהאש. מניחים בסיר את החומרים בשכבות של שעועית, בשר, תפוחי אדמה. מתבלים במלה ופלפל, פפר4קה מתוקה וחריפה, דבש, הל ושום, מכסים במים, מביאים לרתיחה ומבשלים על אש נמוכה 40 דקות כשמידי פעם מסירים את הקצף שנוצר מעל. מוסיפים את קציצות הסולת, החיטה והשזיפים ומכסים. מכניסים לתנור שחומם מראש לחום שבת. ואופים למשך הלילה.

 

חזור למעלה
חמין עוף וספגטי

 

המרכיבים:

500 גרם ספגטי בעובי בינוני

3 בצלים מקולפים ופרוסים

1 תפוח אדמה פרוס

3/4 כוס אורז

200 גרם בשר כבש טחון

1 חבוש, מבושל וחתוך לקוביות

2 כפות צימוקים

1 עוף בינוני

מלח ופלפל

קורט קינמון

2 ראשי שום

100 גרם מרגרינה

1/4 כוס מיס

 

אופן ההכנה:

  1. מבשלים את הספגטי חצי בישול, מסננים ומשאירים בצד. משרים את האורז במים רותחים כשעה, שוטפים ומסננים. מערבבים את האורז, הבשר, החבוש והצימוקים, מתבלים במלח, פלפל וקנמון וממלאים את העוף. מטגנים במעט שמן את פרוסות הבצל עד שיזהיבו ומסירים מהאש.
  2. מניחים בסיר כבד את פרוסות תפוחי האדמה, מניחים מעל את פרוסות הבצל, מערבבים את הספגטי עם המרגרינה ומניחים מעל מחצית מכמות הספגטי והעוף ואת הספגטי הנוספים, השום, המים. מכסים ואופים בתנור שחומם מראש לחום של 200 מעלות 45 דקות. מקטינים את התנור לחום שבת ואופים למשך הלילה.

 

  • במקום העוף הממולא אפשר להשתמש בכרעי עוף חצויים לשניים, כשמסדרים בשכבות תפוח אדמה, בצל, עוף וספגטי.

 

חזור למעלה
חמין אשכנזי

 

מתכון של אביבית פריאל.

 

המרכיבים:

2 כפות סוכר

2 בצלים גדולים פרוסים

1 כום שעועית לבנה

1 כוס שעועית חומה

1 ק"ג שפונדרה חתוכה לקוביות

5 תפוחי אדמה קטנים וקלופים

6 ביצים

מלח

פלפל שחור

לקיגלע:

1 כוסות קמח

4 כפות שומן אווז

1 בצל קצוץ

1 ביצה

כוס מים

מלה

פלפל שחור

 

אופן ההכנה:

  1. מכינים את הקיגלע: מטגנים את הבצל בשמן ומסירים מהאש. מערבבים את הבצל, קמח, ביצה, מים, מלח ופלפל וצרים כדורים קטנים.
  2. משרים את השעועית למשך הלילה, מסננים ושוטפים. ממיסים את הסוכר בסיר תוך כדי ערבוב עד שישחים (כמו בקרמל), מוסיפים 1 כוס מים רותחים, מערבבים ומסירים מהאש.
  3. מסדרים בסיר שכבת בצל, שכבת שעועית לבנה וחומה, שכבת בשר ותפוחי אדמה, קיגלע וביצים ומוסיפים את הקרמל ומים עד כדי כיסוי, מתבלים במלח ופלפל ומביאים לרתיחה. מסירים את הקצף שנותר ומנמיכים את האש. מבשלים כ-30 דקות. מכניסים לתנור ואופים בחום של שבת למשך הלילה. לקבלת חמין כהה אפשר להוסיף לנוזלי הנישול תמצית תה.

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
    קישורים ממומנים
     תגובה חדשה
    הצג:
    כל התגובות לכתבה לא רק פולני - ארבעה מתכוני חמין
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    ynet ספיישל