לא רק פולני - ארבעה מתכוני חמין
לא רק בפולין אכלו חמין בחורף - לכל עדה יש חמין משלה. כולם שונים אבל יש להם מכנה משותף - בישול ארוך ארוך בחום נמוך שמניב תבשיל כהה, נימוח ומחמם
נדמה כי החמין הוא אחד המאכלים המשותפים לכל העדות. מקור החמין הוא באילוץ, מאחר ואסור היה לבשל בשבת, נאלצו להכין את התבשיל מבעוד מועד ולבשל בבישול איטי. כמספר העדות כך מספר הגירסאות, אך כמעט כולן מבוססות על אותם המרכיבים: קטניות, בשר, תפוחי אדמה, ביצים - שכולם מתאימים לבישול ארוך, או מקבלים ערך מוסף בבישול איטי וממושך.
לא חייבים להיצמד למתכון אחד ואפשר לשלב גם ממטבחים אחרים: להכין רק עם שעועית או רק עם חומוס, רק עם סוג אחד של בשר או כמה. מה שבטוח: לא לשנות את אופן הבישול, הנותן את הטעם הייחודי.
החמין הוא בעצם תרבות, מעבר לאוכל. הוא סוג של קשר לעבר, הוא בית, חורף, ריחות. לא מדובר כאן במאכל גורמה מעודן או אוורירי. הוא כבד, עשיר וגס - וזה בעצם סוד קסמו. למי שמפריעה הרגשת הכבדות, והקושי לקום מהשולחן, הכי טוב ללכת מיד לישון, או טיפ ששמעתי אצל עמרני בשוק הכרמל: בסוף הארוחה להגיש תה עם מבחר כדורים לעיכול ונגד צרבת.