שתף קטע נבחר

צילום: גלעד קבלרצ'יק

טיפול שורש

ברחוב קלאוזנר שברמת אביב צומחת ההוכחה שאפשר לעקור נטוע ולהישאר בחיים. זה לא דיון פוליטי, אלא עובדה מדעית. שורשים, כך מסתבר, לא זקוקים לאדמה ולפעמים הם בכלל שיר או ניגון ישן

בקצה העיר, בחדרון צר וארוך, צופה על כביש איילון, גדל לו בשקט חומר נפץ רוחני. כזה שמטלטל אגדות עתיקות. כזה ששוחט פרות קדושות. במבט ראשון קשה לזהות אותו, אי אפשר להבין עד כמה הוא עמוק. רק כשרואים את קומת המרתף של החדר, אפשר לרדת לשורש העניין.

 

המעבדה ע"ש שרה רסין לחקר השורשים בגנים הבוטניים ברמת אביב, היא תופעה פוליטית (ומדעית) מפתיעה. בנסיבות מסויימות יכול היה המקום להפוך למצע של זירת קרב אידיאולוגית. משוררות לאומיות היו נאלצות לשכתב שירים שכבר כתבו.

 

בקומה העליונה צומחים צמחים גבוהים בעציצים של פלסטיק. לוקח רגע ארוך לגלות שבעציצים אין אדמה. יש רק גרגרי טוף. כאלה ששמים בעציצים של צמחיה מלאכותית בבנקים. אחר כך יורדים למרתף, ונכנסים לחדר טחוב וחשוך. אחרי שמתרגלים לחושך רואים זקנים ארוכים של שורשים תלויים מהתקרה ומתנופפים באוויר. צמחים, כך לומדים במעבדה, לא צריכים אדמה כדי לגדול. הם מסתדרים מצוין גם באוויר, בתנאי שדואגים להם לאספקה של מינרלים ומלחים. האדמה היא רק הצעה. אפשרות נוחה להישען עליה. מעבר לסימבוליקה ולשירים אפשר, כך מסתבר, לעקור נטוע ולהישאר בחיים.

 

מלבד מהמעבדה יש בגנים אוסף גדול של צמחיה ארצישראלית. הגרסה הצמחונית של מה שקרה לנו מימי התנ"ך ועד היום. קחו למשל את עץ הערער האדום. בני מינו עוד הספיקו לראות את משה במעמד הר סיני. עומד מנגד ולא מגיע. מאז הם פה.

 

שורשים יהודיים

 

שורש עיקש אחר, כזה שלא קורא מאמרים מדעיים, גדל מהעבר השני של הכביש. במרכז למוסיקה יהודית שבבית התפוצות. כאן מחזירים שורשים אבודים לבטן האדמה. אוסף הקלטות חסר תקדים של תפילות, שירים וניגונים של קהילות שנכחדו בעולם כולו.

 

אם אתם רוצים לשמוע את שיר הערש ששרו לסבתא שלכם, זה המקום. גם את שירי החתונה וזמירות השבת ששרו בבית ובבית הכנסת. הזדמנות לגעת בעבר המאוד פרטי שלכם בחושים נוספים. אפשר לבוא ולשמוע את הצלילים הישנים של עיירה יהודית מסויימת בקצה השני של העולם. להכיר את הקולות וההווי של קהילה שאתם הצאצאים שלה.

 

הקלטות אחרות שהמרכז אוסף או מקליט בעצמו הן אישיות - אנשים ששרים במקלחת או במטבח. תיעוד של פיסות חיים ופיסות תרבות חמקמקות. לפני כמה זמן הגיע למרכז יהודי בן שמונים ושבע. הוא נסע את כל הדרך באוטובוס, ביד אחת החזיק במושב שלפניו, בשנייה אחז דיסק. רגע לפני שייפרד מהעולם, הוא הקליט את השירים ששר כשהיה ילד. מתנה למי שיישאר פה אחריו. כדי שיזכרו אותו, כדי שידעו מי הם.

 

יהודי מבוגר אחר, אברהם פירר שמו, הגיע גם הוא למרכז עם הקלטות שהקליט במיוחד. באמצע השבוע מנהל מר פירר מכבסה בלב תל אביב. בשבתות ובחגים הוא חזן בבית הכנסת השכונתי. בפינה צדדית במכבסה, בין מכונה למכונה הוא הקליט את כל שירי בית הכנסת ששר, בניגון החסידי המיוחד שלמד עוד בבית הישן שבפולין הרחוקה. אם מקשיבים טוב, אפשר לשמוע ברקע דפיקות של פח רופף במכונת כביסה פועלת.

 

המסורת היהודית עברה לאורך השנים מפה לאוזן בין בתי הכנסת לחצרות הבתים. עולם של ניגונים של חג וניגונים של חול נשתמר באופן הזה. לניגון "לך דודי", למשל, יש פה חמישים גרסאות מוקלטות שונות. כולם שרו אותו. בברלין ובקווקז, בניו יורק, בבומבי ובפירנצה. צלילים פרטיים וניגונים ציבורים שיחד מחברים את הפסיפס היהודי לדורותיו.

 

לחצו כאן כדי לשמוע שני ביצועים של "לכה דודי" מפי אברהם פירר (בנוסח פולני) ומפי מקהלת רינת (בנוסח גרמני).

 

שורשים מקומיים

 

למרות שביתא קפה הוא מקום עם שורשים קצרים ומקומיים, הוא מתפקד כאילו שהיה פה עוד לפני כולם. תזכורת מהעבר הלא רחוק. אוד מוצל מהתקופה שעדיין לא כיסו אצלנו קניונים כל מגרש פנוי או שטח לא כבוש.

 

בטלוויזיה, רמת אביב היא תמיד ג', זו של התככים והכסף. אבל בחיים יש עוד רמת אביב, ישנה וירוקה. כזו שנעים לבקר בה. ביתא קפה נמצא במרכז המסחרי הישן של השכונה. שילוב מעודן של הכל. פשטות עם נגיעות מצועצעות. נוסטלגיה עם עכשוויות מובהקת.

 

הצורה שלו מזכירה את בתי הקפה של פעם עם קריצה של עכשיו מעוצב. בבוקר אפשר למצוא פה פרצופים מוכרים מהטלוויזיה ועיתונאים שבאים ללמד בבית הספר כותרת שנמצא לידו. בערב לעומת זאת הוא מתפקד כמועדון שכונתי. כזה שיורדים אליו עם נעלי בית לשתות קפה או שוקו לפני השינה.

 

הצעה משובחת להשקות נשמה שהתייבשה, למתוח צליל שהתעייף בגוף צמא.

 

איך עושים את זה:

 

  • הגנים הבוטניים: רח' קלאוזנר רמת אביב. מול שער מס' 2 של אוניברסיטת תל אביב 03-6409151. א'-ה' 09:00-15:00. אפשר לתאם מראש סיורים מודרכים. בימי ששי אפשר וכדאי לתאם סיור עם מנהל הגנים פרופ' יעקב גרטי.
  • המרכז למוסיקה יהודית ע"ש פהר: רח' קלאוזנר 17 03-6406886. א'-ה' 10:00-16:00, ד' עד 18:00, ו' 09:00-13:00
  • ביתא קפה: רח' ברודצקי 17 רמת אביב 03-6412285 כל השבוע 08:00-01:00.

 

  • לכתבות הקודמות בסדרה לחצו כאן
  • ליצירת קשר עם הילה טוב לחצו כאן
  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    הגן הבוטני. מבט קוצני
    צילום: הילה טוב
    הגן הבוטני. מבט פרחוני
    צילום: גלעד קוולרצ'יק
    מומלצים