מפוני כפר דרום מסרבים לעבור לבניין המגורים באשקלון
50 המשפחות ממפוני כפר דרום ביקשו לעבור לגור במגדלי אייל באשקלון, המדינה רכשה את הבניין ב-9 מיליון דולר, עכשיו המפונים חוזרים בהם
התפוצצה "עסקת אשקלון" עם מפוני כפר דרום שבגוש קטיף. כ-50 משפחות מהיישוב, שהתחייבו לעבור לבניין מגורים באשקלון, עבורו שילמה המדינה 43 מיליון שקל, חזרו בהם.
בספטמבר השנה ביקשו מפוני כפר דרום להתגורר בפרויקט חדש - "מגדלי אייל" הסמוך לחוף אשקלון. על פי התוכנית, המדינה היתה אמורה לרכוש את הפרויקט ב-9 מיליון דולר ולמכור אותו חזרה לקבלן, מנשה לוי, לאחר שנתיים ב-5.5 מיליון דולר.
בפרויקט שהושלם לפני שנתיים, נמכרו בשוק החופשי 72 דירות מתוך 132 הדירות בפרויקט. בשבוע שעבר הודיעו המשפחות כי הן חוזרות בהן וכי אין בכוונתן לעבור לבניין המגורים שנרכש עבורן.
המדינה רכשה את הבניין עבור המשפחות לתקופת ביניים של כמה שנים, עד סיום הקמת יישובי הקבע. מנכ"ל משרד השיכון, שמואל אבואב, קיים בסוף השבוע מפגש עם נציגי המשפחות, עד לכניסת השבת, אך בשלב זה טרם הושגה הבנה.
לדבריו, רבות מהמשפחות מביעות חוסר אמון בממשלה וטוענות כי ההליך נמשך על פני פרקי זמן בלתי סבירים. משפחות אחרות טוענות כי הסביבה העירונית אינה תואמת את אורח החיים הכפרי אליו הורגלו ואחרות מעדיפות לגור בסמיכות ליישוב הקבע העתידי שלהן באזור הנגב. כל זאת לאחר שחתמו על חוזי התחייבות מול המדינה.
במשרדי הממשלה שטיפלו בפתרונות הדיור למפונים מביעים מורת רוח על הפרת ההסכם מצד המפונים. "המדינה ביצעה מהלך מאד מורכב ושנוי המחלוקת, לרכישת בניין מגורים באשקלון, לבקשתם של המפונים", אומר אבואב. לדבריו, תוכנית המעבר לא כללה רק רכישת הבניין כי גם השמשה סופית של הדירות לקראת כניסת המפונים, וכן שינוי ייעוד בסביבת הבניין עבור גן ילדים, בית כנסת, מזכירות ומועדון. כמו כן נדרשה היערכות של בתי הספר לקליטת ילדי המשפחות. כאמור, מדובר בהשקעה של עשרות מיליוני שקלים.
"היו הרבה אנשים שהרימו גבה ותהו 'מה ההפרזה', עד כמה מרחיקים לכת עם פתרונות הדיור למפונים? ודווקא עכשיו, ממש לפני שסיימנו את המהלך המורכב הזה הם נסוגים", אומר אבואב.
המפונים: הבנו שמדובר בפתרון מהיר יותר
"דיברו איתנו במשך הרבה זמן על אשקלון", אמר אשר מבצרי, דובר מתפני כפר דרום. "הסכמנו כי הבנו שזה הפתרון המהיר והזמין ביותר. במשך תקופה, היה פער מאוד גדול בין מה שהבטיחו לנו לבין המציאות, ולצערנו, לא בוצעו הדברים כפי שהובטחו. לכן החלטנו לרדת מהפתרון של אשקלון, וגיבשנו מכתב פנימי בין אנשי היישוב אשר חותמים ומסכימים על כך.
"אנחנו מבקשים לעבור ליישוב זמני בצורה המהירה ביותר ולא להישאר כאן גם אם החלופה היא יותר קשה ואנחנו נעבור לקראוונים ולא לדירות באשקלון. אנחנו רוצים לעבור לאזור לכיש שקרוב ליישוב הקבע החדש שיבנה בעתיד. כמו כן, נמצאים במקום מגורשים נוספים מהגוש אליהם נוכל להתחבר. אבל הכי חשוב הוא לעבור לפתרון המהיר ביותר", אמר מבצרי.
הערב ייפגשו המפונים עם אנשי מינהלת סל"ע יחד עם אנשי משרד ראש הממשלה כדי לסכם פתרון זמני אחר למשפחות השוהות כבר 4 חודשים במה שילדיהם מכנים "כלוב של זהב".
גורם בעיריית אשקלון המעורה במהלך אמר כי "יש פער בין מה שמוצג בתקשורת לבין שיחות פנימיות איתם וזה נועד רק לשפר מעט את מצבם". לדבריו, "במשרד השיכון שורר זעם על המפונים לאחר שהמדינה רכשה את הבניין בעסקה כה מורכבת, ואין למדינה אפשרות להכין עבורם דיור זמני נוסף".
השתתפו בהכנת הכתבה שמוליק חדד וענת ברשקובסקי