שתף קטע נבחר

הצרות של ויקיפדיה לא נגמרו

בעקבות ההתפתחות האחרונה בפרשת ויקיפדיה-סיגנת'אלר, צפוי כנראה ג'ימי ויילס, מייסד האנציקלופדיה החופשית, לגל של תביעות. הראשון שעשוי לתבוע הוא דניאל ברנדט, מנהל האתר Google Watch שלאחרונה הקים אתר נוסף: Wikipedia Watch, שמוקדש רובו ככולו לפרשייה דומה בה הוא עצמו היה הקורבן

דניאל ברנדט, 58, פעיל למען זכויות אזרח, נודע בחיבתו לקונספירציות ובהתנגדותו החריפה עד כדי אובססיביות ל"גוגל". הוא מוקיע את ענקית החיפוש מזה שלוש וחצי שנים באתר Google Watch וטוען שאינה אלא פצצת זמן שתפגע בפרטיות של כולנו.

 

האתר שלו כולל מגוון נימוקים טיעונים והוכחות, ומציג כמה תיאוריות קונספירציה שקושרות

 בין השאר את "גוגל" לבכירים בממשל בוש. ברנדט, לפעמים ברמז ולפעמים בפירוש, מייחס ל"גוגל" מעשים חמורים ומחדלים נפשעים.

 

האתר מציע, בין השאר, טיפים לשימוש בטוח יותר בשירותים ובכלים של "גוגל", לינקים לאלטרנטיבות, Proxy לגישה אנונימית למנוע החיפוש ועוד.

 

למה מתעלמים ממנו

 

בתקופת קיומו של האתר - שנחשב לאחד המקורות החשובים ברשת לביקורת נגד Google, המנוע והחברה - ברנדט זכה לתשומת לב מועטה יחסית מהתקשורת. ציטטו אותו, התבססו עליו, ולעיתים אפילו ראיינו אותו - אבל בדרך כלל לא בכלי תקשורת גדולים, להוציא ראיון אחד שמרני ומסוייג מעט בעיתון "ניו יורק טיימס".

 

בתור מי שידוע כאנטי קונספירטור וותיק, רוב ערוצי התקשורת הגדולים נזהרים מברנדט כמו שבישראל נזהרים מברי חמיש, חסיד תיאוריית הקונספירציה בנושא רצח רבין, שחיבר ספר בנושא.

 

הרזומה של ברנדט כולל פעילות נגד מלחמת וויאטנם (בסוף שנות ה-60, כשהיה סטודנט), שהסתיימה במעצר, משפט, הרשעה, ערעור וזיכוי. במשך שנים הוא עסק במיפוי קשרי ההון והשלטון בארה"ב, ומכר את המאגר שלו לכל מי שהסכים לקנות.

 

נוסף על כך, הסכסוך המקורי שלו עם גוגל, התחיל - לפי דעה מסויימת - כשהתברר לו שאלגוריתם הדירוג של המנוע, PageRank, מעניק לאתר שלו ציון נמוך.

 

ברנדט נתפס לכן, על ידי רבים, כטרבל-מייקר קטנוני, בעל אינטרס, אולי פרנואיד במקצת, ובוודאי - כפעיל פוליטי שמאלני, אנרכיסט, ואולי אפילו - חס וחלילה - קומוניסט בארון. כלי תקשורת אמריקנים לא אוהבים אנשים כאלה - אם בגלל שהם חושדים באמינותם, חוששים מדעת הקהל או חלוקים איתם פוליטית.

 

ברנדט נגד ויקיפדיה

 

ומילא לריב עם גוגל ולהשמיץ אותה - בכל זאת מדובר בחבר'ה שעושים הון עתק - אבל אחד מהאוייבים של ברנדט היא ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית שכולם אוהבים לאהוב.

 

במהלך החודשיים האחרונים הסכסוך שלו עם ויקי החריף כל כך, שהוא הקים אתר חדש: Wikipedia Watch. כמובן שזה רק הגדיל את התבערה.

 

על מה הכעס? בדומה מאד למקרה של סיגנת'אלר: ברנדט גילה יום אחד ערך על שמו בויקיפדיה, שהשמיץ אותו והציג אותו באור מגוחך - כך על פי גירסתו. בסיום של התכתבות ציורית במיוחד עם גורמים שונים בויקיפדיה, לרבות עורכים זוטרים יותר או פחות, אנונימיים ומזוהים, הוא הגיע לג'ימי ויילס, מייסד האנציקלופדיה, ושם נעצר.

 

ויילס לא הסכים למחוק את הערך, וברנדט הזועם פרסם תיעוד מלא של הסיפור. הוא היה הראשון להפנות לפרשייה הדומה כל כך - זו של סיגנת'אלר - כשהיא פורסמה ב-USA Today, אחד מכלי התקשורת המכובדים והפופולריים בארה"ב.

 

האם מקרה סיגנת'אלר שונה?

 

ג'ון סיגנת'אלר התלונן בטור דעה שפורסם בעיתון USA Today, כי בביוגרפיה שלו שפורסמה

 בוויקיפדיה נטען כי הוא נחשד במעורבות בהתנקשות בבובי קנדי, התובע הכללי לשעבר של ארה"ב ובאחיו, הנשיא ג'ון פ. קנדי. בעקבות פרסום הטור, שונתה הביוגרפיה בוויקיפדיה, והוסרו ממנה האשמות השווא. כמו כן, עורך האנציקלופדיה הודיע על הקשחת מדיניות פרסום הערכים באתר.

 

כמובן שמקרה סיגנת'אלר הוא "שונה" - שהרי מדובר בעיתונאי וותיק ומוכר, אחד מהעורכים המייסדים של העיתון USA Today ונשיא לשעבר של אגודת עורכי העיתונים בארה"ב, ששימש בעבר עוזרו של רוברט קנדי.

 

בקיצור, בפעם הבאה שאתם חושבים על מי ללכלך באינטרנט - תלכו על האנרכיסט חובב הקונספירציות, לא על העיתונאי-הבכיר-לשעבר עם הקשרים בפוליטיקה.

 

ברנדט טרח להבהיר מספר פעמים באתר החדש נגד ויקיפדיה, שהוא שוקל ברצינות לתבוע ורק מתקשה להחליט את מי בדיוק. עכשיו, כשג'ימי ויילס הודה בעקיפין באחריות שלו למקרה דומה, יש את מי.

 

סביר להניח שברנדט לא יהיה היחיד שיתבע, אבל הוא בוודאי יעשה הכי הרבה רעש, והפעם אנשים שצחקו עליו עשויים להקשיב. ואז הוא יגיע, מן הסתם, למטרה האמיתית שלו: גוגל. כדאי לעקוב

 

הסיפור המלא על Google, ויקיפדיה ודניאל ברנדט, יתפרסם בגיליון הקרוב של הירחון netמגזין, ובערוץ המחשבים בחודש דצמבר.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים