שתף קטע נבחר

פיתוח ישראלי: משקפיים אלקטרוניים לעין עצלה

עזבו אתכם ממדבקות, ממאבקים ומתסכולים. בישראל 2005 יש פתרון הרבה יותר נוח, אסתטי והיי-טקי לבעיית העין העצלה: משקפיים אלקטרוניים. האור שבקצה העדשה

משקפיים אלקטרוניים לטיפול בעין עצלה בילדים, פרי פיתוחה של החברה הישראלית "אופתוקר", זכו לאחרונה באישור מינהל המזון והתרופות האמריקאי. המשקפיים עתידים להחליף את שיטת הטיפול הנהוגה כיום - החשכת העין באמצעות רטייה דביקה.

 

הראייה האנושית הרגילה מתבססת על שתי תמונות דו-ממדיות המתקבלות בנפרד בשתי העיניים ועוברות במוח תרגום, שיוצר תמונה תלת-ממדית ברורה אחת. ההפרעה המכונה "עין עצלה" היא למעשה לקות ראייה בעין אחת, שגורמת לחוסר התאמה בין שתי התמונות המתקבלות במוח. כאשר הדבר מתרחש בשלב התפתחות הראייה התלת-ממדית, כלומר לפני גיל חצי שנה, המוח מעדיף תמונה דו-ממדית חדה המגיעה מעין אחת על פני תמונה מטושטשת המגיעה משתי העיניים, ולמעשה הוא מוותר בקביעות על התמונה שמגיעה מהעין הפגועה. עובדה זאת מובילה להתנוונות האזור במוח האחראי לראייה באותה עין, ובמשך הזמן אם הבעיה אינה מטופלת, גורמת לעיוורון מעשי בעין זו - אף שהעין מתפקדת, המוח "מתעלם" מן המידע המגיע ממנה.

 

התופעה מתרחשת אצל 5%-3% מהילדים, ועד כה הפתרון לה היה החשכה של העין החזקה באמצעות הדבקת רטייה למשך 9-8 שעות ביום, במטרה להפעיל את העין החלשה ולמנוע ממנה להתנוון. "שיטה זאת נחשבת ליעילה", מסביר רפי הרצוג, מנכ"ל אופתוקר, "אלא שהיענות הילדים לטיפול נמוכה מאוד, ולכן מחציתם אינם מטופלים".

 

כעת, כאמור, מסתמן פתרון חדש לבעיה: משקפיים אלקטרוניים, שמחליפים את הרטייה הדביקה. "מדובר במשקפיים עם עדשות אופטיות, שמוחשכים באופן אלקטרוני לפרקי זמן קצרים. הדבר מאפשר לילד להפעיל אחת לכמה שניות את שתי העיניים ולראות בשתיהן, מה שמקל עליו להמשיך לתרגל את העין החלשה במשך היום".

 

נוסף על המשקפיים כוללת הטכנולוגיה החדשה מטען, שאף "מדווח" כמה זמן הילד הרכיב את המשקפיים, מה שמספק מעקב אחר הטיפול ויעילותו ואף מספק לילד גורם מעודד.

 

ד"ר אברהם שפירר, מנהל היחידה למחלות עיניים בילדים ופזילה בבית החולים שיבא בתל השומר, מסביר שההחשכה לסירוגין והעובדה שחלק מהזמן שתי העיניים פקוחות משפיעות לטובה גם על הראייה הדו-עינית - זו המתקבלת משתי העיניים בו זמנית. "בעוד שבסגירה על ידי הרטייה אין ראייה דו-עינית כלל, ולכן אין שיתוף פעולה בין שתי העיניים והמוח מפריד ביניהן ומשתמש רק בעצלה, הרי שבשימוש במשקפיים יש שיתוף כזה אחת לכמה שניות, ולכן המוח משתמש בשתיהן".

 

במחקר רפואי שערכו פרופ' דוד בן עזרא מהמרכז הרפואי הדסה, ד"ר אברהם שפירר מהמרכז הרפואי תל השומר וד"ר יהודית רז מהמרכז הרפואי מאיר בכפר סבא, נמצא כי לאחר תשעה חודשי טיפול במשקפיים האלקטרוניים חל שיפור אצל יותר מ-70% מהילדים שהשתתפו במחקר. המשוב מההורים ומהילדים הראה שהם מעדיפים את שיטת הטיפול החדשה, וכי היא נוחה ומפחיתה את התסכול המלווה את הילד וההורים בטיפול הרגיל.

 

משך הטיפול במשקפיים האלקטרוניים דומה מאוד למשך הטיפול ברטייה - כחצי שנה עד שנה של טיפול אינטנסיבי ולאחר מכן טיפול תחזוקה למשך כחצי שנה נוספת, שבו מפחיתים את מספר השעות שמרכיבים את המשקפיים בהתאם לצורך. הטיפול מתחיל בכל גיל שבו מגלים את הבעיה - מה שקורה לרוב בגיל 6-4 - כשהילד מתחיל ללכת לגן או לבית הספר.

 

שיווקם של המשקפיים יחל בעוד חודשיים, אז יהיה אפשר לקבל מרשם אצל רופאי העיניים, ומחירם, כולל עדשות אופטיות, יעמוד על כ-3,000 שקל.

 

הקדימו לבדוק

 

הילדים בישראל עוברים בדיקות ראייה שגרתיות בגיל 3 בטיפת חלב ובכיתה א' על ידי אחות בית הספר, אלא שלדברי ד"ר אברהם שפירר, מנהל היחידה למחלות עיניים בילדים ופזילה בבית החולים שיבא בתל השומר, בדיקות אלה עלולות להיות מאוחרות מדי.

 

"תינוק שנולד עם קוצר ראייה גבוה מאוד (15-) או רוחק ראייה גבוה (כמו 8+) בעין אחת, בעוד שהשנייה תקינה לחלוטין, זקוק לטיפול בגיל חצי שנה עד שנה, ולא בגיל 3", הוא אומר. הדבר, לדבריו, נכון גם במקרים של קוצר ראייה או רוחק ראייה ניכרים בשתי העיניים, פזילה, או מומים מולדים שונים.

 

 

 

הבעיה היא שקשה מאוד לערוך בדיקת ראייה לילד שעדיין אינו מדבר, ובכלל מדובר בהפרעות נדירות, ולכן לא בודקים את כל התינוקות בגיל הרך. מה עושים? כאשר יש היסטוריה משפחתית של עין עצלה (גם סבא או סבתא, משום שהבעיה יכולה לדלג דור) ממליץ ד"ר שפירר לפנות לבדיקה בגיל חצי שנה, ובמקרים של קטרקט מולד או קטרקט של ילדים חשוב להסב את תשומת לבו של הרופא לביצוע הבדיקה מיד אחרי הלידה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
עין עצלה. 9 חודשי טיפול וזה עובר
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים