שתף קטע נבחר

איזורי הדמדומים של המחשב

כפתור On/Off יש גם בטלוויזיה, מיקרוגל ופנס, אך המחשב האישי קצת יותר גמיש ממכשירי הלואו-טק האלה. נכון, אין טעם לכבות אותו כשאפשר להשאיר אותו פועל; וגם אין טעם להשאיר אותו בפעולה מלאה במצבים מסוימים. לאחר הקריאה, המחשב שלכם יעבוד פחות קשה ויבזבז פחות חשמל


 

כבר עסקנו כאן בעבר בשאלה האולטימטיבית אם לכבות או לא לכבות את המחשב - בלילה, בסיום העבודה, או כאשר עוזבים אותו ליותר ממספר דקות. דיון מפורט, טיפים ועצות בעניין הזה תוכלו למצוא כאן.

 

הפעם, נעסוק בשתי אפשרויות הפעלה פחות טריוויאליות מ-On ו-Off. אם הראשון דומה לעוררות מוחלטת והשני מזכיר תרדמת,

אז שני מצבי הביניים הן גם תופעות שכולנו מכירים מהמציאות האנושית:

 

  • StandBy ("המתנה" ב-Windows XP בעברית) - כמו מנוחה מתוך הרפיה מוחלטת.
  • Hibernation ("שנת חורף") - כמו שינה קלה, שאפשר להתעורר ממנה במהירות.

 

שני המצבים האלה מאפשרים לקצר את זמן ההפעלה של המחשב, להגן טוב יותר על המידע שלכם, וגם לחסוך חשמל - מה שעשוי להיות לכם חשוב במיוחד אם אתם משתמשים במחשב נייד, אבל לא רק. גם כשמשתמשים במחשב ביתי עדיף לצמצם את צריכת החשמל שלו - וזה גם עשוי להאריך את חייו.

 

בין שינה לערות

 

מצבי ה-StandBy ו-Hibernation מציעים פתרונות ביניים שבין הפעלה קבועה של המחשב לבין כיבוי והפעלה חוזרים ונשנים. לאחר שתנסו אותם, ותבחרו במצב המתאים לכם, תגלו שהוא הופך עבורכם את השימוש במחשב להרבה יותר נוח. זה הגיוני - הרי כולנו אוהבים לנמנם מדי פעם, או לנוח, ולא רק לישון או להיות ערים לגמרי.

 

ננסה להסביר, על קצה המזלג, איך זה עובד.

 

מה זה StandBy (מצב המתנה)

 

כשאינכם משתמשים במחשב שלכם במשך פרק זמן של 15 דקות, 30 דקות או יותר (בהתאם להגדרות מערכת ההפעלה והחומרה) אין טעם שהמחשב שלכם ימשיך לתרום למחירים הגבוהים של הנפט.

 

כמו שכל צג טוב יודע להכניס את עצמו למצב "המתנה" כדי להתעורר ממנו בין רגע, כך יכול גם המחשב שלכם, על כל רכיביו, לעצום עיניים אבל להישאר בעניינים.

 

עם המעבר למצב StandBy, המערכת מכבה את הצג, הכוננים והמאווררים, ומעבירה את המעבד למצב של צריכת חשמל חסכונית. בשלב זה, המחשב שלכם ייראה כאילו כיביתם אותו (או שנורת ה-On/Off תהבהב באיטיות, תלוי בהגדרות ה-BIOS). למרות זאת, הזיכרון ימשיך להכיל את המידע שלכם (אם אתם רוצים לבדוק את זה כבר עכשיו, תוכלו לנסות "להיכנס למצב" מחלון הכיבוי של Windows XP).

 

המראה מטעה. במצב StandBy המחשב עדיין פועל - רק צריכת החשמל שלו נמוכה במיוחד. אם הוא מחובר ליחידת אל-פסק עם סוללה פנימית, אפילו הפסקת חשמל ממושכת לא צריכה להדאיג - הוא יחזיק מעמד זמן גדול עד פי חמישה. בזמן הזה, המעבד והכוננים לא יתחממו, המאווררים לא ירעישו, אריה לא ישאג וציפור לא תצייץ.

 

בסך-הכל תוכלו להיות רגועים: שום דבר מיוחד לא צפוי לקרות למחשב או במחשב עד הפעם הבאה שתשתמשו בו. כשתרצו להמשיך להשתמש, כל מה שיידרש היא לחיצת כפתור והמחשב יחזור לחיים בין רגע, בדיוק לנקודה בה עזבתם אותו.

 

מה זה Hibernation?

 

מצב Hibernation נראה דומה מאד: אתם מכבים את המחשב, וכשאתם מפעילים אותו אתם חוזרים בדיוק למצב בו עזבתם אותו - אותם חלונות ומסמכים פתוחים, אותם תהליכים בזיכרון, וכן הלאה.

 

ההבדל המהותי בין StandBy ל- Hibernation הוא שכאן מתבצע כיבוי מוחלט של המחשב. עם המעבר למצב Hibernate מערכת ההפעלה תעתיק את תוכן הזיכרון בשלמותו אל הדיסק הקשיח (תהליך ממושך יותר, מטבעו, מאשר מעבר ל-StandBy). לאחר מכן אספקת החשמל למחשב תופסק.

 

כשתפעילו מחדש את המחשב, מערכת ההפעלה תקרא את המידע מהדיסק לזיכרון - ושוב, מדובר בתהליך ממושך יותר מאשר בהתעוררות מ-StandBy, אבל בדרך-כלל לא יותר ארוך מאשר אתחול רגיל (הממוצע הוא באזור 20 שניות). החיסכון האמיתי בזמן נובע מכך שלא תצטרכו לסגור חלונות או לשמור מסמכים ולא לפתוח אותם מחדש אחרי האתחול. המחשב יבצע את הפעולות האלה במקומכם.

 

זה יכול להיות פתרון טוב, למשל, אם אין לכם הגנה מפני ברקים ומחלות חורף אחרות. כשמתחילה סערה, אפשר להעביר את המחשב ל-Hibernate ולנתק אותו כליל מהחשמל. "שנת חורף" מתברר כשם מתאים. וזו רק דוגמא אחת מני רבות למצב שבו אתם לא מוכנים לשנת לילה, אבל בהחלט מוכנים לתפוס תנומה.

 

איך עושים את זה?

 

יש שתי דרכים פשוטות להכניס את המחשב למצב Hibernate או StandBy:

 

  • כשמבצעים פעולת כיבוי (Shut Down) דרך Windows, ניתן לבחור מלבד כיבוי רגיל והפעלה מחדש, גם ב-StandBy (מצב המתנה). כדי להציג את האופציה Hibernate יש ללחוץ על מקש Shift.

 

  • בהרבה מקלדות יש היום כפתורים ייעודים: Sleep הוא הכי נפוץ, ויש גם Power ,Wake ,StandBy ,Hibernate, תלוי במוצר.

 

כפתור Sleep שהוא חלק מהסט הבסיסי של "מקלדות Windows", משמש כברירת המחדל עבור כניסה למצב StandBy במקלדות של הרבה יצרנים. לרוב ניתן גם להגדיר אותו כך שישמש ל-Hibernation (בהמשך נסביר כיצד).

 

שימושי הכפתורים האחרים משתנים בהתאם למקלדת הספציפית. במקלדות "חכמות" של חלק מהיצרנים יש תוספות - לא תקניות אבל בהחלט שימושיות - שמספקות חלק או את כל האפשרויות הקשורות למצבי הפעלה שונים.

 

במחשבים הניידים החדשים ניתן בדרך-כלל להיכנס למצב StandBy באמצעות סגירת המסך. בדגמים מסויימים יש אפשרויות מיוחדות. חלק מהמחשבים מגיעים עם קיצורי מקשים מוכנים כדי לאפשר מעבר מהיר למצב Hibernate/StandBy, לכיבוי המסך בלבד, הדיסק הקשיח בלבד, וכן הלאה.

 

בניידים יש חשיבות מיוחדת לניצול אופטימלי של מצבי העבודה השונים ולרוב אפשר לנהל את המעבר ביניהם אוטומטית, באמצעות תוכנות ידידותיות שמצורפות למחשב.

 

איך מעירים את המחשב?

 

  • ממצב StandBy - ברירת המחדל דומה ליציאה משומר המסך: כל לחיצת כפתור או תנועת עכבר. ניתן ולפעמים רצוי לשנות את ברירת המחדל הזו (בהמשך נסביר כיצד), כך שהיציאה ממצב StandBy תתבצע באמצעות לחיצה על כפתור ההפעלה של המחשב, כמו בהדלקה רגילה.

 

  • ממצב Hibernate - מפעילים את המחשב כרגיל. Windows תעשה את השאר.

 

אבל לפני שתנסו ומשהו לא יעבוד כמו שצריך, כדאי בכל זאת לקרוא עוד קצת - למשל, את החלק שמתייחס לפתרון בעיות.

 

התאמה אישית ופתרון בעיות

 

אם אתם רוצים לעבור בין מצבי ההפעלה השונים בקלות ובלי תקלות, תוכלו לבחור באחת משלוש אפשרויות:

 

א. להיות משתמשי לינוקס, וממש לשלוט בחומר.

 

ב. להיות משתמשי Windows XP, ולרכוש ידע בסיסי.

 

ג. להשתמש במחשב מותג שמגיע עם תוכנה ידידותית וקניינית.

 

עם האפשרות הראשונה והשלישית לא נוכל לעזור לכם. באשר לאפשרות השנייה, לא נוכל להסביר את הכל, אך נתייחס מיד לעקרונות הבסיסיים. אם תרצו לקרוא עוד המשיכו למסגרת "הגדרות BIOS רלוונטיות".

 

מה חשוב לדעת

 

כדי להשתמש ב-Hibernation ובעיקר ב-StandBy, נדרשת תמיכה מצד מערכת ההפעלה והחומרה בתקן ACPI (קיצור של Advanced Configuration Power Interface). תמיכה כזו קיימת בסביבות Windows האחרונות (החל מ-Windows ME) ובחלק מגירסאות לינוקס. התמיכה בחומרה מיושמת ב-BIOS, וקיימת ברוב המכריע של המחשבים בני ארבע שנים או פחות.

 

דרייבר ה-ACPI של XP מותקן במהלך האתחול, ותמיכת החומרה מזוהה אוטומטית. לכן, כדי לוודא במה תומך המחשב שלכם הדבר הפשוט ביותר לעשות הוא להיכנס לחלון ה-Power Options בלוח הבקרה. כדאי לעשות את זה לפני שתגלו שמשהו לא עובד כפי שרציתם.

 


חלון הגדרות ההספק במחשב שולחני

 

בכרטיסיה Power Schemes, תוכלו למצוא פרופילים מוכנים לפי סוג שימוש: שולחני רגיל, מחשב שמופעל ברציפות (Always On), נייד, שימוש חסכוני במיוחד, וכו'. כמו כן, תוכלו להגדיר בנפרד תזמון אוטומטי של פעולות ההרדמה השונות. בכרטיסיה Hibernate כדאי לבדוק שהאפשרות Enable Hibernate מופעלת, אם אתם רוצים להשתמש בתכונה הזו.

 


חלון הגדרות ההספק במחשב נייד

 

בכרטיסיה Advanced תמצאו הגדרות חשובות במיוחד. למשל: מה יקרה כשתלחצו על כפתור הכיבוי או על כפתור ה-Sleep. ניתן, למשל, להגדיר שכפתור הכיבוי יכניס את המחשב למצב Hibernate וכפתור ה-Sleep למצב StandBy. רק כדאי לחשוב היטב על המשמעויות של שינויים כאלה.

 

למשל, שימוש במצב Hibernate על בסיס קבוע ללא כיבוי או הפעלה מחדש, צפוי לפגוע בביצועים וביציבות. ובכל מקרה מדי פעם כדאי לרענן את תוכן הזיכרון.

 


חלון הגדרות ההספק במחשב נייד בתוכנה ייעודית

  

פתרונות לבעיות

 

אם משהו לא יעבוד כמו שצריך (למשל: לא תצליחו להפעיל Standby או Hibernation, או שביציאה מ-StandBy חומרה כלשהי לא תזוהה, וכדומה) אתם עלולים להידרש לבצע שינויים בהגדרות ה-BIOS.

 

אם המחשבה על כך מלחיצה אתכם כדאי שתעזרו במישהו שמבין קצת יותר מכם. בכל מקרה, אם אתם מהזהירים, כדאי לוודא שיש לכם בנמצא תיעוד מפורט של הגדרות ה-CMOS Setup ושל החומרה במחשב שלכם. אם אתם רוצים להיות ממש זהירים, בצעו גיבוי יסודי והדפיסו את הכתבה הזו.

 

אם אתם משתמשים טיפה-יותר מנוסים, שלא מפחדים מקצת שינויי הגדרות, אנחנו בטוחים שתסתדרו. לנוחותכם, צירפנו לכתבה הזו פירוט קצר של הגדרות ה-BIOS שכדאי להכיר (ראו מסגרת). עוד חומר על מצבי ההפעלה, ההבדלים ביניהם, השליטה בהם, ופתרון בעיות מסוגים שונים אפשר למצוא בקישורים הבאים:

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילומים: סי די בנק, גבי מנשה
לכבות או לא? יש דרך ביניים
צילומים: סי די בנק, גבי מנשה
מומלצים