שתף קטע נבחר

יש לכם בעיות במיטה? זה לא ההורמונים, זה הזוגיות

נוטים להאשים את הגלולות למניעת הריון בפגיעה בחשק המיני בשל השפעתן על הורמוני המין, אך הקשר בין השניים לא הוכח • "כמה טסטוסטרון שלא תתני לאישה שאיבדה עניין מיני בבן זוגה ואין לה חשק לשכב איתו, לא יעורר אצלה תשוקה אדירה כלפיו", טוענת הגינקולוגית ד"ר ליאורה אברמוב

הגלולה למניעת הריון אמנם הופכת את הסקס לבטוח, אבל גם עלולה לפגוע מאוד בחשק המיני: ובעיית חוסר החשק עלולה ללוות את האישה חודשים ואף שנים אחרי שהפסיקה להשתמש בגלולות. כך טוענים במחלקה לרפואה גינקולוגית באוניברסיטת בוסטון, שם פירסמו לאחרונה מחקר בנושא.

 

המחקר נערך בקרב 300 נשים צעירות שהתלוננו על תפקוד מיני לקוי, בעיקר על חוסר התלהבות לקיים יחסי מין. החוקרים בדקו את רמות הורמוני המין בדמן של המשתתפות וגילו אצלן עודף גלובולין – חלבון שמשמש בין השאר כקושר הורמוני מין. הממצא עורר עניין בחוקרים, כיוון שלגלובולין נודעת השפעה מעכבת על ייצור הורמון התשוקה טסטוסטרון. הם גילו שרמת הגלובולין אצל הנבדקות שנוטלות בקביעות גלולות למניעת הריון היתה גבוהה פי 4 מאשר אצל נשים שלא משתמשות בגלולות. מסקנת החוקרים היתה שיצירת הורמון התשוקה טסטוסטרון נבלמת באיבה אצל מי שמשתמשות בגלולות. לא זו בלבד, אלא שגם בדמן של הנבדקות שהפסיקו לקחת גלולות שנה קודם לכן עדיין נמצאו בדם כמויות גבוהות מדי של הגלובולין - פי 1.5 מהנורמה.

 

החוקרים האמריקאים גילו להפתעתם שאפילו כמות קטנה של אסטרוגן, כזו שמצויה במדבקה שמשמשת למניעת הריון, שיבשה את ייצור הורמון התשוקה אצל בעלות המדבקה. "אטיניל אסטרדיול, האסטרוגן שמכילה הגלולה למניעת הריון, הוא בעל עוצמה גבוהה פי 600 מהאסטרוגן הטבעי שמייצרת אישה בגופה", טענה עורכת המחקר, ד"ר קלאודיה פנזר, במאמר שפורסם בירחון האמריקאי 'פריב - נשן'. "אם את מרגישה שהליבידו שלך חלש ושכמעט לא בא לך על סקס, שאלי את הגינקולוג שלך על שיטה אחרת למניעת הריון. אולי תכשיר נקי מאסטרוגן – למשל ספוגית, דיאפרגמה (טבעת), זריקת פרוגסטין (שניתנת אחת לשלושה חודשים) או התקן תוך רחמי".

 

מינון נמוך של הורמונים

 

ד"ר ליאורה אברמוב, גינקולוגית בכירה ומנהלת היחידה לטיפול מיני במרכז הרפואי תל אביב (איכילוב), דווקא ממליצה על שימוש בגלולות. "באירופה גלולות הן האמצעי השכיח ביותר היום למניעת הריון בנשים עד גיל 40", היא אומרת. "רוב הגינקולוגים ממליצים על גלולה נגד הריון, שמכילה צירוף של פרוגסטין ואסטרוגן. הגלולות מפסיקות את שחרור הביצית מהשחלה בעת הביוץ ושומרות על מרקמו העבה של הריר בצוואר הרחם, כך שתאי הזרע לא יוכלו לעבור דרכו.

 

"בעשור האחרון קבעו מחקרים רפואיים שגלולות שמבוססות על מינון נמוך של אסטרוגן גורמות להרבה פחות תופעות לוואי מהגלולות שמכילות מינון גבוה יותר. בין התופעות שנמנו, בנוסף לירידת התשוקה המינית: בחילה, רגישות בשדיים, נפיחות, אצירת נוזלים ועלייה בלחץ הדם. כל זה", מדגישה ד"ר אברמוב, "השתנה בעקבות ההפחתה במינוני ההורמונים שמכילות הגלולות היום – 30 מיליגרם אטיניל אסטרדיול ומטה".

 

עם זאת, היא מציינת שנטילת גלולה למניעת הריון עלולה לשנות את הריכוז של ויטמינים מסוימים ושל חומרים אחרים בדם, ואף לתרום להתפתחות כתמים על הפנים שהחשיפה לשמש מכהה אותם.

 

בין הגלולות החדשות, בעלות המינון ההורמונלי המופחת, מזכירה ד"ר אברמוב את הגלולה יסמין, שמוצגת כגלולה שלא רק שאינה פוגמת ברמת התשוקה המינית, אלא אף תורמת להנאה מינית מוגברת. "הגלולה הזו", מציינת ד"ר אברמוב, "מכילה כמות מזערית – 30 מיליגרם – של פרוגסטוגן סינתטי, דרוספירנון. תגובה דומה מושגת גם אצל אלה שמשתמשות בגלולות אחרות עם מינון הורמונלי של 30 מיליגרם, כגון גינרה או דיאנה, שגורמות ללחות מוגברת בנרתיק".

 

- מה דעתך על המחקרים שמייחסים לגלולות למניעת הריון השפעה לרעה על החשק המיני?

 

"יש אמנם דיווחים שגלולות מורידות את החשק המיני, אבל לתשוקה המינית יש מגוון מרכיבים, חלק אורגניים וחלק רגשיים. אי אפשר לומר שהגלולה היא זו שפוגעת בחשק המיני של נשים צעירות".

 

עבודת מחקר חדשה שפורסמה לפני כמה חודשים על ידי ד"ר סוזן דייוויס מאוסטרליה קובעת שאין כלל קשר בין רמות הטסטוסטרון בדם לבין החשק המיני. ד"ר דייוויס ערכה מחקר בקרב 1,400 נשים אוסטרליות בנות 20-45 והגיעה למסקנה שאסטרוגן הוא רק עוד פקטור וטסטוסטרון הוא רק עוד פקטור. יש להם משמעות בתחום התשוקה המינית, אבל לומר שייצור נמוך או ייצור מעוכב של הורמון מין אצל האישה או אצל הגבר הוא שגורם לחוסר חשק – זו אמירה שאין לה הוכחה מדעית חד משמעית, וזה משאיר את הגינקולוגים עם המון מבוכה וקושי לקבל החלטה טיפולית.

 

"אני כרופאה ממשיכה לרשום תוספת הורמון חלופי נגד תסמונת של חוסר חשק מיני, כי יש דרישה לכך מצד המטופלות. אבל אני לא יודעת אם השיפור שעליו מדווחת המטופלת הוא לא תגובת פלסבו. אני בהחלט תומכת בתיאוריה שהשמיעה ד"ר סנדרה לייבלום האמריקאית בכנס המטפלים המיניים בקנדה, שאמרה: 'התשוקה לא קשורה בכלל להורמונים, אלא לאיכות הקשר הבינאישי הזוגי'. ואילו פרופ' רוזמרי באסון, חוקרת מיניות מאוסטרליה, קובעת נחרצות שכל התפקוד המיני שלנו קשור לחוויות עבר, חיוביות או שליליות.

 

"כאמור, אני רושמת משחת טסטוסטרון כשקיימות תלונות על היעדר חשק מיני. זה אולי תורם לנשים יותר עוצמה, אסרטיביות, כוח להשמיע קול בכל פורום עסקי או אחר, זה מוציא מהן ביתר קלות את החלקים הגבריים שלהן, המודחקים. אבל כמה טסטוסטרון שלא תתני לאישה שאיבדה עניין מיני בבן הזוג שלה ואין לה חשק לשכב איתו, לא יעורר אצלה תשוקה אדירה כלפיו".

 

- מה המסקנה הטיפולית שלך?

 

"אין היגיון לתת טיפול הורמונלי לאישה בלי לכלול במערך הטיפולי גם ייעוץ נפשי וזוגי, וזה המסר שלי לכל הנשים שבאות לרופא ורוצות את הוויאגרה הוורודה – הגירסה הנשית של התרופה".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג' בנק
בעיות בסקס? אל תאשימו את ההורמונים
צילום: גטי אימג' בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים