שתף קטע נבחר

רקע: מהו 'אירוע מוחי קל'?

בעקבות אשפוזו של ראש הממשלה לאחר שלקה באירוע מוחי קל: למה זה קורה, אילו בדיקות נדרשות, מה אומרת הסטטיסטיקה ומה צפוי לאריאל שרון בימים הקרובים

האירוע המוחי הקל בו לקה אמש (א') ראש הממשלה מוכר בעולם הרפואי כשלב העלול להקדים שבץ מוחי.

 

מה זה בעצם, ולמה זה קורה?

 

כאמור, ארוע מוחי קל (TIA) הוא השלב המקדים בדרך-כלל לשבץ המוחי. הוא נובע מחסימה חלקית בכלי דם המוביל חמצן למוח למשך מספר שניות. התוצאה היא מגוון רחב של תסמינים, החל מחולשה, איבוד הכרה, או שיתוק בחצי גוף. הארוע לרוב חולף, אלא שהוא מסמן סיכון גבוה ביותר ללקות בשבץ מוחי, אז נגרמת חסימה בכלי הדם, עד לחוסר אספקת חמצן לאותו איזור המוזן על ידי כלי הדם החסום. התוצאה אז היא פגיעה בלתי הפיכה המתבטאת בשיתוק בחצי גוף, ובמקרים קשים גם במוות פתאומי.

 

הסיבה השכיחה ביותר לארוע מוחי היא טרשת עורקים. במצב זה מתיישבים על דפנות כלי הדם החלקים שומן וסידן, גורמים לתהליכים דלקתיים, ולשבירת טסיות דם עליהם. התוצאה היא חסימה של מעבר הדם. גם יתר לחץ דם הוא אחד הגורמים העיקריים המובילים לארוע מוחי ולשבץ מוחי. הסיכון לשבץ מושפע גם מהגיל, מהיסטוריה משפחתית של שבץ, מעישון, סוכרת, רמות כולסטרול גבוהות ומחלות לב.

 

ראש הממשלה אריאל שרון מוגדר כסובל מהשמנת יתר קיצונית, המעמידה אותו בסיכון גבוה ביותר ללקות במחלות לב וכלי דם, ובהם שבץ מוחי. השמנת יתר קיצונית גורמת לעלייה בערכי לחץ דם, רמות גבוהות של שומנים וכולסטרול, כמו גם מעמסה ניכרת על פעולתו התקינה של שריר הלב.

 

מה מרגישים?

 

תסמיני השבץ תלויים באותו איזור מוחי שניזוק. בחלק מהמקרים אדם כלל אינו מודע לכך שלקה בשבץ. במקרים אחרים הסימפטום עשוי להיות בהייה, שיכחה לפרק זמן של מספר דקות, או חולשה. אולם ברוב המקרים, שבץ מוחי גורם לחולשה בחצי גוף. הסיבה היא שכלי הדם שנפגע בדרך כלל מספק דם לחצי כדור מוח, השולט על החצי הנגדי של הגוף. כך שאם נפגע חצי הכדור השמאלי במוח, הרי שהשיתוק יתרחש בצד הימני של הגוף.

 

תסמינים נוספים הם בעיות ראייה, קשיי בליעה, עיקצוצים, אובדן תחושה, שיתוק בחלק מהפנים הבולט במיוחד בעת נסיון לחייך (פציאליס), צניחת עפעף, סחרחורת, אובדן קואורדינציה, שינויי אישיות ומצב רוח, עייפות ותשישות. במקרים קשים בהם נותקה אספקת החמצן לחלקים המוחיים האחראיים על מערכות חיוניות כמו לב ונשימה, גורם השבץ גם למוות.

 

אילו אבחונים עובר ראש הממשלה?

 

חשד לשבץ מוחי לרוב עולה כבר עם התסמינים הקלאסיים, כשהמוכר ביניהם הוא אובדן הכרה, שיתוק או אובדן תחושה בחצי גוף. עם זאת פעמים רבות הארוע המוחי אינו גורם לסימפטומים כלשהם. כך או כך, עובר ראש הממשלה סדרת בדיקות, ובהן בדיקות דם, אק"ג, ובדיקת הבחירה היא הדמיה מוחית – CT עם חומר ניגוד, או MRI שתדגים את מבנה המוח והפגיעה האפשרית בכלי הדם שבו.

 

איך מטפלים בארוע מוחי?

 

המדובר במצב חירום רפואי, וככל שיוקדם הטיפול – כך גדל הסיכוי שהנזק יהיה מופחת. המטרה היא להבהיל את הנפגע לחדר המיון בתוך 3 שעות מרגע תחילת התסמינים. הטיפול המיידי הוא טיפול הקרוי אנטי-תרומבוליטי בו ניתנים חומרים השוברים את קרישי הדם, דוגמת התרופה tPA. תרופות אחרות מדללות את הדם ומפחיתות את הסיכון להיווצרות קרישים, ובהן אספירין, קומאדין הפארין ואחרות.

 

חלק ממקרי השבץ ניתנים כאמור למניעה. השמנת יתר, יתר לחץ דם, סוכרת הם גורמים מרכזיים להיווצרות של אותם פלאקים החוסמים את זרימת הדם, גם בכלי הדם המוחיים. לפיכך, שמירה על תזונה נבונה, פעילות גופנית, שימוש בתרופות מורידות לחץ דם, בקרה על רמות הכולסטרול והסוכר, עשויים להפחית משמעותית את הסיכון.

 

בדיקת ה-MRI אותה עבר הערב ראש הממשלה, פוענחה כתקינה, אולם אין היא פוטרת בהכרח מאפשרות של ארוע מוחי: "בדיקת ה- MRI אינה מדוייקת במאת האחוזים" אומר ל-ynet ד"ר אמיתי אלקיים, מומחה בכיר לרפואה פנימית מהמרכז הרפואי שיבא, "יכול להיות נזק מוחי שאינו מתבטא בצורה ברורה ומיידית בבדיקות ההדמיה. לעתים, במיוחד אם הארוע הוא קטן, לוקח זמן עד שמתפתח נזק שאותו אפשר לראות ב-MRI. כך שגם אם הבדיקה הייתה תקינה, אין מניעה שקיים ארוע מוחי".

 

מה צפוי לשרון בימים הקרובים?

 

ארוע מוחי הוא תמרור אזהרה, המעיד כי החולה נמצא תחת גורמי סיכון שעליהם יש לשלוט. "יתר לחץ דם, רמות שומנים וכולסטרול גבוהים, השמנת יתר וחוסר פעילות גופנית הם גורמי סיכון בעלי משמעות עצומה לפריצת ארוע מוחי", אומר פרופ' אלדד מלמד, מנהל המחלקה הנוירולוגית בבית החולים בילינסון.

 

לדברי פרופ' מלמד, על רופאו של ראש הממשלה יהיה לדחוק בו להפחית באופן ניכר ממשקלו, לעסוק בפעילות גופנית כלשהי, לאזן את לחץ הדם ולשלוט בערכי הסוכר בדם. בנוסף, מקובל הטיפול בתרופה אספירין במינון קבוע יומיומי שמטרתו להפריע ביצירתו הראשונית של הקריש בכלי הדם, ועל ידי כך להפחית את הסיכון לשבץ מוחי.

 

"ראש הממשלה יצטרך להיות בבקורת קבועה של רופאו", אומר פרופ' מלמד, "אבל אם אכן המדובר בארוע מוחי חולף, אין הפרעה תפקודית, ואין מניעה שישוב לתפקידו באופן מיידי".

 

שבץ מוחי: גורם התמותה השלישי בישראל

 

כמאה ושלושים אלף איש לוקים בישראל מידי שנה בשבץ מוחי, גורם התמותה השלישי בשכיחותו בישראל, אחרי מחלות לב וסרטן. שבץ מוחי גורם לכ-3000 מקרי מוות בשנה, כשהסיכוי ללקות בו מכפיל עצמו כל עשור, מגיל 35 ומעלה.


פורסם לראשונה 18/12/2005 21:00

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
ראש הממשלה בישיבת הממשלה הבוקר (א')
צילום: איי פי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים