שתף קטע נבחר

"בישראל עשרות אלפי אתרים עם קרקע מזוהמת"

במשרד לאיכות הסביבה מרכזים את רשימת האתרים החשודים כמזוהמים. בינתיים אותרו כ-500, כמחצית מהם באזור ת"א. אולם לדברי בכיר במשרד, מדובר רק בקצה הקרחון - בישראל רבבות אתרים מזוהמים. בין האתרים - מפעלי הפלדה בעכו, קרקעות תעש במרכז הארץ ואזורי שפכי מפעלים בבאר שבע. לפי המשרד, ליטר דלק יזהם מיליון ליטר מי תהום, וקרקעות מזוהמות עלולות לשנות מיקום ולעבור לגני ילדים ומגרשי משחקים

זיהום קרקע חמור בכל רחבי הארץ: דו"ח פנימי של המשרד לאיכות הסביבה שפורסם היום (א') מגלה כי למשרד יש נכון להיום מידע על כ-500 אתרי קרקע מזוהמת ברחבי הארץ. עם זאת, במשרד מעריכים שהמספרים גדולים בהרבה.

 

אגף שפכי תעשייה וקרקעות מזוהמות במשרד עוסק בריכוז רשימת האתרים בהם ידוע על זיהום קרקע או קיים חשש לזיהום קרקע. ראש האגף, ברוך ובר, מעריך שיש בישראל עשרות אלפי אתרים של קרקע מזוהמת.

 

המספר הגדול ביותר בדו"ח נמצא במחוז תל אביב - 248 אתרים. במחוז ירושלים ישנם 80 אתרים, במחוז חיפה - 59, במחוז הצפון - 55, במחוז הדרום - 39 ובמחוז מרכז - 37 אתרי קרקע מזוהמת.

 

מזהמי הקרקע הנפוצים הם דלקים, שמנים, מתכות כבדות, חומרים אורגניים, חומרי דישון והדברה ואסבסט.

 

לפי הנתונים המעודכנים שהתקבלו ממחוזות המשרד ניתן לתת כדוגמה מספר אתרים בהם קיימת בעיית זיהום קרקע קשה במיוחד: מפעלי הפלדה בעכו; קרקעות תעש במרכז הארץ; אזורי שפכי מפעלים בבאר שבע אשר מוסבים לתעסוקה; מוסכי קטרים ונקודות תדלוק של הרכבת; מפעלי מצברים באזור חיפה; מפעלים, מוסכים ועמדות תדלוק במספר מחנות צה"ל; קרקעית נחל הקישון ובריכות בוצה בסמוך לו; מסופי חוות מכלים ובתי זיקוק.

 

בנוסף על אלו, מטופלות במחוזות המשרד מאות תחנות דלק בהן קיים זיהום קרקע קשה בדלקים, המלווה, בחלקן, בזיהום קשה של מי התהום באזור.

 

מקורות זיהום עיקריים:

 

  • בחלק ניכר מהאתרים בהם מוטמנים מיכלים לאחסון דלקים (תחנות דלק, חוות מיכלים, צנרות הולכה ארציות וכו') אותרו זיהומי קרקע שמקורם בדליפה ממכלים וצנרות ההובלה, כמו גם בשפיכות יתר של דלקים בעת מילוי מכלי האחסון ומהמיכלים לרכבים ומובילים.

 

  • מפעלי תעשייה רבים נהגו בעבר וחלקם עדיין נוהגים, בזדון או עקב תאונות, להיפטר מפסולות ושפכים, רעילים ברובם, לשטח הפתוח הסמוך ולתעלות הניקוז. עקב רשלנות פושעת מתמשכת זו, שטחי קרקע רבים זוהמו במשך שנים במתכות ומומסים אורגנים תוך כדי חלחול לעומק הקרקע וחשש לזיהום מקורות מים ומי תהום באזור.

 

"מאחר וחלק ניכר ממזהמי הקרקע הנפוצים נמצאו מסרטנים או חשודים כמסרטנים יש חשיבות רבה ודחיפות למנוע ולצמצם את הסכנות האפשריות לסביבה ולאדם", נאמר בדו"ח הפנימי.

 

ליטר דלק יזהם מיליון ליטר מי תהום

 

במשרד לאיכות הסביבה מציינים, כי ישנן כמה סכנות עיקריות שעלולות להיגרם מקרקעות מזוהמות:

 

  • זיהום מי תהום ומקורות מים. לדוגמה, ליטר אחד של דלק יזהם כמיליון ליטר מי תהום. הנושא בעייתי במיוחד באזור החוף ומרכז הארץ שם מרוכזות מאות תחנות דלק ומאות מפעלי תעשייה מעל אקוויפר החוף וההר. 

 

  • נידוף גזים רעילים מהקרקע (וממי התהום דרך שכבת הקרקע) לאוויר האטמוספירה. נושא זה בעייתי באזורים בהם צפיפות האוכלוסין גבוהה (כל מרכז הארץ).

 

  • קרקעות מזוהמות עלולות לשנות מיקום ולעבור לגני ילדים וכמצע במגרשי משחקים. בנוסף, גרגרי שכבת הקרקע העליונה מוסעים במים ורוח הרחק ממקור הזיהום.

 

  • חשיפה למגע עורי - בקרקע המזוהמת עצמה, בגרגרי קרקע מזוהמת הנישאים כאבק ברוח ובמי רחצה שזוהמו דרך שכבת הקרקע המזוהמת.

 

בנוגע למספר הגדול של אתרי קרקע מזוהמת באזור תל אביב, הסיבה היא שהעירייה מיישמת הנחייה של המשרד לאיכות הסביבה ומחייבת כל קבלן לבצע בדיקת קרקע. בשל כך יש יותר נתונים. ובר מעריך, כי גם ביתר חלקי הארץ (ששם לא מבצעים בדיקות כאלה) יש אתרי קרקע מזוהמת רבים מאוד. 

 

במשרד לאיכות הסביבה ממליצים לחייב רשויות מקומיות להתנות רישוי עסק ולהגביל שינוי ייעוד קרקע בבדיקה יסודית ומקצועית של נוכחות מזהמים בקרקע וביצוע כל פעולות השיקום הנדרשות באתר. כמו כן, להגביר מודעות ציבורית ומוסדית לנושא הקרקעות המזוהמות ולסכנות הכרוכות בו וכן לקדם חקיקה ואכיפה בנושא, בהתאם למקובל בעולם המערבי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אתר פסולת פיראטי בטירה (ארכיון)
צילום: דוד הכהן
צילום: גיל נחושתן
תחנת דלק פיראטית. זיהום קרקע
צילום: גיל נחושתן
מומלצים