שתף קטע נבחר

הקרן לניצולי שואה תפסיק לסייע בתרופות ופרוטזות

הקרן הודיעה על הפסקת מסלול הסיעוד המיידי ומסלול המענקים לעזרה רפואית בשל בעיות תקציביות. יו"ר הקרן: "הקרן היא משרד הרווחה האמיתי של ניצולי השואה במדינה". בקרן מתלוננים שהתרומות המגיעות מוועדת התביעות לא מספיקות להם וכי המדינה מסייעת רק בארבעה אחוזים מהתקציב

ניצולי השואה שעברו את הנורא מכל לפני כ-60 שנה, ייאלצו להתמודד עתה עם משבר נוסף, קיצוץ בתקציב הקרן שעזרה להם במצוקות היומיום. במסיבת עיתונאים שהתקיימה היום (ג') הודיע מנכ"ל הקרן לרווחה לניצולי שואה בישראל, עו"ד דובי ארבל על הפסקת שניים ממסלולי הסיוע העיקריים של הקרן בשל בעיות תקציביות. שני המסלולים הם: מסלול הסיעוד המיידי שבו הסתייעו עד היום 13,000 ניצולים ומסלול המענקים לרכישת פרוטזות, שיניים תותבות, משקפיים, מכשירי שמיעה ותרופות שלא בסל התרופות אשר עד היום סייעו לעשרות אלפי ניצולי שואה.

 

הקרן הוקמה בשנת 1994 במטרה לסייע לניצולי שואה נזקקים, שלא הצליחו להשתקם והם נמצאים בבעיות כלכליות ובריאותיות. אותם ניצולי שואה, רובם קשישים, מתקשים לטפל לעצמם ולרכוש מוצרים חיוניים. רוב הכספים מגיעים לקרן מוועדת התביעות, המעבירה לקרן כספים מתורמים בארצות הברית. רק ארבעה אחוזים מתקציב הקרן מגיע ממשרד האוצר.

 

רבקה הילזנרט, היא אחת מניצולות השואה שמסתייעת בקרן. עכשיו, עם הפסקת שני השירותים החשובים שניתנו לה ולעשרות אלפי ניצולי היא לא יודעת איך היא תסתדר בעתיד.

 

צילום וידאו: אהוד שם טוב

 

עו"ד ארבל: "בפועל אישרנו בשנה האחרונה סיוע במסלולים אלה ל-21,500 ניצולים כאשר צריך לקחת בחשבון שלפי המחקר שערך "מכון ברוקדייל" חיים כיום בישראל 280,000 ניצולי שואה, כאשר 30 אחוזים מתוכם חיים מתחת לקו העוני. רק בשנה האחרונה אישרנו סיוע בכל המסלולים ל-35,000 ניצולי שואה".

 

יו"ר הקרן, זאב פקטור אמר במסיבת העיתונאים שזאת בושה שהקרן לרווחת נפגעי השואה, שהיא משרד הרווחה האמיתי של ניצולי השואה במדינה, מודיע על הקפאת שני מסלולי סיוע כה נחוצים. פקטור: "האם לזה מתכוונים כשאומרים שמדינת ישראל והעם היהודי הם הכי מוסריים שיש? אם זה מוסרי, מה נחשב ללא מוסרי?".

 

"אני לא יודע מה לענות ל-20,000 ניצולי שואה" הוסיף פקטור "שלא יוכלו לרכוש מכשירי שמיעה, שיניים תותבות או תרופות שלא בסל התרופות, אני לא יושן בלילה, המצפון שלי לא שקט, דפקתי בכל דלת שיכלתי בארץ ובעולם, אך ללא הועיל. כולנו מבינים שזאת לא בעיה כלכלית לתמוך בניצולי השואה, אלא בעיה מוסרית, בעיה של סדרי עדיפויות לא מוסריים".

 

בקרן לרווחה לניצולי השואה העבירו ביקורת על הפוליטיקאים שאינם דואגים לניצולי השואה החיים בישראל. פקטור: "אנחנו בתקופת בחירות שבה כולם מדברים על החלשים. איפה עמיר פרץ? איפה אהוד אולמרט שאוכל בבתי תמחוי? גם בנימין נתניהו פתאום עסוק בלהיות חברתי, וראש הממשלה אריאל שרון שמדבר על חמלה, אך לא מתייחס לתחינות והבקשות שלנו שיתערב".

 

נציג ועדת התביעות בישראל, אברהם פרסלר אמר בתגובה: "הוועדה תורמת לקרן לרווחה לנפגעי השואה בישראל כ- 200 מיליון שקלים בשנה. אולם אותם ניצולים הם אזרחי המדינה וגם המדינה צריכה לעזור להם. אנחנו בסך הכל תורמים ולא אחראים על הקשישים מטעם המדינה. את השאלה צריך להפנות למשרד האוצר".

 

פרסלר פירט כיצד מחולק הכסף לניצולי השואה, "כ-36 מיליון דולר הם עבור שעות סיעוד לאלפי ניצולי שואה לכל ימי חייהם, חצי מיליון דולר עבור לחצני מצוקה בבתיהם, שניים וחצי מיליון דולר עבור עזרה בבית לאחר ניתוח או מחלה קשה, בנוסף ישנם מענקים אישיים", אמר פרסלר.

 

פרסלר התייחס לטענה שוועדת התביעות משקיעה כספים לפעילויות להנצחת השואה במקום לטפל בניצולים. "האם לא צריך להנציח על מנת שהנוער ילמד וידע מה עשו הגרמנים? מה היה בשואה? זה ישכח אם לא תהיה הנצחה. יחד עם זאת אנחנו מוקירים את פעולת הקרן לרווחה לנפגעי השואה שעושה רבות לניצולי השואה. אין לי מילים רעות לומר על הפעילות המבורכת".

 

ח"כ קולט אביטל (העבודה): "בושה וכלימה למדינת ישראל על כך שהיא אינה מאפשרת לניצולי השואה לקיים עצמם בכבוד. לא יתכן שניצולי השואה החיים בינינו אינם יכולים לקנות תרופות ומזון. אני קוראת לממשלה ולקרן התביעות בארצות הברית להפסיק להתעלל בנזקקים ולהזרים את הסכום הנדרש לקרן הרווחה". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אהוד שם טוב
הקרן סייעה. רבקה הילזנרט
צילום: אהוד שם טוב
מומלצים