שתף קטע נבחר
צילום אלכס קולומויסקי

מה מחזיק את שרון בחיים?

צינורית שמוחדרת אל תוך כף ידו, מכשיר שמחמם או מקרר את גופו בעת הצורך, מוניטורים שעוקבים אחרי פעילות הלב והמוח שלו, מכונת הנשמה ותרופות שמוחדרות לגופו כל העת - כל מה שמחזיק כרגע את ראש הממשלה בחיים ביחידה לטיפול נמרץ נוירוכירורגי בבית החולים 'הדסה' עין-כרם

החדר הזה נראה כאילו נלקח מסט של סרט מדע בדיוני: מסכי פלזמה בכל עבר, איתותים, היבהובים, צינורות ושקיות עירוי השולטים בכל איבר בגוף כמעט, ושומרים על חייו של ראש הממשלה. רק חלק מבתי החולים בישראל מצויידים ביחידה לטיפול נמרץ נוירוכירורגי, שם מאושפזים פגועי ראש הזקוקים להשגחה מתמדת, ניטור רצוף וטיפול סביב השעון של צוות רופאים ואחיות.

 

ראש הממשלה אריאל שרון, המאושפז ביחידה לטיפול נמרץ של בית החולים 'הדסה' עין-כרם מאז יום ה' האחרון, עובר עשרות רבות של בדיקות וטיפולים ללא הרף, כולן נועדו למנוע החרפה של תפקודיו הגופניים ולשמרו במצב יציב.

 

ביחד עם פרופ'  צבי רפפורט, מנהל היחידה הנוירוכירורגית במרכז הרפואי רבין, אנו מביאים בפניכם הצצה ראשונה אודות כל האמצעים הבדיקות והטיפולים שמחזיקים את ראש הממשלה בחיים.

 

המאבק על חיי שרון - כל ההיבטים הרפואיים:

 

הנשמה

 

כבר בהגעתו עבר ראש הממשלה הליך הקרוי "אינטובציה אנדוטרכיאלית", במהלכה מוחדר צינור (המכונה: "טובוס") לקנה הנשימה, ומחובר מיד למכונת ההנשמה. המכונה מאפשרת לקבוע את קצב ההנשמה, הלחץ ונפח ההנשמה בהתאם לגודל החולה.

 

באמצעות מכונת ההנשמה, ניתן גם להתגבר על הלחץ התוך גולגלתי: שינוי של קצב ההנשמה והנפח שלה, מאפשרים לשלוט על ערכי הפחמן הדו חמצני, ולהפחית את זרימת הדם למוח ועמה את הלחץ התוך גולגלתי.

 

בדיקות דם

 

צינורית בתוך עורק שורש כף ידו של שרון, מחוברת למתמר לחץ המבצע רישום רציף של לחצי הדם. באמצעות הצינורית, נלקחות דגימות של ערכי החמצן הפחמן הדו חמצני וחומציות הדם, החשובים להמשך קיום החיים. כל שינוי קטן בערכי חומציות הדם ולחצי הגזים שבו, עלולים לגרום לנזק בלתי הפיך ולמוות.

 

קטטר שלפוחית השתן

 

צינורית הקרויה "קטטר פולי" מחוברת אל שלפוחית השתן, ומאפשרת מדידה של יציאת השתן. מדד זה הוא חשוב ומעניק מידע רב ערך על תפקוד הכליות, ועל מאזן הנוזלים בגוף. כמות גדולה מדי של נוזלים המוחדרת לגופו תגרום לעומס על הלב ולבצקת במוח. כמות קטנה מדי עלולה לגרום להתייבשות, לירידה בלחץ הדם ולפגיעה באספקת החמצן למוח ולאיברי הגוף.

 

בדיקת לחץ תוך גולגלתי

 

ייחודה של היחידה לטיפול נמרץ נוירוכירורגי הוא בבדיקת הלחץ התוך גולגלתי. המדובר בצינורית המחודרת לתוך אחד מחדרי המוח – חללים נוזליים באמצע המוח. צינורית זו מאפשרת למדוד באופן רציף את הלחץ התוך גולגלתי. לחץ זה חשוב להזרמת דם למוח: אם הלחץ התוך גולגלתי יהיה זהה ללחץ הדם, לא יהיה הפרש לחצים, ודם לא יזרום למוח. מנגד, אם הלחץ התוך גולגלתי גבוה מדי, קיימת דחיקה של רקמות המוח זו על זו או על הגולגולת, ופגיעה בלתי הפיכה בהן.

 

אק"ג

 

ראש הממשלה מחובר באופן רציף גם למוניטור הבודק את קצב הלב ומאפשר לטפל בו במקרה של דופק נמוך או מהיר מדי, או בהפרעות קצב אחרות. תפקוד תקין של הלב מאפשר זרימת דם נאותה גם אל המוח, שומר על לחצי דם תקינים ומאפשר את המשך החיים.

 

טמפרטורת הגוף

 

צינורית המוחדרת לגוף מודדת באופן רציף את החום, מה שמאפשר להוריד או להעלות את חום הגוף באמצעות חימום או קירור המטופל. בזמן פגיעת מוח, פעמים רבות מקטינים הרופאים את טמפרטורת הגוף כדי להקטין את הדרישות האנרגטיות של המוח ולאפשר לו להתאושש.

 

מדד גלזגו

 

אחת לשעה מבוצעת בדיקת גלזגו. המדובר באחד הפרמטרים החשובים ביותר למצב ההכרה, הנמדד בסקלה של 3 עד 15. חולה מחוסר הכרה המצוי בתרדמת מלאה, יקבל ניקוד גלזגו של 3 המעיד על תחזית שיקום גרועה ביותר. מדד של 15 פירושו שהאדם בהכרה מלאה, מגיב ומתפקד.

 

סימני צד

 

בבדיקה זו, מבוצעת השוואה בין תגובות צד ימין לצד שמאל של הגוף. פער בין התגובות משמעותו שאחד מחצאי המוח ניזוק או לחוץ, מה שמעיד על צורך בהתערבות ניתוחית. גם בדיקה זו נערכת אחת לשעה, באמצעות בדיקה גופנית של המטופל, ללא מיכשור אלקטרוני.

 

תפקוד גזע המוח

 

גזע המוח אחראי על תפקוד הלב והנשימה, בלעדיו אין קיום חיים. אחת הבדיקות העיקריות לתפקודו היא בדיקת האישונים, במסגרתה נמדדת תגובתם לאור, גודלם, והאם הם מתכווצים באופן תקין ובאופן שווה זה לזה. בבדיקה זו הנערכת מספר פעמים ביממה, אישונים מורחבים או ליקוי בהתכווצותם, מעידים על אי תפקוד של גזע המוח.

 

תרופות אינוטרופיות

 

תרופות אלה אותן מקבל ראש הממשלה, נועדו לשמור על התכווצות הלב וזרימת הדם דרך העורקים אל הרקמות השונות ובעיקר אל המוח. בין התרופות האלה נמנים נוראדרנלין, דופאמין ודובוטאמין. התרופות מוזלפות לגוף דרך צנתרים המחוברים אל ורידי הגוף. לכל צנתר כזה ניתן לחבר ברז זעיר המאפשר להחדיר לווריד מספר תרופות במקביל ולווסת ביניהן.


פורסם לראשונה 06/01/2006 23:20

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סבסטיאן שיינר
טיפול נמרץ. צינורות, מוניטורים ומכונות שפועלות ללא הפסקה
צילום: סבסטיאן שיינר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים