שתף קטע נבחר

מחקר: מחבלות מתאבדות כדי לטהר את עצמן

מחקר חדש קובע כי המניע העיקרי אצל נשים המתנדבות לבצע פיגועים הוא טיהור עצמי ומחיקת העבר: "באמצעות ביצוע פיגוע התאבדות נשכח העבר והאישה הופכת לקדושה", מסבירה החוקרת האמריקנית

נשים המבצעות פיגועי התאבדות מונעות ממוטיבציה מיוחדת - הפיגוע 'מוחק' כתם בעברן, ו'ממציא' אותן מחדש, טהורות וערכיות יותר. כך עולה ממחקר שפורסם היום (שלישי) באוניברסיטת חיפה, אותו ערכה פרופסור מייה בלום מאוניברסיטת סינסנטי בארצות הברית.

 

החוקרת האמריקנית גילתה כי כל הנשים שביצעו עד היום פיגועים ברחבי העולם, ניסו בדרך זו לכפר על 'חטא' שעשו או נחשדו בו, או לחילופין חטא שביצע אחד מבני משפחתם. אחד המקרים יוצאי הדופן הוא זה של המחבלת הנאדי ג'ראדת, שביצעה את הפיגוע במסעדת מקסים בחיפה בחודש אוקטובר 2004. בפיגוע נרצחו 21 בני אדם ומאוחר יותר התברר כי ג'רדאת פעלה מתוך רגש נקם.

 

פרופסור בלום, חוקרת טרור, הציגה את ממצאיה במסגרת כנס של המרכז לביטחון לאומי שהחל היום ויימשך גם מחר בחיפה. לדבריה, יש חוט מקשר בין כל המקרים בהם מעורבת אישה בפיגועי התאבדות: "האחת נתפסה בניאוף, ולאחרת יש אב משתף פעולה. באמצעות ביצוע פיגוע התאבדות נשכח העבר והאישה הופכת לקדושה".

 

המחקר התבסס על ראיונות שנערכו עם נשים שנתפסו לאחר שיצאו לבצע פיגוע התאבדות, וכן עם משלחיהן של נשים מתאבדות ובני משפחותיהן. "האישה המתאבדת בעצם ממציאה את עצמה מחדש באמצעות ההתאבדות", הסבירה פרופסור בלום בכנס. "עם מותה, הערך שלה בעיני החברה עולה עשרת מונים על הערך שלה בחייה, והדבר משרת גם את משפחתה".

 

כאמור, אחד המקרים הבודדים בו קיימת חריגה ממסקנות המחקר הוא הפיגוע במסעדת מקסים, אותו ביצעה הנאדי ג'ראדאת. "היא היחידה שלא ידוע שהיה לה עבר עליו הייתה צריכה לכפר", אומרת בלום. זמן קצר לאחר הפיגוע טענו בני משפחתה – ששיבחו את הרוצחת והתגאו בה – כי עשתה את המעשה כדי לנקום את מותם של אחיה ובן דודה-ארוסה בפעילות צה"ל בג'נין. עם זאת, גם היא זכתה לאחר הפיגוע למעמד של קדושה בקרב ארגוני הטרור ובני משפחתה, ואף זכתה לכינוי 'כלת חיפה'.

 

בכנס בחיפה הציגה פרופסור בלום גם נתונים מספריים על פיגועי התאבדות: פיגוע מסוג זה אפקטיבי מבחינת ארגוני הטרור פי כמה מכל סוג אחר של פיגוע - הוא הורג פי שישה אנשים, פוצע פי 12 ומשיג סיקור תקשורתי גבוה פי שמונה. החוקרת ציינה כי בנתונים אלה לא נלקחו בחשבון אירועי ה-11 בספטמבר במגדלי התאומים בניו-יורק, שהיו מעלים את המספרים עוד יותר.

 

"החשיפה התקשורתית לה זוכים ארגוני טרור חשובה להמשך פעילותם", אמרה. "נמצא כי כל פיגוע התאבדות מוביל להתנדבותם של 12 מתגייסים חדשים, המוכנים להתאבד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות מערך תקשורת, אוניברסיטת חיפה
פרופסור מייה בלום
באדיבות מערך תקשורת, אוניברסיטת חיפה
צילום: איי פי
המחבלת מ"מקסים". מקרה חריג
צילום: איי פי
מומלצים