שתף קטע נבחר

5 בורסות שאתה צריך להכיר

כולל אחת שמדברים בה פולנית. וכן, אנחנו יודעים מה אתה חושב עכשיו: פשקרף*

הטקסט הזה נכתב בימים שמדד ת"א 100 שובר לראשונה בתולדותיו את רף 800 הנקודות. זה הרבה, זה יפה, וזאת גם הנקודה שבה הבורסה שלנו צפויה פחות או יותר להיעצר. אם השתתפתם בחגיגה, יופי לכם. אם לא, לא נורא. אתם יכולים לחכות שהבורסה תרד ותעלה שוב. ואם לא בא לכם - אתם בהחלט יכולים לבחון עוד בורסות בעולם שמעבר לאחד העם.

 

הבעיה היחידה היא שאתם לא ממש מכירים את אוסם הפולנית או את אפריקה ישראל היפנית. אני גם מניח שלא באמת תלכו להשקיע בעצמכם בבורסות זרות, עם כל מגבלות השפה, הפוליטיקה והמטבע. בדיוק בשביל זה נוצר בשנים האחרונות כלי פיננסי די פשוט שנקרא "תעודת סל" - משהו בין מניה לקרן נאמנות, שהתפקיד שלו לחקות מדדים. כך למשל יש תעודת סל שמחקה את מדד הני-קיי ביפן, תעודת סל שמחקה את מדד הבורסה בהודו, ואחת שמחקה כמה מדדים במזרח אירופה (צ'כיה, הונגריה ופולין).

 

רק שתי הערות קטנות: בבורסה הראשית בלונדון אין בעיה להשקיע ישירות באמצעות הבנק, כלומר לא צריך תעודות סל ואפילו שליטה באנגלית לא ממש חיונית. דבר שני, שנכון לחיים בכלל: לפני השקעה בבורסה, גם כאן וגם מעבר לים, תשתדלו לא להיות עניים. בסדר?

 

1. חצי עולם כבר שר יפן/ טוקיו

 

בשנת 90' היתה הבורסה בטוקיו בשיא של 40,000 נקודות, ואז שקעה בדיכאון עמוק. המשק היפני נכנס למיתון, וכל ניסיונות החילוץ לא הצליחו. בכוונה לסייע לעסקים הקורסים פיתחו היפנים שיטת בנקאות עצמאית, שבה הבנקים ויתרו על החובות וגילגלו אותם כל פעם מחדש. במצב הזה הריבית כל הזמן ירדה כדי לעודד את הצמיחה, וכך ההלוואות נשחקו. התוצאה המתבקשת: הבנקים נפלו עוד לפני העסקים הרעועים ממילא.

 

עכשיו מתעוררים שם בטוקיו, עם ראש ממשלה צעיר וארוך שיער בשם קויזומו שהוא דווקא בן המפלגה הליברלית-דמוקרטית. האיש מצליח לעורר במדינה רפורמות כלכליות טובות, למרות שהוא שמאלני, וכבר החליט להפריט את מערכת הדואר (זה כמעט עלה לו בקריירה, אבל בינתיים זה עובד).

 

מאמרים בעיתונות הכלכלית מספרים שהמלונות בטוקיו מלאים; מנהלי השקעות מכל העולם באים לעיר כדי לראות אם הדברים באמת השתנו, ואם כדאי להשקיע שוב בבורסה המקומית. השפל שאליו הגיעה הבורסה בתחילת 2003 - רמה של 7,600 נקודות בלבד - כמעט נשכח, ומאז היא פחות או יותר הכפילה את עצמה. אמנם עד היום התייחסו להתאוששות הזאת בספקנות, אבל עכשיו, ככה מאמינים בעולם, מתחילה ההבראה האמיתית.

 

2. בריטיש סיידווייז/ AIM

 

הבורסה השנייה שעשויה לעניין אתכם נמצאת בבריטניה, אבל רק אם אתם קוראי כלכלה אדוקים יש סיכוי ששמעתם עליה. העניין הוא שבמדינות קצת יותר גדולות מישראל יש לפעמים יותר מבורסה אחת. בארה"ב למשל יש את ה-NYSE, שזאת הבורסה של ניו יורק, והנאסד"ק - בורסה ממוחשבת שיש בה בעיקר מניות טכנולוגיה. יש עוד בורסה לסחורות שנמצאת בשיקגו, וזה לא הכל.

 

גם בבריטניה יש בורסה ראשית שנקראת המיין מרקט (ההיא שאפשר להשקיע בה ישירות מהבנק בנתניה, למשל), ובורסות קטנות יותר. אחת מהן, ה-AIM (ר"ת Alternative Investment Market), היא מהבורסות הצומחות ביותר בעולם בשנה-שנתיים האחרונות. מה מיוחד בה? ובכן, זאת בורסה מצוינת למהמרים אמיתיים, או לכל מי שהמשפט "משטר רגולטורי גמיש" אומר לו משהו. לי זה אומר שאין יותר מדי פיקוח, וזה בדיוק מה שגם אתם צריכים לדעת.

 

גם החברות הנסחרות ב-AIM מתאפיינות ברוח מסתכנת, ואולי זאת הסיבה שתמצאו שם למשל את אימפריית ההימורים של נעם לניר, ואת חברת ההימורים המקוונת 888 של אבי שקד, הסוציאליסט-מיליונר-שלא מתבייש בזה. ולא רק אותן: גם חברת התקשורת טליט מקבוצת פולאר, דורי מדיה של יאיר דורי, ואפילו גילת סאטקום - חברה שנשלטת בידי המיליונר הצעיר צביקה בארנבוים, ובראשה עומד לא אחר מאשר אהוד ברק.

 

הבורסה הזאת היא הכל חוץ מסולידית, ויש בה עליות וירידות מטורפות ובלתי מוסברות. קחו למשל את אמפייר אונליין של לניר; החברה הונפקה לפי שווי של 925 מיליון דולר, ותוך פחות משלושה חודשים המריאה לשווי של 1.5 מיליארד דולר (עלייה של כמעט 60 אחוז). שלושה חודשים עברו והיא התרסקה לשווי של 400 מיליון דולר (ירידה של כ-70 אחוז), חודש נוסף חלף והיא עלתה ב-30 אחוז. בקיצור, ה-AIM מתנהגת כמו רכבת שדים; אם עליתם על גל נכון אתם מביאים קופה של מיליונים - אם הבית זוכה אתם מתרסקים.

 

3. אויש, לא היית צריך להפריט את זה/ פולין

 

בשנים האחרונות היה מהלך של איחוד בין כמה בורסות קטנות במזרח אירופה: הבורסות בליטא, לטביה ואסטוניה התאגדו ל-XMO והבורסה באוסטריה סיפחה לעצמה את הבורסה בבודפשט. עדיין אין בבורסות האלה נפח מסחר גדול במיוחד, אבל שווה לעקוב אחריהן. בורסה אחרת באזור הזה כבר עושה סימנים מעודדים ממש, ובטח תתפלאו לשמוע שזאת דווקא הגברת מפולין.

 

אז נכון שגם היא עדיין בחיתוליה, אבל אלה חיתולים גדולים במיוחד, עם כל האביזרים המתקדמים. במהלך 2004 דימו מנהיגי פולין שהם ביבי נתניהו והפריטו את הבנק הגדול במדינה, PKO, בבורסה המקומית. ההנפקה הזאת גרמה לכך שעשרות אלפי פולנים רכשו לעצמם מניות. כמה חודשים לפני כן הונפקה באותה בורסה חברת תרופות צ'כית בשווי 211 מיליון דולר (ה"טבע" של פראג, אם תרצו).

 

האמת היא שאין הרבה נתונים על הבורסה הזאת, כי בינתיים לא ממש טורחים לסקר אותה. מה שידוע הוא שיש חברת נדל"ן ישראלית מצליחה בשם GTC שנסחרת בה, שלחברת ביטוח ישיר יש חברה-אחות שעושה אותו דבר רק בפולנית, והכי חשוב: בכל פעם שאני קורא סקירות של בתי השקעות בינלאומיים, הם תמיד מציעים להשקיע קצת כסף בבירת הגפילטע פיש.

 

פולין מזכירה מאוד את ישראל, ולא רק בגלל האבות המייסדים; גם הבורסה שלה מתנהגת באופן דומה. כמו הבורסה שלנו גם היא ידעה שפל בשנים 02'-03', ומדד 20 המניות הגדולות שנסחרות בה הגיע לתהום של 1,000 נקודות. בהיבט החיובי - גם היא התחילה להבריא בשנתיים האחרונות, רק שבניגוד לבורסה שלנו ששוברת שיאים כל יום, היא חזרה רק למצבה בשנת 2000. אבל אל דאגה: מדובר בכלכלה צומחת, במדינה שצפויה להיכנס בקרוב לאיחוד האירופי, ובבורסה מבטיחה ביותר.

 

4. ויש לנו גם יופי של חליפות/ מילאנו

 

אולי אני לא מחדש לכם כלום, אבל הכלכלה באיטליה דינמית ומעניינת לפחות כמו העונה הראשונה של הסופרנוס. נכון שיש שם נפילות כמו הכמעט-קריסה של חברת פארמלט (ה"תנובה" האיטלקית) בגלל מעילת ענק, וגם הממשלות קמות ונופלות יותר מהר מאשר אצלנו. אבל בשורה התחתונה - במדינה שהאיש הכי עשיר בה הוא גם ראש הממשלה, יש מי שדואג לכך שהמשקיעים בבורסה ייצאו מורווחים.

 

ואכן, מי שנכנס לבורסה במילאנו בזמן השפל של תחילת 2003 ראה אותה בעיקר עולה (אם כי היא רחוקה בערך ב-30 אחוז מהשיא שלה בתחילת 2000, אז היא עמדה על קרוב ל-35,000 נקודות) ועשה רווחים לא רעים. עכשיו נותר לכם להחליט: אם אתם חושבים שאיטליה דומה יותר לישראל, זה זמן טוב להשקיע קצת שם. אם היא נראית לכם דווקא יותר אמריקנית, אולי כדאי לוותר ולשים את הכסף על איזה אלפא יפה. למה? כי אם יש מקום אחד בעולם שדווקא לא עושה שום רעשים של שיפור, זה הבורסה המשעממת בארה"ב.

 

5. אחמד, קניתי לך די.פי.די קורא/ DIFX

 

לא מאוד רחוק מכאן, באמירות הנפט דובאי, חי השייח מוחמד בן ראשיד אל מקטום. איש יקר המקטום הזה, וגם אבא טוב. עובדה: בספטמבר האחרון הוא החליט להקים לילדים המשועממים שלו את ה-DIFX, בורסה משפחתית קטנה ששותף בה גם הדויטשה בנק.

 

אז עדיין לא מדובר בבורסה נורא מתקדמת, וסוחרים בה בעיקר בסוג של תעודות סל על מדדים של בורסות אחרות בעולם ובניירות ערך שמנפיק הדויטשה בנק. מצד שני, כבר מתוכננות קרוב ל-20 הנפקות של חברות מקומיות, וכן רישום למסחר של מניות בינלאומיות רבות שכבר סחירות בבורסות אחרות ("הון רישום כפול"). הבורסה עתידה להיסחר בדולרים, והכוונה היא לפנות לחברות ערביות, הודיות וסיניות שינפיקו בה את מניותיהן.

 

העולם הערבי, אם ידעתם או לא, נהנה מפריחת הבורסות בשנתיים-שלוש האחרונות. הבורסה של ערב הסעודית עלתה בכ-85 אחוז בשנת 2004, הבורסה באיחוד האמירויות משגשגת וכמוה גם הבורסה באבו דאבי. מספרים שהטרנד החדש של השקעה בבורסה כבר מזמן ירד לעם: הורים, מורים ופועלים ערבים קונים ומוכרים מניות כל היום. הם אמנם נוטים להתנהג בצורה קצת לא רציונלית, למשל למכור את המניה ביום שהיא יורדת - ובכל זאת נראה שהם עושים כסף לא רע.

 

* דם כלבים. מפולנית: אמא של קמרלינג

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מילאנו. כמו ישראל או כמו אמריקה?
צילום: איי פי
מומלצים