שתף קטע נבחר

עיריית עכו חוייבה לספק הזנה גם לתלמידים ערבים

עיריית עכו הפעילה מתחילת השנה שעברה את פרוייקט ההזנה בבתי הספר היהודיים, לאחר תיאום עם ההורים לגבי השתתפותם במימון. המגעים עם ההורים בבתי הספר הערביים לא התקדמו ובעירייה החליטו לוותר עליהם. בית המשפט הפך את ההחלטה על פיה. ראש העיר: "החלטת השופט גוררת הוצאה של מיליוני שקלים שאין לשום רשות מקומית"

בית המשפט לעניינים מינהליים בחיפה קבע שעיריית עכו מחוייבת לספק מפעל הזנה גם בבתי הספר הערביים בעיר. הפרויקט הופעל מתחילת השנה שעברה בבתי הספר היהודיים, לאחר תיאום עם ההורים לגבי השתתפותם במימון. המגעים עם ההורים בבתי הספר הערביים לא התקדמו ובעירייה החליטו שלא להתחיל במפעל הזנה בבתי ספר אלה.

 

בפסק דין שניתן ביום ראשון שבמרכזו עתירה של וועדי ההורים בבתי הספר הערביים, נקבע כי השתתפות ההורים במימון מפעל הזנה אינה תנאי להפעלתו, וכי על פי החוק מי שאחראים למימון הפרויקט הם המדינה והרשות המקומית.

 

העתירה, אותה הגישו הורים וועדי הורים בבתי הספר היסודיים הערבים בעכו, הוגש בחודש דצמבר 2005. בעתירה נטען כי העירייה אינה מפעילה מפעל הזנה בבתי הספר הערבים, בניגוד לנעשה במגזר היהודי. לדבריהם, התנהל משא ומתן בין נציגי ההורים לעירייה על גובה השתתפות ההורים בעלות הארוחות, אולם נמסר להם כי העירייה תסבסד רק את "ילדי הרווחה".

העירייה טענה מחד, כי הממשלה טרם קבעה מהו חלקה במימון הפרוייקט, וכי העירייה הכינה מדרג תשלומים על פי יכולות ההורים. "בעוד הורי התלמידים במגזר היהודי הביעו עניין והעבירו כספים, לא היתה היענות מספקת אצל הורי התלמידים במגזר הערבי (27 תלמידים מתוך 1,323)", טענו בעירייה.

 

השופט המחוזי, יצחק דר, קבע כי על פי חוק "ארוחה יומית לתלמיד" אמורות העירייה והממשלה לממן את פרוייקט ההזנה ללא קשר לחלקם של ההורים במימון, אם כי היא רשאית לבקש את השתתפותם. "תפיסת החוק היא שהעירייה מממנת יחד עם הממשלה את מלוא העלות, וגובה ההשתתפות מן ההורים לאחר מכן. העירייה (עכו) בענייננו בחרה לדרוש התחייבויות מראש מן ההורים, ומשלא נענתה (לדבריה), במידה מספקת על ידי הורי תלמידים במגזר הערבי, בחרה להפעיל את המפעל בבתי-ספר יהודים בלבד", קבע השופט.

 

"ברור שתפיסת העירייה את תפקידה בהפעלת מפעל ההזנה, אינה תואמת את רוח החוק", הוסיף. "לעניין זה, מפעל ההזנה אינו שונה מעניינים אחרים, המצויים בתחום אחריותה של הרשות המקומית, והיא אינה יכולה להתנער מחובתה, בטענה לחוסר השתתפות או למיעוט השתתפות. כפי שהפעלת תוכנית לימודים בחינוך חובה אינה מותנית בהשתתפות הורים והחינוך מוענק לכולם, כך חייבת הרשות המקומית, אם הוטלה עליה חובה זו, לספק ארוחה על פי החוק לתלמידי יום חינוך ארוך".

 

השופט הורה לעירייה להפעיל את תוכנית ההזנה בשני בתי הספר הערביים באופן מיידי. כמו כן חייב השופט את עיריית עכו והעומד בראשה בהוצאות משפט על סך 30 אלף שקלים.

 

ראש עיריית עכו, שמעון לנקרי, אמר ל-ynet כי בכוונת העירייה לערער על הפסיקה. "המשמעות של פסק הדין מרחיקת לכת, עד כדי כך שהיא עלולה להביא לקריסה של פרוייקט יום לימודים ארוך ויישום דו"ח דוברת בעכו, בו נכללים 5,000 תלמידים. החלטת השופט רלוונטית לכל הרשויות המקומיות בישראל. מימון מפעל ההזנה על ידי העירייה בלבד, ללא השתתפות ההורים, גוררת  הוצאה של מיליוני שקלים שאין לשום רשות מקומית. אין לנו אוצר קטן לבזבז, אין לנו מקורות נוספים וגם ככה אנחנו מתמודדים בקושי רב עם ההוצאות הקיימות".

 

לנקרי אמר כי הורי התלמידים במגזר היהודי משלמים סכומים שנעים בין 380 שקלים ל-210 שקלים למה שמוגדר "ילדי רווחה" וכי עבור ילדים אלה העירייה מסבסדת את ההפרש. "ביצענו את אותו הסדר להורים בבתי הספר הערביים אולם הם סרבו לשלם והעדיפו לפנות לערכאות". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הזנה. גם לערביי עכו (אילוסטרציה)
לנקרי. יערער
מומלצים