שתף קטע נבחר

המלחמה על "הקול הרוסי"

18 מנדטים מסתובבים כעת בחלל האוויר הפוליטי. זוהי עוצמתו של מגזר העולים ממדינות חבר העמים, והתמונה שם רחוקה מלהיות ברורה בעקבות אשפוזו של ראש הממשלה שרון וקריסתה של שינוי. לאן יילכו העולים? ynet ערך בדיקה בין המפלגות השונות: מה הן מציעות לעולים? לאילו קהלים במגזר הן פונות ומה הן מצפות לקבל מהם?

זה לא מקרה שכל מועמד פוליטי לומד בימים אלה בשקיקה כמה משפטים ברוסית. בכל המפלגות יודעים היטב שגם בבחירות 2006, הקול הרוסי יהיה מכריע, במיוחד על רקע התפרקותה של שינוי ואישפוזו של ראש הממשלה אריאל שרון שהותירו מצביעים רבים ממדינות חבר העמים מחפשים כתובת חדשה.

 

כוחם האלקטורלי של העולים מחבר העמים מוערך ב-18 מנדטים. בבחירות 2003 ניצבו אחוזי ההצבעה בקרבם על קרוב ל-60%. איך יתפזרו המנדטים האלה? הרבה מאוד תלוי במה שיציעו המפלגות השונות. ynet מביא תמונת מצב של היערכות המפלגות השונות למלחמה על הקול הרוסי.

 

קדימה: מחפשים רוסים לרשימה

 

במפלגה הגדולה ביותר (על פי הסקרים...) יודעים שתמיכת העולים שהיתה מובטחת לאריאל שרון - מתנדנדת במצב החדש שנוצר. בינתיים מחפשים מועמדים מהמגזר: חברת הכנסת היחידה שנמצאת עתה ברשימות קדימה כמועמדת לכנסת היא מרינה סולודקין, אשר תשמש כראש מטה עולי חבר העמים. קיימת אפשרות שגם חבר הכנסת מיכאל נודלמן יצטרף לרשימה, אך כרגע מעכב זאת סיבוך משפטי. לדברי בכירים בקדימה, יש בכוונתם לגייס בסך הכל חמישה עולי חבר העמים לרשימת ארבעים המועמדים הראשונים בקדימה.

 

בקדימה מודים כי לעומת המפלגות האחרות, ההתעוררות היתה מאוחרת וזאת בשל מצבו של ראש הממשלה המאושפז. אבל, מדגישים שם, בקדימה יתייחסו לעולים כאל שווים בין שווים, ורוב המסרים שיועברו למגזר יהיו זהים במהותם למסרים לכלל החברה הישראלית. המסר המרכזי יהיה לפיכך שמדובר במפלגה חדשה אשר אין בה "אליטות" והעולים יכולים להשתלב בה כשווים בין שווים. במקביל, עורכים כעת במפלגה מיפוי של צורכי אוכלוסיית חבר העמים ובהתאם גם "יחודדו" המסרים.

 

שרון במסר לרוסים. אולמרט ישמור על הכוח?. מתוך אתר קדימה

 

"לעולים החדשים ממדינות חבר העמים היה ניסיון לא כל כך טוב עם המפלגות הגדולות בעבר, היום אנו מבקשים לומר להם שיש פה מפלגה חדשה אשר תאפשר להם להיות שותפים מלאים במאמץ. אנו מודעים לכך שחלק מהעולים החדשים כבר זלגו למפלגות האחרות בשל ההקפאה אשר נכפתה עלינו, ואנו פועלים עתה להחזיר אותם לקדימה", אמר גורם בכיר במפלגה ל-ynet.

 

העבודה: "הם מתקשים להאמין לעמיר"

 

מפלגת העבודה, שנהנתה בעבר מתמיכה נרחבת יחסית בקרב העולים, ושניים ממנהיגיה בעבר- רבין וברק- אף זכו לתמיכה גדולה בקרב הציבור הרוסי,

 מנסה כעת לחזור על ההצלחות ההן. לפי שעה הסקרים השונים שנערכו במגזר דוברי הרוסית מגלים כי מפלגת העבודה זוכה לתמיכה מעטה ביותר בציבור הזה, של 0.8-0.9 אחוזים. במילים אחרות, העבודה לא מצליחה לפי שעה לגרד אפילו את רף המנדט הבודד באוכלוסיה הרוסית.

 

בחירתו של עמיר פרץ היא בגדר קוריוז מעניין בכל הנוגע לקשר שבין העבודה לציבור דוברי הרוסית. מצד אחד, פרץ מייצג ערכים אך בעיקר עמדות כאלה שאמורות לקרוץ לציבור זה, אך מצד שני, יו"ר העבודה סובל מבעיה תדמיתית קשה הנובעת מסיבות שונות. כעת ינסו בעבודה לשנות את התדמית הזו ולשכנע את המצביעים במגזר הרוסי כי פרץ מתכוון לעשות את מה שהוא מבטיח.

 

"לפי כל הסקרים, יותר מ-50 אחוז מהישראלים דוברי רוסית תומכים היום בפוליטיקה חברתית של מפלגת העבודה", אומר ליאון ליטינצקי, המוצב במקום ה-21 ברשימת העבודה לכנסת. "הבעיה היא שהם לא בטוחים שפרץ גם יישם את מדיניותו כשיגיע לשלטון. יש תגובות טובות לעמיר, אך הם מתקשים להאמין שהוא יעשה שינוי".

 

אז איך מתמודדים עם הבעיה הזו? ראשית, מיד לאחר היבחרו לראשות מפלגת העבודה החל פרץ ללמוד רוסית עם מורה פרטית ואף נצפה באחת התוכניות המרכזיות בערוץ הרוסי כשהוא שר ומדקלם משפטים שונים בשפתו של פושקין. שנית, במטה העולים במפלגת העבודה שמו להם למטרה להגיע לכמה שיותר ישראלים דוברי רוסית, על מנת ליצור עמם קשר ישיר ושיחה "בגובה העיניים".

 

ואולם, בסופו של דבר, תתמקד העבודה ברובה בקמפיין שיחל ב-1 בפברואר, שנועד להבהיר למצביעים במגזר הרוסי את יתרונות ההצבעה למפלגת העבודה. "אנחנו נראה להם מה הם וילדיהם יקבלו אם יצביעו לנו בתחומים כמו חינוך, יחסי עובד מעביד, גמלאים ותנאי המחייה של זוגות צעירים", מסביר לטינצקי. "אנחנו גם נדאג שהרחוב הרוסי יכיר את עמיר פרץ ושיבין את עמדותיו בתחום המדיני ואת איכויותיו כבן אדם ופוליטיקאי".

 

הליכוד: 10 מיליון שקל לעולים 

 

התמיכה בליכוד בקרב העולים מחבר העמים הייתה משמעותית ביותר בבחירות האחרונות בזכות מנהיגותו של ראש הממשלה אריאל שרון. אולם עתה, בשל מצבו, נפתח המאבק על קולות העולים מחדש. בליכוד מבקשים לנצל את אלמוניותו של המועמד היריב מקדימה, אהוד אולמרט, בקרב העולים כדי להחזיר את תמיכתם, ולא בכדי המטה הראשון שעובד ומתפקד בליכוד הוא מטה העולים.

 

בראש מטה ההסברה של העולים עומד השר לשעבר נתן שרנסקי ובראש מטה ארגון העולים עומד ח"כ יולי אדלשטיין. אדלשטיין בטוח כי המצב החדש שנוצר בעקבות מחלתו של שרון "משנה את התמונה לגמרי. אולמרט אלמוני ובטח לא מותג כמו שרון. מבדיקת עומק אחרונה שערכנו עולה כי 40% מהעולים לא החליטו עבור מי יצביעו. נחדד את המסרים ונסביר לעולים טוב יותר כי המציאות השתנתה".

 

אדלשטיין משוכנע שגם המועמד המוביל שלו מנצח. "ביבי מוכר ומוערך יותר מאולמרט. התקופה שבה עמד ביבי בראשות הממשלה ונתן ואנוכי היינו שרים בממשלתו הייתה תקופת פריחה לעולים. זו למעשה מערכת הבחירות הראשונה מאז הקמת המדינה שלעולים יש נציגים בכירים בהנהגה של מפלגת שלטון - ואנו מקווים שזה נתון שישפיע על אופן הצבעתם".

 

מאבק הליכוד על קולות העולים יתחלק לשניים. בצד ההסברתי מול קדימה, ובצד הארגוני - מול מפלגתו של אביגדור ליברמן. אדלשטיין מסביר: "בחלוקה גסה המאבק ההסברתי יהיה מול קדימה, אבל המאבק הקשה יותר בשטח יהיה מול ישראל ביתנו של ליברמן". ליברמן הרבה יותר מאורגן בשטח ויש לו פעילים חזקים. לעומת זאת, לקדימה אין תשתית ואין פעילים חזקים, בטח לא בערים הגדולות. המאבק ההסברתי מול מפלגתו של ליברמן יתמקד במסר שיש הבדל גדול בין הצבעה לנציגים חזקים במפלגת שלטון לבין הצבעה למפלגה סקטוריאלית. ברור שנייצג את האינטרסים של עולים טוב יותר כאשר נהיה בשלטון או בקואליציה".

 

במטה העולים של הליכוד מתכוונים בשלב הראשון להתמקד בערים כמו ראשון לציון ,חיפה ,בת ים אשדוד ואשקלון . הערכה במטה :"לאחר שנשלים את הצבתם של פעילים מרכזיים ונראה נוכחות בשטח ניתן יהיה להוציא לפחות חצי מנדט מכל עיר שבה עולים רבים".

 

תקציב מטה העולים ינוהל בנפרד מתקציב הבחירות לכנסת של הליכוד. הערכה ראשונית מדברת על 10 מיליון שקלים שיוקצו לטובת העניין. מטה העולים יקבל עצמאות גם במסרים ובתעמולה. הסיכום הוא כי לא כל הסיסמאות של הליכוד יתורגמו באופן אוטומטי, ועיקר התעמולה תתבצע באמצעות שידורי רדיו. מנהל המטה, רונן פלוט, לשעבר פעיל מרכזי בישראל בעלייה, מסביר את דרך העבודה המתגבשת: "אנו מחלקים את הארץ לאזורים, בכל אזור אנו מקימים מטה עולים. מטות העולים יקבלו הנחיות מהמטה המרכזי ולא מסניפי הליכוד בארץ. יש לנו נציגים חזקים בערים וזה יתרון עצום על קדימה ושאר המפלגות. נשים דגש מיוחד על שרנסקי ואדלשטיין שיקחו חלק מרכזי בסיורים, הופעות וכנסים גדולים שנארגן בקרוב".

 

ישראל ביתנו: מסייעים כל השנה

 

מי שמעורים במגזר העולים מרוסיה, טוענים כי ישראל ביתנו שבראשה עומד אביגדור ליברמן עומדת לייצר הפתעה של ממש. במפלגה עצמה מעריכים באופטימיות רבה שיקבלו 12 מנדטים, מהם 7.5 מנדטים במגזר הדובר רוסית ו-4.5 מנדטים בקרב הישראלים.

 

בראש המטה הוצבה פאניה קירשנבאום, מנכ"לית התנועה. הפעילות נעשית בקרב חוגי בית, כנסים, תעמולת בחירות בתקשורת הרוסית, כגון העיתונות הרוסית, הרדיו והטלוויזיה וגם במודעות הכתובות ברוסית.  

 

גורמים במפלגה אמרו ל-ynet כי למפלגה ישנם כמאה נציגים ברשויות המקומיות ברחבי הארץ, שכוללים ראשי מועצות, סגני ראשי עיר וחברי מועצה ומטבע הדברים כולם התגייסו לפעול למען קידום המטרות של המפלגה. ביום ראשון נערכה פגישה בבית סוקולוב עם סופרים, אנשי אקדמיה, אנשי רוח וספורטאים שאינם חברי המפלגה שהודיעו על תמיכתם בישראל ביתנו.

 

מה מציעים במפלגה לעולים, בין היתר? "אנו תומכים ברישום הזוגיות החדש ונתמוך גם בהפעלת התחבורה הציבורית בסופי שבוע", אומרים במפלגה ומציינים כי האלמנט החילוני צפוי להביא למפלגה מנדטים נוספים (אולי מפורשי שינוי), אך לדבריהם הרוסים יצביעו עבור המפלגה בגלל העשייה של ישראל ביתנו בתחום הקליטה. "אנחנו מסייעים לעולים בכל דרך ומסייעים להם בכל השנה, ולא רק לקראת בחירות. אנחנו נותנים להם טיפול צמוד, בין היתר באמצעות הנציגים שלנו ברשויות המוניציפליות", הבהירו בישראל ביתנו. ההשקעה הזו, הם מקווים, תישא פירות ב-28 במרס.

 

האיחוד הלאומי: "העולים לא אוהבים דיקטטורה"

 

גם בקרב מפלגות הימין נערכים למאבק על הקול הרוסי, ולצורך כך הקימו מטות שתפקידם לפנות ישירות אל העולים ובני משפחותיהם. במפלגת האיחוד הלאומי, מפלגת הימין המרכזית, הוקם מטה שבראשו עומד אלכס אפשטיין, תושב אשדוד ומקום עשירי ברשימה. לטענת האיחוד הלאומי, אפשטיין מוכר היטב במגזר הרוסי, בעיקר באזור הדרום. על פי סקרים פנימיים של המפלגה, הקול הרוסי צפוי להוות מנדט אחד מכל המנדטים שיקבלו - ועשוי ועל פי תחזיות אופטימיות יותר להגיע גם לשלושה מנדטים.

 

באיחוד הלאומי טוענים כי מי שישחק לטובתם היא העובדה ש"הציבור הרוסי לא אוהב שיטות של קומוניזם ודיקטטורה", כשהכוונה למפלגת קדימה. "מדובר בציבור לאומי שחשוב לו נושא שמירה על ארץ ישראל וערכים לאומיים", אומרים במפלגה.

 

לצורך כך מתכוונים באיחוד הלאומי, באמצעות המטה, להפיץ חומרי הסברה ולהקציב תקציב לא מבוטל למטה הרוסי שיכלול תקציב פרסום ברוסית. האיחוד הלאומי מתכוון לצאת במבצע שיכנוע פנים מול פנים בכל הארץ וגם במגזר הרוסי, כאשר הפעילים יהיו דוברי רוסית.

 

ש"ס: יודעים שנושא הגיור בעייתי

 

תנועת ש"ס הקימה מטה הסברה מיוחד כדי לכבוש את ליבם של ציבור העולים, שאינו נמנה עם תומכיה המובהקים. יו"ר התנועה, ח"כ אלי ישי, מינה את ח"כ אמנון כהן לתפקיד מרכז המטה החדש שהתחיל לפעול לפני ימים ספורים ברמלה.

 

כהן אומר ל-ynet כי כתנועה חברתית, ש"ס רואה חשיבות עליונה בטיפול בבעיות של עולים חדשים, שמתמודדים עם קושי חברתי וכלכלי בשנים הראשונות

 בישראל ובמקרים רבים, אפילו אחרי הרבה שנים בארץ. לדבריו, "בכל עיר יהיה נציג ש"ס שיהיה אחראי לקשר עם נציגים מכל העדות: רוסים, ויוצאי מדינות מזרח אירופה, אתיופים, גרוזינים והודים". הנציגים יבצעו עבודת הסברה וישמעו את הצרכים של העולים ויעבירו דיווח מדויק למשרד המרכזי שברמלה.

 

לדעת כהן יש לש"ס הרבה אתגרים במאבק על קולות העולים, בעיקר בנושאים דתיים כמו הגיור האורתודוכסי. "זו בעיה אמיתית, ואנחנו בהתייעצות עם הרב עובדיה והרב שלמה עמר כדי לבנות תכנית גיור לכל אלה שהגיעו והם אינם יהודים לפי ההלכה. אנחנו צריכים לשמור על ההלכה, אבל הבנו גם שצריכים לטפל בבעיה הזאת עם נכונות וכבוד לרגישויות מעורבות", דברי כהן.

 

מרצ: נדבר על נושאים אזרחיים

 

לפי סקר שפורסם באחרונה ב"ידיעות אחרונות" מרצ צפויה לזכות בכחצי מנדט מהקול הרוסי, אילו היו הבחירות נערכות היום, ובמפלגה מקווים להכפיל ולשלש את הנתח הזה. המפלגה נמצאת בתהליך של גיבוש מטה שפונה לישראלים דוברי רוסית. מבחינת המצע, במרצ מבטיחים להיות אטרקטיביים בעיקר בנושא הפרדת הדת מהמדינה וגיור.

 

במרצ עדיין לא נבחר מי שיעמוד בראש המטה אבל מבטיחים כי הכל ייצא לפועל במהלך השבועות הקרובים. "תהיה פניה לקהל הספציפי הזה שתדגיש את הפניה לנושאים האזרחיים", הוסיפו במפלגה. בבחירות שנערכו בשנת 1999 קיבלה מרצ כמעט שני מנדטים ממגזר יוצאי מדינות חבר העמים.

 

מפד"ל: נפנה לציבור הרוסי המסורתי

 

במפד"ל הקימו מטה שיעסוק במגזר הרוסי ובראשו יעמוד אליעזר שפר. במפלגה מעריכים כי הפוטנציאל שלהם בקרב הקול הרוסי הוא כחצי מנדט. לדבריהם, מדובר בעיקר בציבור הרוסי שהוא מסורתי - כלומר חובשי כיפות סרוגות ובוגרי מוסדות החינוך הממלכתי דתי.

 

שינוי: מדברים עם קדמי

 

ונסיים במפלגה שקיבלה תמיכה אדירה מהמגזר הרוסי - ועכשיו ספק אם תעבור את אחוז החסימה. בשינוי הבינו כי הם אינם יכולים עוד להקפיא את הנושא. בסוף השבוע נפגש איקי אלנר עם יעקב (יאשה) קדמי, מי שבעבר כיהן כמנכ"ל נתיב. קדמי ידוע כמוכר ומקובל בקרב הקהל הרוסי ונחשב בקרב המפלגות לבעל כוח אלקטורלי רב בגיוס הקול הרוסי.

 

"אכן נפגשתי עם יאשה, אנו מיודדים שנים רבות. אמרתי לו שייתכן ונבקש שיצטרף לשורות שינוי והוא לא פסל לתת את האפשרות", אמר אלנר. ומה עושים חוץ מזה? לא ברור.

 

בהכנת הידיעה השתתפו אילן מרסיאנו, רוני סופר, אטילה שומפלבי, אפרת וייס, שרון רופא-אופיר, רועי נחמיאס ורינת מלכס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביגיל עוזי
ליברמן. מקווים להפתעה
צילום: אביגיל עוזי
צילום: אלכס קולומויסקי
שרנסקי. יאסוף עולים לליכוד
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: מיכאל קרמר
סולודקין. בודדה בקדימה
צילום: מיכאל קרמר
צילום: אלכס קולומויסקי
כהן. הגיור הוא בעיה
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים