המדריך המלא להחלקת שיער יפנית
אחת לכמה זמן נוחת עלינו טרנד, שלא ממש מתיישב עם הנתונים הטבעיים של הלבנט. אז מה, לא ניישר קו? ועוד איך ניישר. ולא סתם קו, את כל השיער. החלקה יפנית, הדבר החם הבא במספרה
מה היה קודם איך מחליקים מה החידוש למי זה מתאים 
איך זה עובד כמה זה מחזיק מה הסוגים איך להתכונן 
דבר המומחים תנסו בבית 
טרנד אמרנו? מה פתאום, זו מזמן מגפה. כבר אי אפשר לעבור ברחוב בלי להיתקל במפלי שיער זוהר גולשים מכל עבר, ונדמה שהעם מצביע בתלתליו: או שתעלו על הגל החלק, או שתקנו כובע.

 

עניין משונה, מוכרחים להודות, לאור העובדה שעד לא מזמן החלקה הייתה מילה גסה, הס מלהזכיר ממש. סימן היכר לבורות גמורה בענייני בריאות. מה, לא שמעתם שזה הורס את השיער? גורם לנשירה? ומי בכלל רוצה להיראות כמו עדנה לב אחרי הרתחה?

 

אז הנה מה שקרה: היפנית הגיעה לארץ, ויישרה את ההדורים. היא הביאה מסרים מרגיעים, הלהיבה את הספרים וכבשה את ההמונים, ולפני שנספיק להגיד "קליאופטרה", הפכנו לטוקיו. "זה לא מזיק!", מכריזות הפרסומות, "זה טבעי! זה משקם את השיער!"

 

האומנם? היש כאן בשורה מאלפת, או סתם אופנה חולפת? מהפכה אמיתית, או שערה בכוס מים? הנה כל מה שרציתם לדעת על המחליקה הכי חמה בשוק. יפנית אני מדברת איתך, גרסת השיער.

 

בהכנת הכתבה השתתפו: אמיר שגב, מעצב שיער ומנהל מקצועי של חברת IDA; מעצב השיער אבי פדידה, "לוריאל פרופסיונל"; מעצב השיער אילן מרגלית, "וולה"
מה היה קודם
פעם זה היה פשוט. רצינו שיער חלק? אחרי חפיפה היינו מסובבות את השיער על הראש, מהדקות בסיכות, נועצות רול בקודקוד שיחזיק את הקונסטרוקציה, ומחכות שיתייבש. אבו-עגילה, קראו לזה. הנועזות יותר המציאו קיצור דרך: תופסות טרמפ על המגהץ הביתי ומעבירות אותו על השיער הרטוב.

 

אלא מה, שיטות הסבתא פתרו את הבעיה רק לנשים עם שיער ארוך מאוד, והחזיקו מעמד רק עד החפיפה הבאה. ומה עם גברים? ומה עם נשים ששערן מגיע עד הכתפיים?

 

הבהלה לחלק לא הסתיימה במגרש הביתי וחלחלה גם למספרות. שם יכולנו לנסות החלקת גבס. בעזרת חומרים כימיים ששינו את מבנה השערה מבפנים, וגבס רגיל שסייע לקיבוע, היה מתקבל שיער חלק למדי, אבל יבש להחריד, וגם נראה לא משהו.

 

בהמשך כבר ויתרו על הגבס, ונשארו רק עם החומרים הכימיים שגרמו נזק לשיער.

 

אם כך, לא פלא שעד לפני שנה הרעיון של החלקת שיער סבל מתדמית גרועה במיוחד. החומרים החריפים הותירו את השיער נטוש ובלי כוחות, יבש, מפוצל, דהוי וחסר ברק. יותר מדי מקרים של נשירת שיער מאסיבית, שלעתים הובילו להתקרחות ממש, גרמו לספרים רבים להתרחק מהחלקות כמו מאש.

 

נוסף על כך, את ההחלקות מהדור הישן לא היה אפשר לבצע על שיער צבוע או עם גוונים, שהוא פגיע יותר, והחומרים הכימיים של ההחלקה העלו את הסיכון לגרום לו נזק בלתי הפיך.

 

גם בעלי שיער מתולתל לא יכלו ליהנות מהחלקות אלה מכיוון שהן לא הצליחו ליישר את השיער לגמרי אלא רק להקטין את נפחו. בקיצור, היה למה לחכות.

 

חזור למעלה
איך מחליקים
גוף השערה מורכב משני חלקים, חיצוני ופנימי. החלק הפנימי, שאחראי למבנה הצורני הטבעי, מורכב מפיגמנטים ומחומצות אמינו, שהמרכזית שבהן נקראת סיסטין. החלק החיצוני של השערה עשוי מקרטין, והוא מגן על החלק הפנימי במבנה של קשקשים (הנראים כמו רעפים של גג).

 

בהחלקה קבועה (שאינה נעשית במייבש שיער) משנים את מבנה השערה הטבעי על ידי שינוי המבנה המולקולרי של הסיסטין. לשם כך משתמשים בחומרים כימיים בעלי PH בסיסי (אלקלי), שאמורים לחדור את אותו גג רעפים, כלומר, את החלק החיצוני של השערה. בסיום מנטרלים את פעולת החומרים הבסיסיים בחומרים כימיים אחרים, בעלי PH חומצי, וכך מקבעים את השינוי במבנה השערה ומבטיחים כי ההחלקה תחזיק מעמד לאורך זמן.


צילום: דן לב

 

חזור למעלה
מה החידוש
ההחלקות מהדור הישן התמקדו בתוצאה המיידית, והשאלה המרכזית הייתה "כמה חלק יתקבל השיער". השיער הופגז בחומרים כימיים שאכן השיגו את מטרתם, והחליקו, אבל גם הרסו אותו. הפורמולות הישנות הסתפקו בהחלקה עצמה, אך לא סיפקו לשיער את השיקום הנחוץ לו אחרי הפעולה האגרסיבית.

 

וכאן נכנסה לתמונה ההחלקה היפנית, שהעלתה על ראש שמחתנו את בריאותו של השיער ולא רק את עיצובו מחדש.

 

השיטה החדשה פועלת בשני מישורים: הראשון מתאמץ לשבור את המבנה הפנימי של השערה, והשני מתמקד בשיקומה. אמנם גם כאן עדיין לא נמצא תחליף לחומרים הכימיים, שרק בכוחם לשנות את המבנה המולקולרי של השערה, אבל הפורמולה מועשרת בחומרים מזינים כמו קולגן, מינרלים ומולטי ויטמינים, שמחזקים את השיער ודואגים לטיפוחו.

 

חידוש נוסף שהביאה היפנית הוא השימוש במגהץ קרמי, הנראה כמו טוסטר צר ומוארך. הוא פולט חום המקבע את שינוי המבנה בגוף השערה, מפזר את החומרים המזינים לאורכה, ולבסוף מותח את צורתה החדשה והישרה ושומר עליה.

 

בניגוד למגהץ הביתי מימי ילדותנו הפוחזים, הסוג הקרמי שומר על דרגת חום אחידה בכל נקודה שבה הוא נוגע בשיער, בלי קשר ללחץ הידני שמופעל עליו. בכך התהליכים שיוצר החום מתרחשים בו זמנית ובאותה עוצמה בכל חלקי השיער, והתוצאה המתקבלת אחידה גם היא.

 

יתרון נוסף: המגהץ הקרמי ממוחשב, ואפשר להתאים את חומו לסוג השיער: 160 מעלות לשיער צבוע, 180 מעלות לשיער טבעי.

 

חזור למעלה
למי זה מתאים
בניגוד לפורמולות מהדור הישן, שהכילו ריכוז קבוע של חומרים כימיים פעילים וגרמו להחלשה מאסיבית של שיער צבוע או מובהר (שנחשב פגיע יותר) עד להרס מוחלט, ההחלקות היפניות מציעות פורמולות ייעודיות לרוב סוגי שיער. היחס בין ריכוז החומרים הכימיים לריכוז

 

החומרים המזינים משתנה בין שיער טבעי, צבוע או בהיר, ומותאם בכל פעם לרמת עמידותו של השיער ולפעולות הכימיות שכבר נחשף אליהן בעבר.

 

השיטה היפנית מגשימה את חלום השיער החלק גם למתולתלים: בעבר הספרים אמנם הצליחו לשנות את המבנה הפנימי של השערה המסולסלת באמצעות חומרים כימיים, אבל לא הצליחו לקבע את השינוי. התוצאה צמצמה את נפח התלתלים אבל לא סיפקה שיער ישר. בעזרת המגהץ הקרמי אפשר כיום להשיג את הקיבוע המיוחל, ואחריו נעשית גם פעולת מתיחה ויישור המשווה לשיער, בסיום התהליך, מראה חלק למשעי.

 

ועם זאת, גם לקסם היפני יש גבולות. בעלי שיער פגום מאוד ושרוף או בעלי שיער מובהר שנעשה בו שימוש בחמצן מעל 9% צריכים להימנע מהחלקה יפנית לחלוטין, מכיוון ששערם עלול להיפגע עוד יותר מהשימוש בחומרים הכימיים ולהגיב בנשירה מאסיבית.

 

חזור למעלה
איך זה עובד
בשלב ראשון הספר מאבחן את השיער (סוג, מבנה, נפח, היסטוריה של שימוש בחומרים כימיים ועוד), ואז מחליט מה יהיה היחס בין חומרי ההחלקה השונים. ממשיכים, על שיער רטוב, במריחת חומרי הגנה, וכעבור כמה דקות מורחים תמיסה כימית, שאמורה לחדור לחלק הפנימי של השערה ולשנות את המבנים המולקולריים שבה. משאירים את התמיסה על השיער לפרק זמן שתלוי בסוג השיער ובמצבו, לפי האבחון שבוצע בהתחלה.

 

אחרי שטיפת התמיסה מתחילים בשלב המתיחה או הגיהוץ. פעולה זאת איטית במיוחד, דורשת ריכוז וסבלנות, ונעשית בכל פעם על קווצות קטנות של שיער, עד שמסיימים לעבור עם המגהץ על כולו.

 

כמה זמן זה לוקח? תלוי באורך השיער ובסמיכותו, אבל מדובר בבילוי שנע בין שעתיים לשש שעות. בסיום מורחים חומר מנטרל כדי "לסגור" את חלקו החיצוני של השיער (גג רעפים, זוכרים?), זה שפתחנו לצורך החדרת החומרים.

 

חזור למעלה
כמה זה מחזיק
השיער שעבר את ההחלקה היפנית נשאר חלק, אבל השיער החדש שצומח עושה זאת בצורתו הטבעית. ואם צורתו הטבעית הייתה מסולסלת, זה עלול להיראות מעט מוזר. לכן יש צורך בביקורים חוזרים במספרה לצורך טיפול בשורשים הסוררים. בשיער מקורזל מאוד התדירות תהיה אחת לחמישה חודשים בערך, והיא הולכת ופוחתת ככל שהשיער ישר יותר מטבעו. בשיער ממוצע, גלי ולא מתולתל מאוד, תדירות תיקוני ההחלקה תהיה אחת לשנה.

 

וכמה כל זה עולה? הרבה. טווח המחירים של ההחלקות היפניות לסוגיהן נע בין 2,000 ל-7,000 שקל, לא כולל הביקורים החוזרים לצורך טיפול בשורשים. עלות התיקונים תלויה באורך השורשים, שאותם יש לשוב ולהחליק.

 

חזור למעלה
מה הסוגים
המספרות מציעות כמה סוגים של החלקות יפניות, וכל אחת מתגאה בפורמולה הייחודית לה. אלה השלוש הנפוצות (שלושתן, אגב, קיבלו את אישור משרד הבריאות):

 

קואנטום, "שיסיידו"

ייחודה הוא בעושרה. מכילה, לצד הרכיבים הכימיים המשנים את מבנה השערה, גם מגוון גדול במיוחד של מינרלים, חומרים מרככים ומלחחים כמו פנטנול, נוגדי חמצון, פרוטאינים, ויטמינים A, C ו-E, סיליקונים, תמציות צמחים כמו אלוורה וג'ינקו בילובה ועוד, שמטרתם למנוע נזקים עתידיים של ההחלקה ולשפר את מראה השיער.


צילום: דן לב

 

יוקו סיסטם, "פיטן"

הפורמולה מתבססת על מים מיוחדים הנקראים "מי זהב". כימאי החברה הצליחו לפתח זהב המתמוסס במים ויוצר פעולה כימית המפרקת את מולקולת המים לחלקיקים קטנים במיוחד. חלקיקים אלה, בתוספת חומרי ההחלקה, מצליחים לחדור לעומק השערה במהירות רבה יותר, ובכך מקצרים את משך השימוש בחומרים הכימיים ומפחיתים את הנזק.

 

מילק פרוטאין, IDA

פורמולה המתבססת על חלב טרי (כן, כזה שקונים בסופר). השילוב בין חום המגהץ, הוויטמינים וחומצות האמינו שמכיל החלב ובין הרכיבים הכימיים שחודרים לחלק הפנימי של השיער יוצר ריאקציה שמפרישה חומרים המתקנים את הקרטין ומשקמים אותו. החום גם מסייע לננו-פולימרים (חלקיקים קטנים ומוליכים) לעטוף את סיב השערה ולשמר את הלחות הטבעית שבה.

 

נוסחת החלב מציעה חידוש מעניין נוסף: פורמולה מיוחדת לשיער עם גוונים, המרחיבה את קהל היעד שיכול ליהנות מההחלקה. גם המגהץ של החלקת החלב מותאם לשיער עם גוונים, ולכן דרגת החום הנמוכה בו היא 150 מעלות - ולא 160 כמו ברוב המגהצים - כדי לצמצם את הנזק לשיער פגיע ממילא.

 

חזור למעלה
איך להתכונן
רוצים להחליק? העמידו את השיער שלכם במבחן שיקבע אם הוא כשיר לפעולה: תלשו שערה מהראש ומתחו אותה. אם היא נקרעה בשניות, לא הפעלתם מאמץ וכבר היא נשברה, עשו לשערכם ולעצמכם טובה וותרו על הרעיון. אם הייתם צריכים למתוח ממש חזק והרבה זמן כדי שהשערה תישבר, שערכם חזק מספיק כדי להחליק.

 

עוד פעולת הכנה: חפפו את השיער כמה ימים לפני ההחלקה ולא מיד לפניה, ואם חופפים לכם במספרה, בקשו שלא יסבנו לכם את הקרקפת אלא רק את השיער.

 

למה? כי בחפיפת השיער, כולל הקרקפת, מוסרת השכבה השומנית שעור הקרקפת מפריש. בזמן ההחלקה, גם אם הספר מיומן ומקצועי מאוד, עלול אחד החומרים לבוא במגע עם עור הקרקפת, וללא השכבה השומנית המגינה על זקיקי השיער, הקרקפת פגיעה יותר לנזקים.

 

ועצה אחרונה: אם החלטתם לבצע החלקה, חודשי החורף הם הזמן הנכון. בקיץ השמש הקופחת מייבשת את השיער ומחלישה אותו.

 

חזור למעלה
דבר המומחים
בעוד שמעצבי השיער מלאי התפעלות מסגולותיו של הטרנד החדש, רופאי העור והמומחים לשיער נשמעים נלהבים פחות.

 

"ברגע שהורסים את מבנה השערה, וזה הרי מה שעושים בהחלקה, מדובר בשערה הרוסה. חומר כימי הוא חומר כימי, ופגיעתו בשיער ידועה מראש. אכן אפשר למזער את הנזק על ידי ציפוי הקרטין מחדש, החומר החיצוני שממנו עשוי השיער, וכך מספקים אשליה של מראה בריא וחיוני, אבל מבפנים השיער נשאר הרוס ופגום", אומרת ד"ר בת שבע מרקוס, רופאת עור ומין.

 

"עוד לא המציאו את החומר שיחליק את השיער בלי לפגוע בו, משום שכל המהלך של שינוי טקסטורת השיער דורש התנהגות די פראית כלפיו", מוסיף יורם בניטה, טריקולוג (מומחה לבעיות שיער). "הנזק בדרך כלל לא משמעותי מבחינת זקיקי השיער, אלא מבחינת חלקו החיצוני: השיער עלול להישבר ואז נאלצים לגזור אותו. אם חומרי ההחלקה בכל זאת נגעו בקרקפת, עלול להיגרם נזק בלתי הפיך גם לצמיחת השיער".

 

אז יש או אין פה בשורה? ביקשנו מיוסי סגל, כימאי ומנכ"ל משותף בחברת "סופטאץ'", להכריע בסוגיה. "החומרים המזינים שמכילות הפורמולות היפניות דווקא כן מסוגלים למתן את הנזק שגרמו החומרים הכימיים", קובע סגל. "אני מניח שרופאי העור מסתכלים על הנזק שעלול להיגרם לעור הקרקפת ממגע עם חומרים כימיים, והספרים מצדם מסתכלים על התוצאות המתקבלות בשיער עצמו, ומכאן נובע ההבדל בתגובות.

 

"מבחינת הכימיה, אם לאחר השימוש בחומרים חריפים נעשה שימוש בחומרים מזינים ומנטרלים שמצפים את השערה מבחוץ, זה מקטין את השפעת החומרים החריפים ומשפר את מראה השיער. מובן שיש להמשיך ולטפל בשיער שעבר החלקה כדי לשמור על מראהו החיוני, לפחות עד ששיער חדש ובריא יצמח תחתיו".

 

חזור למעלה
תנסו בבית
הטרנד החלק לא איחר להגיע גם הביתה כמכשיר חשמלי לשימוש אישי. אחרי הכול, אם צבע אנחנו עושים לבד, למה לא החלקה? "המחליקים הביתיים מזיקים לשיער פחות מהחלקה במספרה, כי אין בהם שימוש בחומרים כימיים", אומרת ד"ר בת שבע מרקוס, רופאת עור ומין. "אבל הם מזיקים יותר ממייבש שיער, בגלל המגע הישיר עם חום גבוה בשילוב פעולות לחיצה ומתיחה, ששוברות, מייבשות ומחלישות את השיער. כדאי להקפיד על הוראות היצרן ולא להגזים בתדירות השימוש".

 

כדי להשיג תוצאות יסודיות, כדאי לפנות כשעה ולהצטייד בסבלנות. הביאו בחשבון שצריך לייבש תחילה את השיער, ואז לעבור 6-5 פעמים לפחות על כל קווצת שיער כדי להחליקה לחלוטין. אם תתייחסו לזה
צילום: דן לב
כאימון כושר לידיים, הרווחתם פעמיים. נתנו לשלושה נסיינים לנסות מוצרי מדף להחלקת שיער בבית, ואלה מסקנותיהם:

 

"בראון"

  • 120 וואט, 13 דרגות חום, עד 185 מעלות

מכשיר מצוין, קל מאוד לאחיזה ונוח לשימוש: כפתורי ההפעלה והכוונון נגישים, הפלטות רחבות במיוחד (כך שאפשר להכניס יותר קווצות שיער ולקצר את משך הפעולה), העוצמה הגבוהה ומבחר דרגות החום מאפשרים גמישות ושליטה מרבית.

מחיר: 393 שקל, להשיג ברשתות החשמל.

 

שוקי זיקרי (בייביליס)

  • 80 וואט, 25 דרגות חום עד 195 מעלות

מעט כבד יותר ונוח פחות לשימוש מקודמו: הכפתורים ממוקמים משום מה באזור פנימי ובלתי נגיש, והפלטות צרות בשליש (מתאים יותר לבעלות שיער דק, כי לוקח יותר זמן לעבור על כל קווצת שיער). עם זאת מצויד בנורית חיווי המציינת שהמחליק מוכן לפעולה, והבונוס: מגיע עם קלטת הדרכה DVD מתנה, שבה מדגים שוקי זיקרי עצמו שימוש יעיל במכשיר.

מחיר: 399 שקל, להשיג בסניפי שוקי זיקרי, רשת אפריל ורשתות החשמל.

 

וידאל ששון (רבלון)

  • 60 ואט, 8 דרגות חום עד 165 מעלות

קל לאחיזה ונוח לשימוש. מתג ההפעלה ממוקם, כראוי, בחלקו העליון ומאפשר בחירה בין שמונה דרגות חום ושלושה מצבי שיער: דק, גלי או מלא. יתרונו הגדול: מצויד בשתי פלטות קרמיות הניתנות להחלפה. הרחבות מיועדות לשיער ארוך, והצרות לשיער קצר ולעיצוב קצוות.

מחיר: 399 שקל, להשיג ברשתות החשמל ובדיוטי-פרי.

 

חזור למעלה
    קישורים ממומנים
     תגובה חדשה
    הצג:
    כל התגובות לכתבה המדריך המלא להחלקת שיער יפנית
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    חם וחלק
    צילום: דן לב
    החלקת שיער. עכשיו כבר בטוח יותר
    צילום: דן לב
    ynet ספיישל
    ערוץ בריאות השן
    מחשבוני בריאות
    פורומים רפואיים