שתף קטע נבחר

ישראל: קיים קושי להעביר כספים לרשות

בימים הקרובים היתה אמורה ישראל להעביר לפלסטינים את תשלום המסים החודשי. אבל ניצחון החמאס עלול לעכב את העברת הכספים. מנכ"ל משרד האוצר, יוסי בכר, אמר בוועידת הכלכלית בדאבוס: "יש בעיות מעשיות"

האם צינור הכספים לרשות ייסתם? יממה לאחר פרסום התוצאות הרשמיות בבחירות הפלסטיניות, בהן התברר שהחמאס הביס את הפתח, מכריז הבוקר (יום ו') מנכ"ל משרד האוצר, יוסי בכר, שייתכן שישראל תיתקל בבעיות להעביר לפלסטינים כספים, לאחר ניצחון החמאס. "יש לנו בעיות מעשיות סביב השאלה כיצד לדון עם אנשים שקוראים להשמדתה של ישראל. נצטרך לדון בכך בשבוע הבא". בכר דיבר בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס.

 

גורם מדיני בכיר אמר ל-ynet שהכספים של החודש שעבר, בסך כ-200 מיליון שקלים, כבר הועברו לידי הרשות, "אולם אם תוקם ממשלה בראשות החמאס, אני מתקשה לראות מצב שישראל תמשיך להעביר את הכספים", אמר אותו גורם. ואילו במשרד האוצר אומרים שהנושא תלוי בהחלטת הדרג המדיני.  

 

 

שר הכלכלה הפלסטיני, מאזן סונוקרוט, אמר שהרשות הפלסטינית תעמוד בפני בעייה, כאשר תתקשה למצוא מימון למשכורות עובדי הרשות. ישראל מעבירה כל חודש כ-50 מיליון דולר לרשות. "מאיפה יגיע הכסף שמיועד ל-135 אלף עובדים? אם הכספים לא יגיעו, זה מסר שיעודד אלימות. אם הכסף לא יעבור. הפלסטינים יסבלו מעוני ומחוסר יציבות", אמר שר הכלכלה הפלסטיני לרשת סי.אן.אן.

 

לדבריו, לא מדובר בכספי תרומות, אלא בכספים של העם הפלסטיני. "כל העולם צריך להבין שהכספים צריכים לעבור לעובדים עד סוף החודש. במשך העשור האחרון, הכספים המשיכו לעבור לרשות למרות כל האירועים. דיברתי עם כמה גורמים ישראלים בדאבוס".

 

השר הפלסטיני הבהיר ש"ישראל אוספת את כספי המס שלנו ב-11 השנים האחרונות. הכספים צריכים להינתן לפלסטינים בדרך נאותה, בלי קשר לאג'נדה מדינית". הפלסטינים, שמקבלים כיום כ-900 מיליון דולר מהמדינות התורמות מדי שנה, חוששים שניצחון החמאס ידלדל מאוד את סיוע החוץ. "הלכנו לבחירות תוך שקיפות מלאה. הפלסטינים צריכים לכבד את הבחירה וגם בעולם צריכים לכבד את התוצאות", אמר שר הכלכלה הפלסטיני.

 

ממלא מקום ראש הממשלה, אהוד אולמרט, כינס אתמול דיון מיוחד ובו אמר: "אני מציע לכולם שלא להיחפז בתגובות מהירות. אנו רק בתחילת התהליך. ישראל היא מדינה חזקה ולא צריך להיכנס ללחץ. בעת הזאת יש לנהוג בקור רוח ולבחון היטב את ההתפתחויות". הוא סיכם ואמר כי "הרשות הפלסטינית בראשותו של החמאס אינה פרטנר".

 

קריאות בעולם: החמאס צריך להתפרק מנשקו

 

מנהיגי העולם יוצאים ביממה האחרונה בקריאה חד-משמעית לחמאס להתפרק מנשקו, לאחר ניצחונו הסוחף בבחירות למועצה המחוקקת הפלסטינית. הרביעיה הבינלאומית ("הקוורטט") קראה לחמאס להתפרק מנשקו, להתנער מאלימות ולהכיר בישראל. גם דוברו של מזכ"ל האו"ם, קופי אנאן, הדגיש שכל ארגון המשתתף בהליך דמוקרטי צריך להתפרק מנשקו.

 

שר החוץ הבריטי, ג'ק סטרו, אמר: "לחמאס יש מחויבות ברורה להבין שדמוקרטיה ואלימות אינן עולות בקנה אחד. אי אפשר לקבל דמוקרטיה ואלימות. לכן, נטל ההוכחה מוטל כעת על החמאס ועליו לבחור בין דמוקרטיה לבין אלימות".

 

שרי החוץ של האיחוד האירופי יתכנסו ביום שני לדון בהתפתחויות במזרח התיכון. אוסטריה, המכהנת כנשיאת האיחוד האירופי, פרסמה הודעה ובה נאמר ש"אין מקום במו"מ מדיני לארגונים או יחידים המצדדים באלימות. האיחוד האירופי קורא לכל הארגונים להתפרק מנשקם, להתנער מאלימות ולהכיר בזכותה של ישראל להתקיים".

 

אפילו מדינות סקנדינביה, השומרות על מדיניות פרו-פלסטינית, קראו לחמאס להתפרק מנשקו. "תוצאות הבחירות מפתיעות", אמר שר החוץ הדני, פר סטיג מולר, "איש לא ציפה שהם יזכו ברוב שכזה. החמאס חייב להפסיק את הטרור, להניח את נשקו ולקבל פתרון של מו"מ לפני שהעולם יוכל לכלול אותם בתהליך שלום".  

 

שרת החוץ השבדית, לילה פרייוואלדס, היתה אפילו נחרצת יותר כאשר אמרה שהאיחוד האירופי לא יוכל לשתף פעולה עם החמאס עד שישנה את מדיניותו, "איננו יכולים לשתף פעולה עם משטר שאינו מתנער משימוש באלימות ושאינו מכיר בזכותה של ישראל להתקיים", אמרה השרה לרדיו הממלכתי בשבדיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
יש בעיות. יוסי בכר
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: איי פי
אהוד אולמרט
צילום: איי פי
מומלצים