שתף קטע נבחר

חמאס מציע: מדינה בגבולות 67' תמורת הודנה

בראיון לרשת סי.אן.אן, הציע מחמוד א-זהאר, מבכירי החמאס את הפתרון המדיני של ארגונו: "נקבל פתרון של מדינה עצמאית משלנו, על האזור שנכבש ב-67' ונציע לישראל הודנה שלמה". ומה המצע הפנים-פלסטיני? "החוקה שלנו היא האיסלאם, כי במדינות חילוניות יש הומוסקסואליות"

מחמוד א-זהאר, מבכירי החמאס, הסביר אמש (יום א') בראיון לרשת סי.אן.אן את עמדות ארגונו שמקבל לידיו את מושכות השלטון הפלסטיני. הוא ניסה להציג קו "מתון" יותר, "נקבל פתרון של מדינה עצמאית משלנו, על האזור שנכבש ב-67' ונציע לישראל הודנה שלמה". בנושאי פנים, נשמע א-זהאר נחרץ יותר כשאמר שהאיסלאם הוא החוקה. שרי החוץ של האיחוד האירופי ומזכירת המדינה, קונדוליזה רייס, יתכנסו היום בלונדון לקבוע עמדה ביחס לממשלת חמאס ולמימונה.

 

א-זהאר שלל אפשרות להגיע להסדר מדיני: "ישראל לא תכיר במדינה אפילו על מטר אחד בידי הפלסטינים, כי הם לא מקבלים שום דבר, חוץ מהמדינה היהודית, לכן אנו יכולים לתת הודנה לטווח רחוק או שביתת נשק. יותר מזה, רק תחת תנאים מסוימים ואחרי שהזמן ירפא".

 

בשלב מסוים בראיון, רגז א-זהאר על השאלות החוזרות והנישנות לגבי העובדה שהחמאס שולל את קיומה של ישראל, "אתה כל הזמן מדבר על שאיננו מקבלים את קיומה של ישראל. אני חושב שזה לא הוגן לדבר כך, כי אנו לא כוח עליון. אנו אנשים פשוטים החיים בשטחים כבושים. האם חמאס עומדת להשמיד את המדינה האטומית? המדינה האטומית מאיימת על הביטחון הבינלאומי, ובייחוד על ביטחון המזרח התיכון?".

 

בנושאי פנים, נשמע א-זהאר החלטי לכונן משטר שמרני המבוסס על כללי האיסלאם, "אנו כבר חיים תחת שליטה איסלאמית. האיסלאם הוא החוקה שלנו והוא ימשיך להיות כזה". א-זהאר ציין ש"מערכת חילונית מאפשרת הומוסקסואליות, מאפשרת שחיתות. לאיסלאם יש תפקיד גדול בחברה האזרחית במניעת שחיתות בממשל. מדינות שאינן מוסלמיות במזרח התיכון נגועות בשחיתות".

 

הוא הבהיר: "אנו עומדים לשלוט במועצה המחוקקת. נקים ממשלה, נשתף פעולה עם אבו מאזן לפי האינטרס הפלסטיני להילחם בשחיתות ולשגשג. אנו מתכוונים לבצע רפורמות בממשל ולפתוח ערוץ הידברות עם מדינות מוסלמיות ומדינות אחרות בעולם".

 

תחילה נשאל א-זהאר, האם יהיה מוכן לקבל פתרון של 2 מדינות, והתחמק באלגנטיות: "ישראל הרחיבה את הגבולות וגזלה את זכויותינו בירושלים. היא העבירה את אנשינו ממולדתם. מאז, חיינו אינם חיים. אמור לי מהו הגבול הרשמי של ישראל? אם אנו נאמר שאנו מקבלים את רעיון 2 המדינות, על-פי איזה גבול? הגבול של ירושלים המורחבת?".

 

האם תכירו בקיומה של ישראל?

 

"ישראל קיימת באמצעות הכוח. ישראל היא גוף נוכח באדמתנו, ישראל דוחה את קיומנו, ישראל מרחיבה התנחלויות ישראל עוצרת עוד פלסטינים והיא מאיימת על חיי בני אדם. אז השאלה האם הם מקבלים אותנו? הם מקבלים אותנו כמיעוט, לא כבעלי האדמה".

 

האם תשלח מתאבדים לאזורים מאוכלסים בתוככי ישראל?

 

"הייתי רוצה לשאול אותך מהי ההגדרה הבינלאומית לטרור. הצד הישראלי מפעיל טרור, כשהם תוקפים בתים פלסטינים, כשהם תוקפים במסוקים, כשהם מבריחים משפחות וילדים מביתם - זה טרור. כשהם תוקפים בלבנון זה טרור. יש להפריד בין ארגון שנבחר על-ידי רוב העם הפלסטיני לבין ארגון טרור".

 

שר הביטחון, שאול מופז, התייחס אמש בעת ביקור בלוד להתפתחויות בזירה הפלסטינית: "ברשות הפלסטינית נמצאים כרגע בתקופת מעבר שבמהלכה תתעצב ותתייצב מערכת היחסים. זה ייקח חודשיים, אולי קצת יותר. בתקופה הזאת אנו צריכים להתנהל בשיקול דעת, באחריות. להימנע מהכרזות טרם זמנן. לשקול כל צעד באופן מדוד, אחראי. לקיים יתר הערכות מצב ולקרוא היטב את המציאות בצד הפלסטיני".

 

מופז ציין שהעיקרון שמדינת ישראל לא מדברת עם החמאס כארגון טרור, ישמר. לדבריו, רק פירוק תשתיות הטרור, הכרה במדינת ישראל, ביטול האמנה הקוראת להשמת המדינה והכרה בכל ההסכמים עשויים להביא לתנאים של קיום דיאלוג "הסיכוי שהחמאס יעשה את כל המהלכים בתקופה הקרובה נראים לי יחסית נמוכים. אנו לא מתערבים במה שנעשה ברשות הפלסטינית וממתינים לראות כיצד המציאות תתייצב. כבר ראינו מתיחות בין החמאס לפתח, מה שנקרא 'אפטר שוק' של תוצאות הבחירות".

 

אם החמאס יחזור לפעול נגד ישראל, איים מופז, "נפעיל מולו את כל האמצעים העומדים לרשותנו, כולל שימוש בסיכול ממוקד". לדבריו, הפעילות נגד הג'יהאד האסלאמי תימשך בעיקר לנוכח העובדה, שישנן התרעות שהארגון מתכנן להחדיר מתאבדים למדינת ישראל".

 

היום: דיון בינלאומי בשאלת המימון

 

מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, תיוועד היום עם שרי החוץ של מדינות אירופה ורוסיה בלונדון. בכינוס הזה ינסו לגבש המדינות השונות עמדה אחידה ביחס לממשלה שבה יכהנו שרי החמאס, "עקרון המפתח הוא שאי אפשר לממן ארגון שמחזיק בדעות כאלו, רק משום שהוא בממשלה", אמרה רייס לכתבים במטוסה בדרכה ללונדון.

 

"חשוב שהחמאס יבין את השלכות האמנה שלו, אם הוא רוצה למשול. אני חייבת לומר ששמעתי קולות נחרצים בקהילה הבינלאומית בנוגע לאמנת החמאס, וזה לא בא רק מכיוון מדינות המערב אלא גם מכיוון המזרח התיכון". ארה"ב העניקה לרשות הפלסטינית סיוע מצטבר של 1.5 מיליארד דולר מאז הסכם אוסלו ב-1993. מדינות אירופה, שהן התורמות העיקריות, העבירו אשתקד סכום של 612 מיליון דולר. הפסקת המימון הזה עלולה למוטט את הרשות הפלסטינית, או לשלוח אותה לחפש מימון באיראן או במדינות איסלאמיות אחרות.  

 

הנשיא האמריקני, ג'ורג' בוש, הבהיר אמש: "אני פונה אל החמאס ואומר להם שהרשות בראשותם לא תקבל סיוע אמריקני, מהקונגרס או מהממשל אם הם לא יוותרו על המדיניות של הרס ישראל". בוש אמר את הדברים בראיון לתוכנית "מול פני האומה" ברשת סי.בי.אס, כשנשאל מדוע אינו פונה ישירות לחמאס.

 

בוש קרא לארגון לוותר על הטרור ועל הרצון להשמדת מדינת ישראל. הוא חזר בתקיפות על העמדה האמריקנית הקוראת לחמאס "להיפטר מהזרוע החמושה והאלימה. שנית הם צריכים להיפטר מהאמנה הקוראת להשמדת ישראל. אם הם לא יעשו את זה - לא נדבר איתם". נשיא ארה"ב איים כי "חבילת הסיוע לא תועבר. הם צריכים לקבל החלטה. אנחנו לא נספק סיוע לממשלה שרוצה להרוס את בת בריתנו וידידתנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
תוכניתו של א-זהאר
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
לא יהיה סיוע. בוש
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
רייס תיוועד עם שרי החוץ האירופים
צילום: רויטרס
מומלצים