שתף קטע נבחר

צילום: אמיר כהן

מפקד מג"ב: "5 שנים לא ראינו כזו אלימות נגד שוטרים"

הריסת 9 בתים בעמונה גררה יותר אלימות ונפגעים מפינוי כל 26 ההתנחלויות בהתנתקות. האלוף נווה: "זה מזכיר את התקופה בקסבה ובג'בליה". מפקד במשטרה: "מחאה היא לגיטימית, אבל מכאן ועד סלעים על ראשי שוטרים המרחק גדול". בפרקליטות יגישו במהירות כתבי אישום. בצה"ל מודאגים: "מחר נראה עוד אלפים על הגגות במאחז זה או אחר, ואחד מהם לא יהיה עם אבן אלא עם נשק"

אלפי מפונים, מאות פצועים ותשעה מבנים הרוסים. המאבק העיקש על המאחז עמונה התאפיין באלימות שלא זכורה כמוה. ניתן בהחלט לומר שזהו העימות הקשה ביותר, האלים ביותר והמסובך ביותר שהיה עד כה בין המדינה למתנחלים - גם בהשוואה לכל האירועים במהלך ההתנתקות. אחד השוטרים אמר ל-ynet: "גם בעזה וגם באיו"ש לא ספגתי כל כך הרבה אבנים כפי שספגתי היום".

 

 

מפקד מג"ב, ניצב חסין פארס, שהגיע להדסה עין כרם לבקר שוטרים פצועים, אמר: "השתמשו נגד השוטרים באלימות שלא ראינו בחמש השנים האחרונות – השוטרים שעלו על סולמות היו בסכנת חיים ממשית. השתמשו נגדם בסלעים, אבנים ובזנ"טים". לדבריו, "צפינו את ההתרחשות הזו ונערכנו עם על הכוחות. תידרכנו את השוטרים לפעול בנחישות וברגישות ולבצע את החוק כלשונו".

 

 

צילום וידאו: ירון ברנר

 

אלוף פיקוד מרכז, יאיר נוה, אמר כי העימותים הזכירו לו את התקופה בה היה בקסבה ובג'בליה ופעל מול הפלסטינים. לדבריו, בני הנוער שנאבקו בפינוי עמונה הם "בני נוער שמתנתקים מהמדינה. ההתנתקות היא שלהם". לדבריו, "אני מודאג מאוד ולא בטוח שהנוער שהגיע הבין שזו לא התנתקות או אידיאולוגיה אלא מספר בתים שנבנו בבנייה לא חוקית בשטח פלסטיני", אמר נוה והוסיף, "אין ספק שזה לא מה שהיה בגוש קטיף - אך התרענו על כך מראש".

 

גורמים במערכת הביטחון אמרו ל-ynet: "הצלחנו אמנם במשימה שהוטלה עלינו, אבל נצטרך לעשות הרבה חושבים בפעם הבאה שניגש לבצע סוג כזה של פעילות. אסור שפעולה חוקית של ממשלת ישראל תסתיים בכל כך הרבה נפגעים". במערכת הביטחון מודים כי יצטרכו לבצע "מחשבה עמוקה" לפני הפינוי הבא. "ראינו בעמונה את הוצאת התסכול והזעם של המתנגדים לפינוי החלק יחסית של גוש קטיף", ניסה גורם צבאי להסביר את האלימות החמורה.

 

במערכת הביטחון יכולים אמנם לסמן הערב "וי" לאחר שהושלמה משימת הפינוי בעמונה בתוך פחות מ-4 שעות, למרות כ-3,000 מתנגדים ששהו בתוך המבנים הבלתי חוקיים ועל הגגות. אבל הקולות שנשמעים הערב רומזים כי לצד הסיפוק של מילוי המשימה, ישנן קולות של דאגה. היקף הנפגעים על הגבעה הקטנה ליד עפרה היה גדול יותר מכל הנפגעים בפינוי גוש קטיף. "נערכנו להתנגדות וגם לסוג מסוים של אלימות", הסביר גורם צבאי, "אבל מה שראינו היה מוגזם, חמור ומאוד מדאיג".

 

"מה יהיה במאחז עם 20 בתים?"

 

אלפי המתנגדים, גם אלה שנפצעו, ציפו שבסופו של דבר ידם של השוטרים תהיה על העליונה, אולם בצה"ל מעריכים כי המאבק שנמשך מספר שעות רק יעודד אותם להמשיך במאבקים מסוג זה בעתיד. "מחר נראה עוד כמה אלפים על הגגות במאחז כזה או אחר, אחד מהם לא יהיה עם אבן אלא עם נשק חם", אמר גורם צבאי, "עבורם גוש קטיף הוא כשלון, וכאן זה כבר סוג של ניצחון מסוכן". הגורם ציין כי מי שצריך לתת את התשובות זה לא צה"ל אלא גורמים אחרים במדינה.  

 

על אף ההצלחה במשימה, מודים במערכת הביטחון כי הקצאת 7,000 חיילים ושוטרים לפינוי תשעה מבנים בלבד, הוא יחס בלתי אפשרי בעתיד: "קיווינו שרוב הכוח יישאר בלי עבודה ואלה שיפעלו יספגו התנגדות סבירה, העובדה שכל כך הרבה שוטרים פעלו שחלקם אף נפצעו בצורה קשה, וכמעט נזקקנו לכוח נוסף, כל זה יעמיד תעמיד סימני שאלה בעתיד. הרי ברור שבסוף נצליח עם כוח גדול שכזה לדכא כל התנגדות, אבל מה יהיה במאחז עם 20 בתים? ומה יקרה כשיהיו גם הרוגים?", אמרו הגורמים. במערכת הביטחון צפויים לצאת בהכרזות חריפות נגד פורעי החוק, ולקרוא למערכת אכיפת החוק למצות עימם את הדין. יחזרו גם האיומים כי צעירים שנטלו חלק באלימות – לא יגויסו לצה"ל. גם מנהיגי הציבור שלקחו חלק בהתנגדות, גם אם באופן פסיבי, לא יצאו נקיים. "חייבים לעשות מחשבה עמוקה בנושא, לפני שיהיה באמת אסון", סיכמו הגורמים.

 

יותר מ-200 פצועים באירוע

 

ממגן דוד אדום עידכנו, כי עד לשעות אחר הצהריים טיפלו צוותי מד"א ב-216 פצועים, בהם: נער אחד במצב קשה, 9 במצב בינוני ו-206 קל. עוד 25 פצועים קל פונו לאחר מכן מזירת האירוע.

 


העימותים. צילום: רויטרס

 

שר הביטחון שאול מופז שוחח בצהריים עם הרמטכ"ל רא"ל דן חלוץ, מפכ"ל המשטרה משה קראדי, אלוף פיקוד המרכז יאיר נווה ומפקד אוגדת יהודה ושומרון, תא"ל יאיר גולן, וחיזק את ידיהם לאחר סיום משימת פינוי עמונה: "כל מערכת הביטחון נמצאת מאחוריכם ונותנת לכם גיבוי מלא", אמר השר.

 

הפרקליטות: "אפס סובלנות כלפי מעשים אלימות"

 

מוקדם יותר אמר פארס ל-ynet: "נתקלנו באלימות חסרת תקדים, השוטרים פעלו בצורה מקצועית. אני לא חושב שהשתמשנו בכוח רב, אלא להיפך". ניצב משנה רוני אוחנה, שפיקד על כוח המשטרה שבודד את האזור, אמר ל-ynet: "מחאה היא דבר לגיטימי, אבל מכאן ועד לסלעים, בלוקים ואבנים על ראשי שוטרים ואזרחים, זהו חוסר אחריות משווע. הכוחות הפגינו נחישות למרות שהיה מדובר בסכנת חיים ממשית".

 

גורמים בכירים בפרקליטות אמרו הערב ל ynet כי ככל שיהיו ראיות נגד המתפרעים היום בעמונה - יוגשו נגדם כתבי אישום. "המדיניות שלנו זהה לזו שהופעלה במהלך תוכנית ההתנתקות – אפס סבלנות כלפי מעשים אלימים. ברור לפי התמונות והפצועים שמדובר בהתנגדות אלימה פי כמה וכמה מזו שהייתה בהתנתקות כולה, ולכן אנחנו עמוק במדיניות האפס סובלנות", אמרו הגורמים.

 

עוד במהלך האירועים עצרה המשטרה עשרות מתפרעים. ההנחיה בפרקליטות היא להביאם להארכות מעצר ולהגיש כתבי אישום נגדם במהירות המרבית. המשטרה הנחתה לאסוף כמה שיותר ראיות כדי להביא אנשים לדין, ובשעות הקרובות ינותחו הסרטים שצולמו במהלך היום בעמונה ויעשה מאמץ לזהות אנשים שלא נעצרו עד כה.

 

בפרקליטות אומרים גם הערב שמי שיסרב להזדהות ישב במעצר עד שיסכים לעשות זאת - אותה מדיניות שננקטה בהתנתקות. בינתיים, לא ידוע על מקרה כזה. האיש שיטפל בכל נושא המתפרעים בעמונה יהיה – כמו בהתנתקות – המשנה לפרקליט המדינה לתפקידים מיוחדים עורך הדין שי ניצן. במקרי אלימות קשה תבקש הפרקליטות אף לעצור אנשים עד תום ההליכים.

 

בימין טוענים: "השוטרים פעלו באלימות ללא הצדקה"

 

כמובן שהטענות על אלימות לא באות רק מצד אחד: מזכ"ל המפד"ל, שר שלום ג'רבי, דורש מהשר לבטחון פנים גדעון עזרא להקים ועדת חקירה בלתי תלויה שתבחן את התנהלות המשטרה בעמונה. לדברי ג'רבי, שנכח במקום בזמן הפינוי, השוטרים בעמונה נהגו באלימות קשה כלפי בני הנוער ללא כל הצדקה.

 

המחלקה לחקירות שוטרים נערכת לקבלת תלונות על אלימות מצד שוטרים וככל שיוגשו תלונות מגובות בראיות – תבדוק המחלקה את העניין. עם זאת הדגישו הערב הגורמים כי "ברור שרמת האלימות בעמונה היתה גבוהה לעין שיעור יותר מזו שהיתה בהתנתקות, ולכן די טבעי שאלימות כה קשה מצד המתיישבים גררה הפעלת כוח מצד השוטרים".

  

אז מה היה לנו בעצם? השטח כולו היה חשוף, והשליטה בו היתה בעייתית, בעקבות חדירתם החוזרת ונשנית של המתבצרים אל הבתים שמהם כבר פונו. כוחות הביטחון ספגו כמויות גדולות מאוד של אבנים, צבע, בוץ ועוד. כוחות המתבצרים גם כן לא יצאו בזול, וספגו מהלומות קשות. אלונקות הובלו זו אחר זו אל התאג"ד אשר התמלא עד אפס מקום.

 

ריח חזק של צמיגים שרופים אפף את כל האזור, ומילא את כולם בפיח. השוטרים פינו בית אחר בית. בניגוד לפינוי בגוש קטיף, לא היתה להם זכות בחירה באם להשתתף או לא בפינוי: "זאת לא החלטת ממשלה, זאת החלטת בג"ץ. ועלינו לאכוף אותה, כיוון שזו העבודה שלנו", הסביר אחד המפנים.

 

בהכנת הידיעה השתתפו אפרת וייס, ענת ברשקובסקי וטל רוזנר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מאות פצועים פונו לבתי החולים
צילום: רויטרס
צילום: אורי פורת
מופז: "נותן גיבוי מלא"
צילום: אורי פורת
צילום: רויטרס
"אלימות חסרת תקדים"
צילום: רויטרס
מומלצים