שתף קטע נבחר

"ישראל חייבת לפתח נוכחות בחלל"

"זרוע האוויר והחלל של צה"ל, אחראית על בניין הכוח באוויר ובחלל ועל הפעלתו", אומר מפקד חיל האוויר, אליעזר שקדי, שגם מתח ביקורת על הגישה הישראלית לחקר החלל - "אנו רחוקים מאוד מתפיסת עולם ארגונית, מבצעית וכוללת בנוגע להפעלת כוח בחלל. כל החיבור בין המערכות דורש הסדרה מהירה". ראיון

השבוע מציינים בישראל את יום השנה השלישי להתרסקות מעבורת הקולומביה ומותם של האסטרונאוטים שעל סיפונה, ובהם האסטרונאוט הישראלי הראשון, אילן רמון. משרד המדע והטכנולוגיה מציין את התאריך בעריכת יום עיון, המוקדש לבחינת מדיניותה של ישראל בחלל תוך בחינת הצרכים המדעיים, התעשייתיים והביטחוניים – מחד, והצגת ההישגים של ישראל בתחום זה - מאידך.

 

בכינוס הגיעו נציגים ואסטרונאוטים של נאס"א, וכן נציגים מתעשיית החלל הישראלית. אחד מהם היה מפקד חיל האוויר, או כפי שהוא נקרא כיום 'זרוע האוויר והחלל של צה"ל' - האלוף אליעזר שקדי. "ייעוד זרוע האוויר והחלל הוא לפעול בתווך האווירי ובחלל להגנת מדינת ישראל, להשתלב בהרתעה מפני מלחמה ובהשגת מטרות המלחמה", אמר שקדי.

 

"המשמעות היא שבראייתי למילה זרוע יש משמעות עמוקה בשני היבטים - בניין כוח והפעלת כוח". לדבריו, "אנחנו כזרוע האוויר והחלל אחראים על בניין הכוח באוויר ובחלל ועל הפעלתו. האנלוגיה של חיל האוויר במובן של בנית כוח אווירי על כל המשמעות בכך צריך להיות גם בנוגע לחלל".

 

לדברי שקדי, "היעד הכי עמוק שלנו הוא הכיוון של רלוונטיות מבצעית היא סוגינה מהותית שאנחנו חייבים להתקדם אליה. אנחנו חייבים לפתח את היכולת האסטרטגית לטקטית ולעבור ממוד של מחקר ופיתוח לשימוש מבצעי".

 

"למה חלל?", שואל שקדי ומשיב: "יבשה וים הם מימד אחד, התווך השני הוא האוויר והמימד השלישי – החלל. בנקודת הזמן הזו, להערכתי מימד החלל מאפשר למדינת ישראל עומק אסטרטגי שפשוט אין לנו. המימד מאפשר לנו להבין את המצב קרוב מאוד לגבולות, בטווחים בינוניים מהגבולות ובטווחים רחוקים. לנושא של שחרור מריבונות יש משמעות, אפשר לפעול באופן מלא ללא מגבלות ריבונות של מדינות שסובבות אותך בעיני יש לו משמעות מבצעית עמוקה גם בהכנה לפעילות מבצעית וגם בפעילות עצמה".

 

במהלך הדיון, סיפר שקדי על הכיוונים הנבדקים כיום, ליישומים מבצעים בחלל: "איסוף מודיעיני תוך כיסוי זמין, רציף במרחב הזמן בכל הספקטרום, ביום , בלילה ובכל מזג אוויר; תקשורת – קישוריות גלובלית רחבה, מיידית וחסינה; בתחום הניווט - ריבוי מערכות גלובליות, חסינות. לייצר לעצמנו אי תלות במערכת אחת שעלולים לסגור לה את השאלטר; הכיוונים לשימור נכסי החלל – תמונה חללית כדי להבין מה קורא. אנחנו צריכים יכולת שו"ב – פיקוד וטלמטריה; תחזוקה בחלל – תדלוק, תיקון, שידרוג; ולבסוף, יהיה לנו צורך לחשוב על דרכים להגנה עצמית ותגובה כנגד נכסי חלל מאיימים. הסוגיה הזו עלולה לעמוד לפתחנו".

 

"ישראל חייבת להתמודד עם סוגית השיגור", אמר שקדי. "אנחנו חייבים להגיע ליכולת שיגור על פי דרישה, ובאמצעים יתירים (בפרט שיגור מהאוויר) וכן למצוא דרכים לאיסוף, עיבוד והפצת מידע מן החלל". שקדי מתח ביקורת על כך שעדיין אין תפיסת עולם מגובשת באשר לחלל, ויש צורך ביצירת תפיסת בניין כוח והפעלה הנוגעת גם לזרוע האוויר והחלל, מערכת הבטחון ולכלל מדינת ישראל. "אנחנו רחוקים מאוד מתפיסת עולם ארגונית, מבצעית וכוללת בנוגע להפעלת כוח בחלל, כל החיבור בין המערכות דורש הסדרה מהירה. ביקשתי שכל הסוגיות הקשורות בחלל בהקשרים המקצועיים יופיעו בתוכניות העבודה של חיל האוויר. בנוגע למבנה הארגוני של חיל האוויר והחלל אנחנו רחוקים בתחום החלל מהמצב שאנו נמצאים בו בכל הנוגע לכלי טיס אוויריים".

 

לדבריו, "ישראל צריכה לשאוף לעליונות המידע. המידע מרכיב מרכזי בלחימה המודרנית. שליטה בחלל הוא תנאי יסוד לשליטה בגל המידע. מי שלא קורא את התמונה בנוגע לעליונות מידע עושה שגיאה חמורה. לא ניתן להגיע לעליונות במידע ללא כניסה אמיתית מובנית לתחום החלל."

 

"יש מספר תחומים שמדינת ישראל חייבת לפתח בהם יכולות עצמאיות בגלל חשיבותם האסטרטגית לאורך הרבה מאוד שנים" אומר שקדי. "תחום החלל הוא מהתחומים הספורים שכדאי להציב כיעד של מדינת ישראל. המצב שמישהו חבר שלך ועוזר לך ובנקודת זמן אחרת הוא יכול לסגור את השלטר הוא מצב לא רצוי. אנחנו צריכים לפעול כדי שזה לא יקרה. יש לנו את היכולת להתפתח בכיוונים הללו".

 

בתשובה לשאלה מהי משמעות היכולת של סעודיה ואירן לשגר לווינים לחלל אמר שקדי כי הלוינים הנוכחיים אינם מהווים סיכון לישראל. "עם זאת, יש הבנה לגבי משמעות החלל בהקשרי עליונות המידע גם במקומות שלא חשבנו שמודעים באותה עוצמה. מי שחושב שהחלל הוא עניין למעצמות בלבד טועה טעות גסה. החלל הוא ביזניס שמי שיחליט להיות בו ויגדיר את סוגית יכולת ההשגה יהיה שם וכדאי שנגדיר את זה".

 

הכותב הוא עורך אתר "הידען "

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יואב גוטרמן, דובר צה"ל
אליעזר שקדי, מפקד חיל האוויר
צילום: יואב גוטרמן, דובר צה"ל
מומלצים