שתף קטע נבחר

כללית: 150 חולי סרטן המעי התגלו במבצע 'מרח ושלח'

מבוטחיה המבוגרים של הכללית נקראו לשלוח בדואר דגימת צואה לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס. המבצע, המעט מביך, הניב תוצאות: אצל 150 איש התגלההסרטן בשלביו הראשונים. סרטן המעי הגס הוא מהנפוצים בישראל וגם אחד הקטלניים, אך הנתונים המרתיעים לא שולחים את הישראלים בהמוניהם לבצע בדיקות צואה. ד"ר מיקי שרף, שירותי בריאות כללית: "לאנשים לא נעים לבצע את הבדיקה, זה קושי פסיכולוגי"

הקריאה של שירותי בריאות כללית למבוטחיה לשלוח דגימת צואה לבדיקת מעבדה באמצעות הדואר הוכיחה את עצמה: 150 גברים ונשים אובחנו כלוקים בסרטן המעי הגס בשלביו המוקדמים. "גילוי מוקדם של סרטן המעי הגס מפחית ב-30% את הסיכון לתמותה", אומר ד"ר מיקי שרף, ראש אגף תכנון ומדיניות בריאות בכללית.

 

סרטן המעי הגס הוא הסרטן השני בשכיחותו מבין המחלות הממאירות בישראל. בין 3,200 ל-3,600 מקרים חדשים מתגלים מדי שנה. זהו הסרטן הקטלני ביותר, מדי שנה מתים 1,900 מהלוקים בו.

 

במהלך השנה פנתה הכללית ל-450 אלף מבוטחים מעל גיל 50, שלחה להם דף ובו סקירה על סרטן המעי הגס והסבר על הבדיקה. כ-200 אלף מהמבוטחים פנו בעקבות המכתב וביקשו ערכות לבדיקה עצמית, אולם רק 90 אלף החזירו את דגימת הצואה.

 

בדיקות לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס אמנם כלולות בסל הבריאות ומומלצות לביצוע אחת לשנה מעל גיל 50, אך בציבור קיימת רתיעה מביצוע הבדיקות באמצעות בדיקת דם סמוי בצואה. בבדיקה נדרש הנבדק למרוח מעט צואה על מקלון ולשלוח אותו למעבדה. "לאנשים כנראה קשה ולא נעים לבצע את הבדיקה. אין פה לדעתי קושי פיזי הקושי הוא יותר פסיכולוגי", אומר ד"ר שרף, "אם נעלה את המודעות של הציבור ואת המודעות הכללית אפשר להציל הרבה נפשות".

 

חלק ניכר מחולי סרטן המעי הגס מתגלים בשלב בו המחלה מתקדמת למדי. ד"ר שרף: "זה סרטן שגדל בשקט בתוך המעי הגס ורק כאשר הוא מגיע למימדים גדולים ושולח גרורת מופיעים סימנים כמו חסימה של המעי. כאשר סרטן המעי מתגלה בשלב מוקדם אין צורך ברוב המיקרים בטיפולים קשים מעבר לטיפול הניתוחי ותוחלת החיים או איכותם לעיתים קרובות כמעט ואינה מושפעת".

 

זאב וורמברנד, מנכ"ל שירותי בריאות כללית ציין: "איתור מחלת הסרטן בשלב מוקדם הינה הפעולה הטובה ביותר שאנו יכולים לעשות עבור לקוחותינו ובכך להגדיל את סיכוייהם לנצח את המחלה. אני קורא לכל לקוחותינו מעל גיל 50 שטרם ביצעו את הבדיקה לפנות לרופא המטפל על מנת לקבל את ההפניה לביצועה"

 

בכללית ממליצים על כמה דרכים להקטין את הסיכוי לחלות בסרטן המעי הגס והחלחולת:
  • להקטין את צריכת השומן בתזונה
  • להגביר את כמות הסיבים, הירקות והפירות בתזונה
  • לבצע פעילות גופנית סדירה
  • להקפיד על ביצוע בדיקה לנוכחות דם סמוי בצואה, אחת לשנה, מגיל 50

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
סרטן המעי הגס. השני בשכיחותו בישראל
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים