שתף קטע נבחר

תגובה מוסלמית הולמת: תחרות קריקטורות על השואה

בתגובה לקריקטורות ששמו ללעג את הנביא מוחמד, הכריז העורך הגרפי של העיתון הנמכר ביותר באיראן על תחרות קריקטורות בנושא השואה. "העיתונים המערביים פרסמו את הקריקטורות שמהוות חילול קודש באמתלה של חופש הביטוי, אז בואו נראה אם הם מתכוונים למה שהם אומרים", הסביר. בתוך כך קרא אחד מראשי המוסלמים בעולם להרגעת הרוחות ולמחאה בלתי אלימה בעקבות הפרסום

העיתון הנמכר ביותר באיראן, "האמשארי", יוזם תחרות של קריקטורות על השואה בתגובה לקריקטורות ששמו ללעג את הנביא מוחמד, כפי שפורסמו לראשונה בעיתון "יילנס פוסטן" הדני ואחריו במספר עיתונים אירופיים. "זאת תהיה תחרות בינלאומית על קריקטורות בנושא השואה", אמר אמר פריד מורתזאוי, העורך הגרפי של העיתון.

 

מדבריו עולה כי העיתון מתכוון להחזיר מלחמה שערה על רקע הטענה כי הדבר נעשה בשם חופש הביטוי, ממש כמו באירופה. "העיתונים המערביים פרסמו את הקריקטורות הללו המהוות חילול קודש וזאת באמתלה של חופש הביטוי, אז בואו נראה אם הם מתכוונים למה שהם אומרים כאשר אנו נדפיס קריקטורות על השואה", הוא הוסיף.

 

אפשר שתחרות זו תוסיף עוד שמן למדורה דווקא ברגע בו היה נראה כי אולי יש ניצוץ של תקווה להרגעת הרוחות הסוערות בקרב הקהילות המוסלמיות ברחבי העולם. זאת, לאחר שהשייח יוסף אל-קרדאווי, ראש האיגוד העולמי של חכמי ההלכה המוסלמיים, הסמכות ההלכתית האסלאמית המובילה של האחים המוסלמים גינה אמש את התגובות החריפות בקרב הקהילות המוסלמיות בעולם.

 

בראיון לתוכנית "השריעה (ההלכה המוסלמית – ר.נ.) והחיים" ששודרה אמש ברשת "אל-ג'זירה" ושמוקדשת לדיונים בשורה של ענייני דת והלכה, אמר אל-קרדאווי: "מעשי ההרס והחורבן שביצעו מקצת האנשים בכמה מבירות העולם בתגובה למה שפירסמו העיתונים האירופים אינם מקובלים. מעולם לא קראנו לאנשים לשרוף מכוניות. אנו קוראים לכם להפגין את הזעם באופן מושכל כדי שלא יגרמו נזקים שאינם באים בחשבון".

 

"אנו קוראים למוסלמים להביע את זעמם באופן מושכל. אנו מגנים את האחרים בשעה שהם תוקפים אותנו בשעה שאנחנו לא תוקפים אותם. אנו מחוייבים לחוקיו של אללה ולהוראותיו", אמר השייח, שחשיבותו בעולם הערבי המוסלמי גדולה מאוד, וכך גם בקהילות המוסלמיות במערב.

כשנשאל מהי תגובתו לכך שאחת הכנסיות בבירות נפגעה מזעם ההמונים, הוא אמר: "זהו דבר בלתי מקובל. ראינו אימאמים מוסלמים מונעים מהאנשים לעשות זאת, אך נראה כי יש מי שניצל את הזעם של האנשים כדי לשפוך שמן למדורה".

 

מהי, אם כן הדרך הנאותה להבעת הזעם? אל-קרדאווי מסביר: "קראו לאנשים להחרים את מוצרי המדינות אשר פרסמו את הקריקטורות הללו בעיתונים שלהם. דרשנו לחוקק חוק בינלאומי האוסר להשפיל את הדתות וקיימנו ביום שישי שעבר עצרת כתגובה לפגיעות הללו. אלו הן הדרכים אשר ניתן להגיב באמצעותן". בהמשך הודיע שר המסחר האיראני לסוכנות הידיעות המקומית "אירנה" על הפסקת קשרי המסחר עם דנמרק. 

 

אל-קרדאווי מתח ביקורת על המושג "חופש הביטוי" ואמר: "זהו איננו חופש ולאף אחד אין חופש כזה. כשאתה נוהג במכונית, אינך יכול לזגזג ימינה ושמאלה כי יש איתך בדרך אנשים נוספים. עליך לנהוג לפי חוקי התנועה". דבריו של אל-קרדאווי זוכים בדרך כלל להשפעה רבה ואפשר כי דברים אלה יסייעו להרגעת הרוחות המתלהטות.

 

אולם בכך לא הסתכמה הקריאה להרגעה. מכון המחקר "גלובל ג'סטיס גרופ" איתר קריאת הרגעה נוספת של איש דת סעודי שביקש מהמוסלמים להיזהר אפילו עם רעיון החרם על המוצרים האירופים, כדי שהדבר לא יביא לפגיעה מיותרת במוסלמים.

 

איש הדת הסעודי הבולט, השייח עבד אל-מוחסן עביקאן אמר לעיתון הסעודי "שמס": "אם יש בשביתה זו משום נזק למי שתקפו אותנו, כי אז נאמץ אותה. אינני מומחה לתחום זה אך אני קורא למי שמומחה לעניין זה ללמוד את העניין ואם יש בו תועלת – נתמוך בהם". בדבריו קרא למאמינים המוסלמים לא לנהוג בטפשות ולוודא כי החרם הכלכלי לא פוגע בהם עצמם אלא מועיל להם.

 

אך נראה כי הקריאה נפלה על אזניים ערלות. כ-400 מפגינים איראנים השליכו הערב אבנים ובקבועי תבערה לעבר שגרירות דנמרק בטהרן, במחאה על פרסום הקריקטורות. מוקדם יותר הותקפה גם שגרירות אוסטריה בעיר.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מחאה אלימה בסוריה
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
מחזירים מלחמה שערה. דמשק
צילום: רויטרס
מומלצים