שתף קטע נבחר

מחקר: יותר בעלי תואר ראשון - יותר צמיחה

במחקר שערך פרופ' דניאל לוי מאוניברסיטת בר אילן בארה"ב נמצא כי יש קשר בין רמת ההשכלה באוכלוסייה לקצב הצמיחה הכלכלית שלה. פרופ' לוי: תוצאות המחקר תואמות את המצב בישראל

מחקר חדש שערך בארה"ב פרופ' דניאל לוי מהמחלקה לכלכלה באוניברסיטת בר-אילן, בשיתוף שני חוקרים מארה"ב, מחזק את הדעה כי יש קשר בין רמת ההשכלה באוכלוסייה לבין קצב הצמיחה הכלכלית שלה.

 

המחקר, העומד להתפרסם בכתב העת היוקרתי Review of Economics and Statistics, נערך על פי בסיס נתונים גדול ורחב היקף במיוחד. בסיס נתונים זה מכיל כ-3,000 תצפיות ברמת המחוזות בארה"ב שנערכו על יותר מ-40 משתנים כלכליים וסוציו-כלכליים שונים, לתקופה של 29 שנים (מ-1969 עד ל-1998).

 

החוקרים מצאו קשר חיובי בין אחוז האוכלוסייה עם תואר ראשון ומעלה לבין צמיחה כלכלית. כלומר, במחוזות שבהם אחוז בעלי תואר ראשון ומעלה היה גבוה יותר, כך קצב הגידול בהכנסה לנפש היה גבוה יותר. נמצא קשר חיובי גם בין אחוז בעלי תעודת בגרות באוכלוסייה ובין צמיחה כלכלית.

 

לעומת זאת, המחקר גילה שהתרומה של אחוז הלא-זכאים לתעודת בגרות לתהליך הצמיחה הכלכלית היא שלילית. כלומר, ככל שאחוז הלא-זכאים לתעודת בגרות במחוזות היה גבוה יותר, כך המחוזות צמחו בקצב איטי יותר. בנוסף, החוקרים מצאו שלא קיים קשר בין אחוז האוכלוסייה עם לימודים על-תיכוניים (שאינם בעלי תואר ראשון לפחות) ובין צמיחה כלכלית.

 

מסקנת החוקרים היא שללימודים אקדמאיים מוכרים במכללות ובאוניברסיטאות יש תרומה חיובית ומשמעותית ארוכת-טווח על המשק במונחי שיעור גידול התוצר, וזה מעבר לתרומה של רמת ההשכלה לרמת החיים (לרמת התוצר) כתוצאה מהעלייה שהיא מביאה בפריון. זה במקביל לתרומה האישית שבעלי תארים אקדמאיים מקבלים במונחי משכורת, דרגה, וקצב קידום מהיר יותר במקומות עבודתם. לכן, על מנהלי מדיניות לעשות כמה שיותר לעידוד לימודים אקדמאיים העל-תיכוניים המובילים לתארים אקדמאיים מוכרים.

 

"ממצאי המחקר רלוונטיים עבור המשק הישראלי"

 

לדעת פרופסור לוי, ממצאי המחקר רלוונטיים עבור המשק הישראלי לאור העובדה שנושא ההשכלה הגבוהה בישראל, צורת מימונה ועתידה, כמו גם תפקידו של הסקטור הציבורי וגודלו במשק הישראלי נמצאים בראש השיח הציבורי הנוכחי. הממצא שלאחוז בעלי תואר ראשון יש תרומה חשובה לצמיחה הכלכלית של המשק, מצביע על חשיבות הרחבת הנגישות להשכלה הגבוהה לכל השכבות ובמיוחד לשכבות החלשות במדינת ישראל.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
סטודנטים (אילוסטרציה)
צילום: צביקה טישלר
מומלצים