שתף קטע נבחר

האיורים המפוברקים של מוחמד

12 איורים שנויים במחלוקת שפורסמו בעיתון דני אשתקד הציתו כידוע את האש בעולם המוסלמי. אבל נציגי ארגון מוסלמי דני שביקרו במזרח התיכון בנובמבר הפיצו לצידם עוד שלושה איורים פוגעניים, שלא פורסמו בעיתון מעולם. באחד מהם נראה "מוחמד" מחופש לחזיר. כעת מתברר - זה סתם צילום של ליצן צרפתי שאינו קשור למוחמד כלל

12 הקריקטורות של הנביא מוחמד, שפורסמו בעיתון הדני "יילנדס פוסטן" בספטמבר, הן שהולידו כידוע את האש והאלימות שאופפים את העולם המוסלמי בימים האחרונים, שגבו את חייהם של לפחות 13 בני אדם.

 

אולם מלבד אותם 12 איורים ישנם עוד שלושה שלא פורסמו בעיתון, אך תרמו בוודאי להלהטת הרוחות. מי שהציג אותם לציבור במדינות מוסלמיות שונות היו נציגים של ארגונים מוסלמים מדנמרק, שבחודש שעבר ערכו סיור במדינות האזור כדי לגייס תמיכה למאבקם בממשלתם שלהם.

 

נציגי הארגונים הדניים הפיצו את שלושת האיורים הללו באמצעות פקס בקהילות מוסלמיות ברחבי המזרח התיכון, יחד עם 12הקריקטורות הנודעות לשמצה - אך מבלי להדגיש לנמענים שלא כל החומר שלפניהם אכן פורסם בדנמרק.

 

אחד מאותם שלושה איורים אינו איור כלל כי אם העתק בשחור-לבן של צילום צבעוני בו נראה "הנביא מוחמד" מחופש לחזיר - עלבון ברור למאמינים מוסלמים.

 

כשהתפשט גל הזעם המוסלמי, הוצג הצילום הזה בדיווחי תקשורת ברחבי העולם - וגם בישראל - כאחד הגורמים לעלבון.

 

זה סתם ליצן צרפתי

 

אלא שכעת מתברר שבין הצילום הזה ובין מוחמד אין כל קשר. צילום "מוחמד החזיר" אינו אלא צילום של צרפתי בשם ז'אק בארו שהשתתף באליפות צווחות החזירים במסגרת הפסטיבל השנתי העיירה הצרפתית טרי-סור-בייס. הוא צולם על ידי צלם של סוכנות הידיעות איי.פי בוב אדמה, והוצג באתר האינטרנט MSNBC ב-15 באוגוסט 2005.

 

גורמים רשמיים מדנמרק גילו ל-ynet בשבוע שעבר על קיומם של איורים נוספים שהלהיטו את הרוחות ולא פורסמו כלל בעיתון הדני. גם עורך העיתון קרסטן יוסטה, במכתב ההתנצלות שפירסם באתר העיתון, כתב: "בענינו, 12 האיורים היו מתונים ולא פורסמו כדי לפגוע.... אך ברור שפגעו ברגשות של מוסלמים, ועל כך אנו מתנצלים. ואולם, ישנם איורים נוספים שהופצו ברחבי העולם המוסלמי, שאותם מעולם לא פירסמנו ולא היינו מפרסמים לעולם לו הוצע לנו הדבר. היינו דוחים אותם מכיוון שהם עומדים בניגוד למגבלות האתיות שלנו", דברי העורך.

 

כאשר העיתונות הדנית התעמתה עם אותם נציגים מוסלמים, ושאלה אותם מה מקורם של אותם שלושה איורים שלא פורסמו בעיתון, סרבו הנציגים להשיב. כשנשאלו מדוע הציגו אותם לציבור בעולם המוסלמי כאילו פורסמו בעיתון הדני, אמרו הנציגים שהאיורים הללו הם דניים, וממילא מעידים על הלכי הרוח במדינה נגד האיסלם.

 

BBC התנצל

 

אחד מכלי התקשורת שפירסם את הצילום האמור היה תאגיד השידור הבריטי BBC. אמש, כשנודע שהצילום הנ"ל אינו מתאר כלל את הנביא מוחמד ולפיכך אינו קשור לפרשיה הנוכחית, הודה התאגיד בטעות ופירסם התנצלות.

 

"12 קריקטורות פורסמו במקור בעיתון 'יילנדס פוסטן'. אף אחת מהן לא הציגה את הנביא מוחמד בדמות חזיר. אולם תמונה בעלת אופי כזה הופצה במזרח התיכון, ו-BBC צילמה אותה בעזה ופירסמה אותה לפרק זמן קצוב מבלי לדעת שהיא לא אחת מה-12. התמונה המטושטשת מקורה במשלחת של מנהיגים מוסלמים מדנמרק שביקרו במזרח התיכון בנובמבר והפיצו את האיורים. הביקור אורגן בידי אבו לאבן, מנהיג מוסלמי ידוע ומפורסם בדנמרק", לשון ההודעה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
חלק מהאיורים מעולם לא פורסמו בדנמרק
צילום: רויטרס
הזעם המוסלמי. הייתה גם תעמולה
צילום: איי אף פי
מומלצים