שתף קטע נבחר

איך מחנכים תלמידים לנקות? שילמדו בזבל

הנהלת בית ספר התיכון "אביב" ברעננה החליטה אתמול על עונש חינוכי כדי ללמד את התלמידים על חשיבותו של ניקיון: אוכל רקוב ומעופש נותר על הקירות, פחי זבל פוזרו במסדרונות ומוצרים היגייניים משומשים נותרו בשירותים. ההנהלה בתגובה: רק ביקשנו מהמנקים שלא לבוא. רצינו חוויה חזקה

עונש מלוכלך. הנהלת בית ספר התיכון "אביב" ברעננה החליטה ללמד את תלמידיה "שיעור" בניקיון סביבתי על ידי לכלוך וזיהום בית הספר. אתמול (ה'), עם הגיעם של התלמידים לתחום בית הספר גילו כי האזור מזוהם כולו - אוכל רקוב ומעופש על הקירות, פחי זבל הפוכים בכיתות ובמסדרונות ומוצרים היגייניים משומשים על הריצפה בשירותים ועוד. את המיצג ליוו גם שלטים צבעוניים ברחבי בית הספר, מעשי ידם של המורים: "לחיות בזבל בסבבה" ו-"עדיין לא הרחתם כלום".

 

לטענת התלמידים, המורים הם שאחראים לזוהמה. הילדים מספרים שהמורים הפכו את פחי הזבל ופיזרו את תכולתם. הנהלת בית הספר טוענת מנגד, כי ביקשה מחברת הניקיון שלא להגיע בכדי ללמד את התלמידים על חשיבות שמירת הניקיון בבית הספר.

 

התלמידים, שהופתעו מהתקרית, למדו ארבע שעות כשזוהמה רבה סביבם - עד השעה 12:00. גם את הפסקת האוכל נאלצו לבלות מוקפים בלכלוך הרב. רבים מהם התאפקו ולא הלכו לשירותים המטונפים. ב-12:00 ננעלו השערים והשומרים קיבלו הוראה שלא לשחרר אף אחד אל מחוץ לשטח בית הספר. או אז נדרשו התלמידים לנקות את הלכלוך גם בכיתות האם שלהם וגם בשאר המוסד החינוכי. תלמידים שסירבו לנקות, ננזפו על ידי ההנהלה.

 

"אוכל רקוב ומעופש היה מרוח על הרצפה והריח היה ממש נוראי. מעולם לא נראה בית הספר במצב הזה, לא היו תנאים ללמוד וגם לא תנאים אנושיים לחיות", מספר אחד התלמידים. "זאת ממש סכנה בריאותית ללמוד ארבעה שיעורים כשמסביב מרוח חומוס מפיתות של יום קודם".

 

תלמידה אחרת מספרת כי "בשירותים היו זרוקים מוצרים היגייניים משומשים. כל מה שהיה בפחים פשוט רוקן החוצה. גם מי שרצה לזרוק לפח לא יכול היה כי הפחים היו הפוכים. מי שרצה ללכת לשירותים לא יכול היה כי כל הניירות היו על הריצפה". לדבריה, "נכנסנו לבית הספר וחשבנו שאולי הזבל הוא מהסופה ומזג האוויר. הלכנו לכיוון הכיתה וראינו שהכל מוצף אשפה והריח היה מזוויע. בכל מקום שבו דרכנו היו סנדביצ'ים, או ניירות, או פירות מסריחים. זו היתה הגזמה פראית".

 

שום סכנה תברואתית

 

מנהלת בית הספר "אביב", דליה לין מסרה בתגובה: "אכן יש פרוייקט חינוכי לא שגרתי שנועד לייצר חוויה חזקה לילדים לא כי יש בעיה חריגה של ניקיון, אבל כי יש קשר בין ניקיון לאקלים לימודי ואווירה טובה. למרות מאמצים רבים שמשקיעים בדיבורים והטפות מוסר, כנראה שדיבורים לא ממש עוזרים.

 ידענו שאין ברירה - צריך חוויה חזקה כדי ליצור קשב. אמרנו 'שוברים את הכלים ויוצרים משהו חדש'. התלמידים יושבים בזבל - פה נייר, שם נייר, והם לא שמים לב לזה. רצינו שירגישו פעם אחת שזה לא נעים. הלוגו שלנו הוא 'כאן מריחים את ההצלחה'. יש לנו שני מנקים שכל הזמן מנקים. ביקשנו שישאירו את הלכלוך של שעתיים יום קודם ושל ארבע שעות נוספות מהבוקר", היא מוסיפה.

 

לדבריה, לא היתה סכנה תברואתית כי מה שנשאר זה בעיקר ניירות. "כל התלמידים יודעים שאני היסטרית ניקיון. ולכן במקום לנקות ילדים לכלכו יותר ובעטו בפחים". באשר לטענות על אי-פתיחת השערים אמרה לין כי "לא פתחנו את השערים כי אנחנו לא פותחים אותם גם ככה לפני השעה 14:00. לא הסכמתי שרק קבוצה קטנה תנקה. בהמשך, קבוצה של מורים והורים ניקו את בית הספר עד הלילה. התקנו ריחנים בשירותים, עציצים והכל פורח. היום הכנו טקס לכבוד האירוע, התלמידים קיבלו שוקולד והכל סבב סביב הניקיון".

 

לגבי הליכלוך שנותר בשירותים הגיבה: "לא היתה שום סכנה תברואתית. בשירותי הבנות הפכו את הפח וכנראה נפל משם זבל. זה היה חריג".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: כשדי דנה
זבל במסדרונות
צילום: כשדי דנה
צילום: כשדי דנה
פחים בכיתות
צילום: כשדי דנה
מומלצים