שתף קטע נבחר

אולמרט, נתניהו ופרץ: צריך לכונן חוקה

בדיון חגיגי לציון 57 שנים לכינון הכנסת, הביעו ממלא מקום ראש הממשלה, אהוד אולמרט, יו"ר העבודה, עמיר פרץ ויו"ר הליכוד, בנימין נתניהו, תמיכה חד-משמעית בכינון חוקה לישראל. אולמרט: "חוקה היא כלי מרכזי לעיגון מעמדה של מדינת ישראל כמדינה יהודית דמוקרטית". פרץ: "נדרוש שזכויות חברתיות יכללו בחוקה לא רק כמס שפתיים". נתניהו: "הסיבה שצריך חוקה התגלתה בבחירות הדמוקרטיות אצל השכנים"

קונצנזוס בין המועמדים לראשות הממשלה: ממלא מקום ראש הממשלה, אהוד אולמרט, יו"ר העבודה, ח"כ עמיר פרץ ויו"ר הליכוד, בנימין נתניהו, הביעו הערב (יום ב') תמיכה חד-משמעית בכינון חוקה לישראל. הם דיברו בדיון חגיגי בכנסת לציון 57 שנים לכינונה.

 

לדברי אולמרט, "על חברי הכנסת ה-17 שייכנסו לכאן בעוד מספר חודשים, יהיו מוטלות שורה של משימות היסטוריות. לנגד עיננו תעמוד מטרה עליונה של ביסוס מעמדה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. המשימה הראשונה בדרך להשגת מטרה זו תהיה קביעת גבולות הקבע של מדינת ישראל".

 

"משימה נוספת וחשובה לא פחות תהיה ביצוע המחויבות שניתנה במגילת העצמאות לכינון חוקה לישראל. החוקה היא כלי מרכזי לעיגון מעמדה של מדינת ישראל כמדינה יהודית דמוקרטית במובן הערכי והעמוק של מושגים אלה. החוקה תבטיח שמדינת ישראל תפעל לאור ערכי המוסר היהודים וערכי המוסר הדמוקרטים כחלק בלתי נפרד ממהותה. תביא להבטחת זכויות האדם, לקביעת כללים ברורים להתנהגות השלטון וכמובן לייצוג מערכת שיווניות של הזכויות של המיעוט הערבי".

  

צילום וידאו: באדיבות ערוץ הכנסת

 

מליאת הכנסת אישרה ברוב של 30 תומכים מול 19 מתנגדים ונמנע אחד את קבלת דו"ח ועדת החוקה בנושא כינון חוקה בהסכמה רחבה. בנוסף קבעה המליאה כי היא תומכת בקידום כינונה של החוקה וקראה לכנסת ה-17 להמשיך במלאכה ולהביא הצעת חוקה להכרעה ולאישור העם.

 

יו"ר ועדת החוקה, ח"כ מיכאל איתן: "לפני הדיון היום שוחחתי עם שלושת המתמודדים לראשות המדינה ושלושתם הביעו את הסכמתם העקרונית לקדם את הנושא גם בכנסת הבאה. השאיפה היא להביא חוקה המבוססת בהסכמה רחבה. מי ייתן והכנסת ה-17 תמשיך מהנקודה אליה הגענו ובעזרת השם נחגוג את יום העצמאות השישים של מדינת בהליכה לקלפיות למשאל עם שיאשר את החוקה בישראל".

 

"החוקה", לדברי אולמרט, "תצטרך גם להבטיח שיטת שלטון נכונה ויעילה יותר למדינה. אנחנו צריכים להבטיח יותר יציבות שלטונית, יש צורך ברור למנוע מצב שבו משך הכהונה הממוצעת של ממשלה בישראל הוא 23 חודשים. צריך למנוע מצב שבו שרים לא מספיקים להיכנס למשרדיהם וכבר מוחלפים בשרים אחרים. אנחנו צריכים להבטיח שממשלה יציבה שתוכל להתעלות מעל לשיקולי היום יום ולקבל החלטות לטווח זמן ארוך. אבל ביציבות שלטונית אין די יש צורך גם ביעילות שלטונית.  

 

"נושא חושב נוסף הוא הייצוגיות. לא עוד כניעה של חברי כנסת לקבוצות כוח ואינטרסים בתוך המפלגות, אלא ייצוג אמיתי ונכון של האזרחים. השיטה החדשה תהיה חייבת לחזק את המחויבות והקשר של חברי הכנסת לאזרחי המדינה. בכוונתי להביא לכנסת ה-17 הצעה מקיפה לתיקון העיוותים ולשיפור המערכת השלטונית כדי לחזק את היציבות, כדי להבטיח יעילות כדי שחברי הכנסת ייצגו באמת את אזרחי ישראל".

 

נתניהו: לכבד את זכויות הפרט

 

מיד אחרי אולמרט, התייצב על דוכן הנואמים יו"ר הליכוד, ח"כ בנימין נתניהו, שהביע אף הוא תמיכה בכינון חוקה. "הסיבה שצריך חוקה מתגלית בבחירות הדמוקרטיות אצל השכנים. הם בחרו. הבחירה הדמוקרטית היא תנאי הכרחי אבל לא תנאי מספיק לקיום דמוקרטיה, כי אם אין מסגרת ערכית שמכבדת את זכויות הפרט, מכבדת הזכות לחיים, מכבדת את הקיום של בני אדם בכלל, של השכנים בפרט".

 

נתניהו הזהיר מפני הכרסום בדמוקרטיה הישראלית: "אני רוצה לומר דבר מה ביום חגה של הכנסת כי האמת צריכה להיאמר. על אף ההישגים בישראל יש היום משבר אמון בין הכנסת לבוחריה, בין הציבור לבין נבחריו ונכון לומר גם שחל פיחות גדול ומסוכן בדימויה של הכנסת בעיני הציבור ואני חושב שחובתנו לעצור את הפיחות הזה".

 

הוא גם הזהיר מפני העתקת המודל של החוקה האמריקנית: "החוקה צריכה להגן על האזרח מפני הכלל מפני רודנות השלטון אבל היא גם צריכה להבטיח אמצעי הגנה שהשלטון חייב להיות מצויד בהם כדי להגן מול המציאות שאנחנו חיים בה. החוקה צריכה לאזן רשויות, אבל גם להכיר במגוונים בשונויות בדקויות של החברה שלנו ולאפשר המשך השתנות כי חוק זה דבר אבולוציוני, זה לא דבר סטטי".

 

יו"ר העבודה, עמיר פרץ, הביע תמיכה בכינון חוקה והוסיף את המימד החברתי: "נדרוש שזכויות חברתיות יכללו בחוקה לא רק כמס שפתיים אלא כסעיפים בעלי אכיפה. יש חשיבות עצומה בעיגון הזכויות החברתיות בתוך החוקה הישראלית שהרי מה הטעם בחופש ביטוי אם יש אזרחים שאינם יודעים קרוא וכתוב. מה הטעם בחופש התנועה, אם יש אנשים נכים שאין להם כסף המאפשר להם ניידות. מה המשמעות של הזכות לפרטיות כאשר יש לא מעט מחוסרי בית בתוכנו, מה משמעותו של כבוד האדם כאשר אנחנו רואים יותר ויותר קבצנים ברחובותנו ואנשים שמחפשים מזון בפחי אשפה?". 

 

לדברי פרץ, "אנחנו חייבים להפוך את החוקה לרלבנטית גם עבור אלה שגורלם לא שפר עליהם, אולי בעיקר עבורם, הדרך לעשות זאת היא באמצעות הזכויות החברתיות. בלי עיגון אמיתי של הזכויות החברתיות שאר הזכויות יישאר כמס שפתיים הצהרתי בלבד. החוקה לא תוכל למלא את יעודה כאמנה חברתית של ממש. אני וחברי במפלגת העבודה מתחייבים בזאת שעיגון הזכויות החברתיות יהיה פרק מרכזי בר אכיפה בחוקה המיועדת לישראל".

 

יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, אמר בתחלילת הדיון כי "אני תפילה שהמאמץ הגדול שהושקע עד היום יישא פרי והכנסת ה-17 תזכה לדון באופן רשמי בהצעת החוקה שלפנינו ושבעתיד הנראה לעין נוכל לברך על המוגמר". לדבריו, "ללא חוקה כתובה ומוגדרת, תמשיך הכנסת להיחלש ולספוג חבטות ומוסכמות היסוד שעליהן השתתה המדינה הזו ולהגשמתן היא הוקמה, ימשיכו להתערער חלילה עוד ועוד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מבטיח חוקה. אולמרט
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
ללמוד ממה שקרה לפלסטינים. נתניהו
צילום: איי פי
צילום: ערוץ הכנסת
זכויות חברתיות יעוגנו בחוקה
צילום: ערוץ הכנסת
צילום: ערוץ הכנסת
הכנסת
צילום: ערוץ הכנסת
מומלצים