שתף קטע נבחר

ישראל תאפשר מימון בינלאומי לרשות

ביום שבת הקרוב יושבע הפרלמנט הפלסטיני שמרביתו אנשי חמאס. בלשכת שרת החוץ התקיים דיון שתכליתו גיבוש המלצות לקראת האירוע. מסתמן: ישראל לא תכריז על ניתוק יחסים מוחלט עם הרשות, אך תפסיק את העברת הכספים. עם זאת, תסכים למימון בינלאומי חלופי כדי למנוע כניסת כסף איראני לוואקום. לפי חלק מהדיווחים אמר וייסגלס בדיון: "צריך לתת להם לרזות, לא למות"

ישראל תסכים למימון בינלאומי חלופי לרשות הפלסטינית, במקום כספי המיסים והמכס שאת העברתן תקפיא כנראה עם השבעת הפרלמנט בשליטת החמאס ביום שבת. המטרה: מניעת מימון האוטונומיה הפלסטינית בכסף איראני, או כסף שיאסף על ידי תנועות איסלאמיות רדיקליות ברחבי העולם.

 

אלה הן חלק מההמלצות המתגבשות בתום דיון שנערך אתמול (ד') בלשכתה של שרת החוץ, ציפי לבני, בתל-אביב. בדיון השתתפו בין היתר, ראש המועצה לביטחון לאומי, האלוף במיל' גיורא איילנד, איש משרד הביטחון עמוס גלעד, היועצים דוב וייסגלס ושלום תורג'מן מלשכת ראש הממשלה, ונציגי המוסד, השב"כ וצה"ל.

 

כבר בסוף השבוע שעבר יצא ג'יימס וולפנזון, נציג ארה"ב בקוורטט (הרביעיה הבינלאומית), למדינות המפרץ הפרסי כדי לגייס כסף לרשות הפלסטינית. הקוורטט מתכוון לחפש מקורות תקציביים למימון פעילויות ארגוני סעד וארגונים הומינטריים בשטחים. חלק מהכסף שיאסף יממן על עלויות שכרם של עובדי הרשות הפלסטינית האזרחים. זאת, כדי לסייע לאוכלוסיה הפלסטינית, לאחר הפסקת הזרמת הכספים שגובה ישראל עבור הרשות, בסך כ-50 מליון דולרים בחודש.

 

ההערכה לאחר הישיבה בלשכת שרת החוץ היא שלאחר השבעת הפרלמנט החמאסי ביום שבת, תפסיק ישראל את העברת הכסף. במקביל יתקיים מחר דיון בעל אופי ביטחוני בלשכתו של שר הביטחון, שאול מופז, כדי לדון בהשלכות הביטחוניות של השתלטות החמאס על הפרלמנט וכנראה גם על הממשלה הפלסטינית. ביום שישי בבוקר צפוי הדיון החשוב בסדרה זאת, בלשכתו של ממלא מקום ראש הממשלה, אהוד אולמרט.

 

על פי הערכת גורמים מדיניים השותפים לשורת דיונים אלה, לא תכריז ישראל ביום שישי על ניתוק יחסים מוחלט מהרשות הפלסטינית. למעט ההחלטה על אי העברת הכסף, תותיר הממשלה להכרעה מאוחרת יותר את המשך הצעדים נגד הרשות. כך או כך, על פי הלכי הרוח בקרב השרים והיועצים השותפים לדיון דרמטי זה, תפעל ישראל נגד הרשות הפלסטינית, אך לא נגד האזרחים.

 

"אם תתקבלנה הכרעות בעלות משמעות אזרחית קשה, עלול הדבר לפעול כבומרנג נגד ישראל", אמר אחד ממשתפי הדיון אצל לבני. "זאת כאשר החזית הבינלאומית המאוחדת נגד החמאס היום, תתפורר. מדינות בעולם, בעיקר בקרב מדינות אירופה ומדינות ערב, עלולות להאשים את ישראל במצב הרעב והכאוס העלולים לפרוץ בקרב אזרחי האוטונומיה הפלסטינית. לכן יש לעשות הבחנה בין צעדים נגד הרשות הפלסטינית הנשלטת על ידי החמאס, לבין צעדים הומינטריים אשר יעודדו את האוכלוסיה לפעול נגד תנועת הטרור האיסאלמית", הבהיר את משנתו.

 

עם תום הדיון ביקשה השרה לבני מהמשתתפים להכין רשימה מפורטת של מקורות התקציב הפלסטיני, ובפרט תקציבים אשר מקורם זר וחלקם עובר דרך ישראל. מטרתה של לבני - לבחון אלו מן המקורות ניתן לסגור, במקרה של שלטון חמאסי ברשות הפלסטינית.

 

במהלך הדיון הביע אחד המשתתפים תמיהה על כך שהשיחות נערכות במועד כל כך קרוב להשבעת הפרלמנט הפלסטיני בשבת. לדבריו, מדובר במועד מאוחד מדי העלול לגרום לקבלת החלטות חפוזה, אשר תגרום נזק לאינטרסים ישראלים עתידיים. אחד מהמשתתפים טען כי לא הייתה בידי הממשלה יכולת להאיץ את קצב קבלת ההחלטות, זאת מכיוון שהכרעת הבוחר הפלסטיני נפלה לא מכבר. עוד הוא הוסיף כי אין כל צורך לקבוע "דד ליין" להחלטות ישראליות גורפות.

 

"מדובר בתהליך ארוך, אשר מחייב בחינה לאורך הדרך", אמר אותו משתתף. "השבעת הפרלמנט היא רק ההתחלה של הסוף.

 צפויה עוד הקמת ממשלה שגם שם צריך לראות אם החמאס שולט בה. לכל אורך התהליך יש בידי ישראל את היכולת לקבל החלטות ולהכריע באשר להמשך מדיניותה בנוגע למימון הרשות הפלסטינית".

 

גורמים מדיניים אשר השתתפו בדיון ייחסו ליועץ ראש הממשלה, דוב וייסגלס, את המשפט הבא: "צריך לגרום לפלסטינים לרזות אך לא למות". וייסגלס אמר ל-ynet בתגובה: "לא היה ולא נברא, לא דובים ולא יער".


פורסם לראשונה 15/02/2006 21:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
לבני. דיון בלשכתה
צילום: ירון ברנר
צילום: רויטרס
חמאס. בלי כסף איראני
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
יצא לגייס. וולפנזון
צילום: איי פי
מומלצים