שתף קטע נבחר

חשין: "הילחמו בשחיתות בכל עוז"

לאחר 14 שנות כהונה בבית המשפט העליון, פורש בטקס מרגש המשנה לנשיא מישאל חשין. בנאום הפרידה שלו הוא יצא חוצץ נגד השחיתות וקרא לחבריו השופטים: "אל תניחו למלחמה יומם וליל, בנפשנו הדבר". חשין גם תקף את מבקרי בית המשפט: "לא נירתע מעשות צדק על פי אמות המידה המקובלות עלינו, גם נוכח ביקורות נושכניות וצורבות". הנשיא ברק החניק בכי: "אנו נפרדים משופט דגול"

פרישות של שופטים רבים כבר ידע בית המשפט העליון, אבל זו של מישאל חשין תיזכר עוד ימים רבים, בהיותה הבולטת, המרגשת וכיאה לסגנונו של השופט - גם המבדחת ביותר. ואולם את דבריו בטקס הפרידה לרגל פרישתו עם הגיעו לגיל 70, הקדיש השופט לקריאה למלחמה בשחיתות - ולא בטון הומוריסטי. הוא קרא לחבריו השופטים: "הילחמו בשחיתות בכל עוז. אל תניחו למלחמה יומם וליל. בנפשנו הדבר, בנפשה של המדינה, בנפשו של העם".

 

וידאו: סטודיו אדי בוי

 

את נאומו, שהגיע לאחר שעה ארוכה של המתנה במהלך נאומיהם של קודמיו, פתח חשין - כצפוי - בבדיחה: "האזנתי ברוב קשב לדברים שאמרתם", פנה אל אלו שסיפרו בשבחו, "ושוכנעתי בהחלט שפרישתי תהווה מכה קשה לבית המשפט. לפכיך אני מודיע לכם - אינני פורש". הקהל באולם הגיב במחיאות כפיים וצחוקים רמים. בהמשך הוסיף השופט: "בילדותי נהגנו לחגוג את ימי ההולדת לפי התאריך העברי ועל פי תאריך זה אני בן 70 רק ביום שלישי הבא, אבל מאחר ואיני רוצה להיות לטורח על הציבור אפרד כבר עכשיו".

 

בהמשך סיפר על אהבתו לתחום המשפט. הוא יצא נגד הביקורת הנשמעת על בית המשפט העליון ואמר: "לא נירתע מעשות צדק על פי אמות המידה המקובלות עלינו, גם נוכח ביקורות נושכניות וצורבות. כך אומר לחבריי: אל תיראו ואל תיחתו. לכותבי הביקורת אומר: הניחו להם לשופטי ישראל, שכוונתם טובה ומעשיהם טובים אף הם".

 

"אם יש גאונות - חשין ניחן בה"

 

פרידות משופטים, בדרך כלל, יוצרות צפיפות ולחץ באולם הדיונים בו מתכנסים כל המוזמנים, אבל היום כבר לא היה מקום לכל המוזמנים - מאות נהרו

אל טקס הפרישה: שופטים בהווה ובדימוס, אנשי השירות הציבורי, עורכי דין פרטיים, אנשי אקדמיה, בהם גם פרופסור רות גביזון, מכרים ובני משפחתו של חשין. הנשיא אהרן ברק, שנחנק מבכי קל בתום נאומו, אמר: "נפרדים אנו היום משופט דגול. יחיד במינו. משכמו ומעלה. אם יש גאונות במשפט - השופט חשין ניחן בה".

 

ברק סיפר על יחסיו עם חשין: "דרך ארוכה עשינו מישה ואני, בפקולטה למשפטים, במשרד המשפטים ובבית המשפט העליון. בכל אלה היית לי, מישה, חבר טוב. עתה שנינו עוברים לתחנה משותפת, חדשה, בדרכנו הארוכה - החיים ללא בית המשפט העליון. מי יתן ותמשיך להיות כמו עד עתה, כל כך צעיר ברוחך, וכל כך תוסס במקוריותך. מי יתן ותמשיך לשרת את החברה והמדינה אשר כה אהבת. בשמם של כל שופטי ישראל - תודה".


בלי מלים. צילום: גיל יוחנן

 

גם היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, שנשא דברים, הפליג בשבחיו של חשין ואמר: "עבורי, ד"ר חשין הוא הרבה יותר משופט. הוא היה עבורי מורי ורבי, במובן היהודי המסורתי של מושג זה. מורה בו פגשתי לראשונה כסטודנט, ומייד נשביתי בקסמו". כשיצא חשין מן האולם בתום הטקס הוא לחץ את ידו של מזוז ואמר לו: "אני עוד זוכר אותך משנה א', בחור צנום ורזה".

 

גם המורה לחשבון לא נשכחה

 

את חלקו הראשון של הנאום בחר חשין להקדיש למחנכיו. בראש ובראשונה הודה לאביו, אשר היה אף הוא שופט בבית המשפט העליון, שניאור זלמן חשין, שנפטר בגיל צעיר. "הטוב אשר בי - אהבת האדם, אהבת העם, אהבת התנ"ך - מאבא בא לי", אמר לנוכחים וסיפר שאימו לימדה אותו לדבר לעולם אמת. חשין הודה גם למחנכת שלו בבית הספר היסודי: "המחנכת שרה עזרוני, מסכנה, שחינכה אותי ארבע שנים רצופות".

 

חשין גם לא שכח את המורה שלו לחשבון והנדסה: "אם אני יודע היום, לאחר שישים שנה, מהו ערך משולש ובתוך כמה זמן תימלא בריכה ששני צינורות מזרימים אליה מים... הודות למורה הוא כך".

 

את דבריו חתם חשין במשפטים שהיו לו לעתים קשים לאמירה, ולא אחת הוא נאלץ ללגום מכוס המים שהונחה לפניו כדי להתגבר על ההתרגשות: "כל חיי הייתי לוחם - כך כפרקליט, כך כעורך דין, כך גם כשופט - הגם שהמלחמה שינתה מעט פניה. תוך כדי נפנופי חרב, אפשר שפגעתי במישהו שלא התכוונתי לפגוע בו. כל פגיעות אלו שפגעתי היו שלא בזדון".

 

"סליחה מאשתי ומהילדים"

 

חשין הוסיף: "קשה לי הפרידה מבית המשפט. חבורה קטנה אנו בבית המשפט - חבורה מצומצמת וקומפקטית. אני מתקשה להאמין שיש מקומות נוספים שיחסי האנוש בהם כה טובים".

 

את תפקידו כשופט סיכם: "זו היתה שמחת חיי, זו היתה שירת חיי", ועם זאת ביקש סליחה מאשתו רותי, המשמשמת כנשיאת הקרן לירושלים, ומשלושת ילדיו, עליהם אמר: "הם ששילמו את מחיר נאמנותי ועבודתי כל השנים. אבקש את סליחתכם, רותי וילדיי, אך לא יכולתי אחרת. לילדיי אומר - מי ייתן ותשכילו להעניק לילדיכם, את שלא הענקתי אני לכם".

 

רבים מבני משפחתו של חשין הזילו דמעה בשלב זה, בעיקר אשתו רותי. בתום הנאום עמדו כל באי הטקס על רגליהם ובמשך דקות ארוכות מחאו כפיים. שורת השופטים המכהנים כיום בבית המשפט העליון קמה אף היא ומחאה כפיים לשופט - החל מהיום בדימוס - חשין.

 

תקרית אחת שלא הצליחה להעיב על הטקס, אירעה כשראש מפלגת חזית יהודית לאומית, ברוך מרזל, הגיע לבית המשפט העליון בירושלים בניסיון להיכנס לטקס הפרידה. מרזל, שהגיע עם בקבוק יין, אמר: "ברוך שפטרנו מעונשו של זה". לטענתו, צוות משמר בתי המשפט מנע ממנו להיכנס פנימה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
פורש אחרי 14 שנה בעליון
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
ברק. "לחשין גאונות במשפט"
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
מזוז. "חשין - מורי ורבי"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים