שתף קטע נבחר

מפקד שייטת הצוללות: ניתן לפגוע ביעד אסטרטגי במדינה זרה

בראיון ל-ynet, משמיע אל"מ יוני, מפקד שייטת הצוללות, את הדברים הבאים: "פגיעה ביעדים אסטרטגיים במדינה זרה היא לא תמיד משימה שחיל האוויר יכול לבצע, ולא תמיד גם צה"ל הירוק... אם לחיל הים יש יתרון מובהק בביצוע משימה, כמו פגיעה ברמה האסטרטגית במדינה אחרת, זה הדבר הנכון לעשות... לפעמים פגיעה ביעדים העיקריים שיש במדינה תעשה הרבה יותר נזק מאשר השמדת הצי". ומה לגבי פרסומים על יכולת מכה גרעינית של ישראל באמצעות הצוללות? "על פי פרסומים זרים יש לנו כל מיני יכולות"

"פגיעה ביעדים אסטרטגיים במדינה זרה היא לא תמיד משימה שחיל האוויר יכול לבצע, ולא תמיד גם צה"ל הירוק יכול לעשות. צריך לראות מי בתוך צה"ל צריך ויודע לעשות את העבודה הזאת, ואם לחיל הים יש יתרון מובהק בביצוע משימה מסוימת, כמו פגיעה ברמה האסטרטגית במדינה אחרת, זה הדבר הנכון לעשות. איך מייצרים את יחידת הלחימה שבסופו של דבר תביא לפגיעה באותם יעדים אסטרטגיים? זה כבר עניין של ארגז הכלים שברשותך. אפשר להשתמש בצוללת שתעשה את העבודה מ-א' ועד ת', אפשר להשתמש בצוללת כמבצע ברמת איסוף המודיעין והאבטחה של הכוחות שעומדים להיכנס ולבצע את העבודה הזאת".

 

כך, במילים אלה, חושף אלוף-משנה יוני, מפקד שייטת הצוללות של חיל הים בראיון ל-ynet, טפח מהיכולות של כלי המלחמה המשוכלל והסודי וביותר שקיים בידי צה"ל. הקצין הבכיר אינו נוקב בשמות, גם לא מפרט יכולות, אבל אומר כי "מערך הצוללות מתכונן לכל אירוע שמדינת ישראל הגדירה לצבא שהוא צריך להתמודד איתו". וגם מבהיר ש"אם צוללת אויב תתגלה בישראל - היא תושמד". 


צילום: דובר צה"ל

 

עשרות אירועים ביטחוניים, אולי יותר, חלקם לא התפרסמו, התרחשו בזכות פעילות כזאת או אחרת של מערך הצוללות של צה"ל. מדובר באירועים סיכוליים, אבל גם התקפיים. הפעילות שעשתה הצוללת עם כ-50 אנשי צוותה חשאית ותישאר חשאית, על מנת לאפשר לה לחזור ולבצע פעילות דומה בעתיד.

 

אל"מ יוני נזהר מאוד בדבריו, הוא שקול ויודע היטב את היכולות של היחידה עליה הוא מפקד. בן 43, התגייס לצה"ל ב-1981 והחל את שירותו בקורס חובלים. עבר לצוללות, אחר כך למערך ספינות הקרב ואף פיקד על שתיים כאלה. הוא היה שותף לפרויקט הבאת צוללות ה"דולפין" מגרמניה ופיקד גם על אח"י לוויתן. לפני שקיבל בספטמבר 2004 את הפיקוד של שייטת הצוללות, "שייטת שבע", בשפה הצבאית, נמנה עם צוות של מבקר מערכת הביטחון. בעוד חודשים ספורים יסיים את תפקידו וימונה לראש מספן כוח אדם בחיל הים, רק אז ניתן יהיה לחשוף את זהותו כמו גם את תמונתו.

 

אל"מ יוני התייחס בפתיחה ל"פגיעה ביעדים אסטרטגיים במדינה זרה". מהם אותם יעדים, אפשר רק לנחש: תחנות כוח, בתי זיקוק או כל פגיעה במתקן אסטרטגי אחר. לא לחינם הוא אינו נוקב בשם של מדינה. "הייעוד שלה הוא באמת להשמיד כלי שיט. לא רק להטביע ספינת טילים במקום מסוים ולהגיד 'הטבעתי', אלא גם לבדוק מה הערך של ההטבעה. כשאתה מטביע אוניית מחבלים, אמנם מנעת משהו מיידי אבל אנחנו הרבה פעמים צריכים להסתכל על ההשלכות. לא תמיד אכפת למנהיג מדינה אם מטביעים או לא מטביעים לו את הצי. לפעמים פגיעה ביעדים העיקריים שיש במדינה תעשה הרבה יותר נזק מאשר השמדת הצי".

 

יש לנו יכולת גרעינית? "לא אכנס לכך"

 

דבריו של מפקד הצוללות אמנם אפופי מסתורין אך יש מי שבעזרת פרשנות יגיעו למסקנה כי יש בידי ישראל יכולת לפגוע ביעדים שעלולים לסכן אותה בכל מדינה בעולם. על פי פרסומים זרים, בעיקר במספר עיתונים בארצות הברית בנובמבר 2003, לישראל יש יכולת לשגר נשק גרעיני מצוללות הדולפין. לפי הפרסומים, מדובר ביכולת של ביצוע תגובה מהירה, למקרה שבסיסי האטום הקרקעיים של ישראל ייפגעו במתקפת פתע. אל"מ יוני לא מפזר את הערפל: "על פי פרסומים זרים יש לנו כל מיני יכולות. אני לא אכנס אליהם, אני קורא אותם. צריך לפנות אל אותם כותבים ולשאול אותם מה היכולות האלה".

 

הוא לא משמיע הצהרות ברורות, אבל מבין המילים והשורות ניתן לקלוט רמזים ברורים. "לפעמים", הוא אומר, "אנחנו מתבקשים לתאר את הפעילות שלנו לדרגי מטה כללי שונים, אם זה ראש אמ"ן, סגן רמטכ"ל, רמטכ"ל. הפעילויות האלה מוצגות לדרג מדיני מאוד מצומצם. כל פעילות מבצעית של צוללת, הדרג המדיני בדרך כלל מכיר אותה. זה כמובן שונה מאשר יחידות אחרות".

 

לשאלה הישירה, עד כמה לצוללות ישנה חשיבות ומשמעות בפעילות לסכל איום קיומי על מדינת ישראל, הוא עונה לאחר מחשבה של שניות ארוכות: "אני חושב שקודם כל העובדה שהיא משמשת הרתעה, זה כבר איזשהו חלק במשוואה הגדולה הזאת... מעבר לזה אני לא יכול לפרט. עצם העובדה שישנם פרסומים בחו"ל שמתייחסים אל הצוללות כאל גורם הרתעתי, זה אומר משהו. בחלק מהדברים של קיומיות, אתה אמור לשמור על עמימות מסוימת. עצם הפרסומים האלה היא תרומה בתחום הזה". ועוד הוא מוסיף כי בתקופה האחרונה נמנעים בצה"ל מקיום תרגילים משותפים עם ציים זרים, במטרה שלא לחשוף יכולות של הצוללות בכחול-לבן.

 

מפקד שייטת הצוללות מודה כי לכלים ולאנשים שתחת פיקודו אין דווקא יתרון מובהק בסיוע לסיכול ממוקד שמבצע חיל האוויר ברצועת עזה. "אם מבצעים יירוט על קו החוף באזור עזה, יש יחידות אחרות שיכולות לתת את הצי"ח (ציון ידיעות חשובות) ולעשות את זה בצורה יותר זולה ופשוטה מאשר להפעיל צוללת. אבל יש מקומות שהם לאו דווקא סיכול ממוקד, שאין מישהו אחר בכלל שיכול לספק את המידע הזה למעט צוללת, ושם אתה נדרש להפעיל אותה בצורה מאוד מדויקת ומכוונת, תלוי בנשק שעומדים להפעיל".

 

הוא זורק עוד רמז עמום: "לא תמיד הנשק הוא נשק הרג". ניתן להניח שהקצין רמז כי ישנן פעולות אחרות, בהן בסופו של דבר לא נהרגים מחבלים אבל התוצאות לא פחות טובות למדינת ישראל. "הצוללת אינה מוגבלת בסוג הפעילות, ומפקדה יידע להביא לך את המודיעין הרלוונטי".

 

אל"מ יוני עדיין אינו מתכונן להגדלת צי הצוללות משלוש (לוויתן, תקומה ודולפין) בעוד שתיים נוספות, אבל מאשר כי ישנם מגעים לרכש עתידי של צוללות מגרמניה, ולהם יש את הנכונות לבנות אותם על פי האיפיון של חיל הים. "יש תכנית מגירה לגיוס קצת יותר רחב של כוח אדם לשייטת, ונבצע את זה לכשנצטרך. יש לנו גם היכולת לקלוט את הכלים ולהפוך אותם למבצעיים בפרק זמן קצר יחסית. בפן המבצעי, אנו מכינים את הצוותים ליכולת לחימה מול כל אויב ובכל תרחיש, החל מעימות מוגבל ועד מלחמה כוללת".

 

לדבריו, על אף הפעילות של צוללות חיל הים, לא היה מקרה בו נתגלו צוללות שלנו. "לא היינו באירוע שהתגלינו על ידי מישהו אחר. יותר מזה, התגלות הצוללות שלנו על ידנו בתרגילים טקטיים היא אירוע מאוד נדיר. בכל פעם

 שקורה אירוע שקרוב להתגלות מתבצע תחקיר עמוק מאוד. בשנה שעברה היה אירוע שחיל הים גילה צוללת זרה שחדרה למים הטריטוריאלים של מדינת ישראל מערבית לחיפה. ההישג של הגילוי הוא באמת הישג, הודות לערנות כלי שיט ומערך החוף. אנו מדינה שקולה וגם אם נגלה צוללת, שאינה צוללת אויב, בסבירות מסוימת לא נטיל עליה חימוש. כי בסך הכל מה האיום? פגיעה באגו. אין כאן איום קיומי. כל נאט"ו מחזיקה צוללות. אם הצוללת באה לצלם - תטיל עליה חימוש? תהרוג אותה. זה עשוי להעיב על יחסים עם מדינות. אבל ברור שאם נתפוס צוללת זרה של מדינת אויב שמבצעת פה פעילות ואנחנו נהיה במצב מתוח אם אותה מדינה - אחרי שיהיה זיהוי של אותה צוללת, סביר להניח שתושמד".

 

בנות בצוללת? זה ילחיץ את הלוחמים....

 

אל"מ יוני מעורב באופן אישי בבחירת כל חייל לצוללת, דבר חסר תקדים בצה"ל. הוא מדבר על לוחמיו בהערצה. "אצלי נמצאים כולם, גבוהים ונמוכים, עירוניים וקיבוצים, עולים וותיקים. מה שמאפיין אותם זה מה שיש בין האוזניים, 'ההארד-דיסק'. אם לאותו אדם יש יכולת חשיבה ניתוח ופיתוח עצמית – הוא מבחינתי קביל. אני לא גולני או צנחנים ולא יכול לפרסם מה שאני עושה, ולכן על פניו יותר קשה להביא לכאן אנשים. זאת קבוצה קטנה ואיכותית, רובם עם ציוני פסיכומטרי מעל 750 ויש גם 800. חלקם אפילו מדריכי פסיכומטרי. וכולם, כשאני שואל אותם בסוף השירות האם יחזרו לבצע אותו שירות עונים בחיוב".

 

אבל בכל הקשור לבנות בצוללת, אל"מ יוני אינו איש בשורות: "הצוללת לא נבנתה לערב אוכלוסיות, אין לנו יכולת לייחד אזור מסוים למגורי בנות. למה לנו להיכנס להרפתקה שנכשלה בחלק גדול מן הציים בעולם - ושם המתירנות גדולה יותר? יש תחומים שנפתחו ללוחמות, אבל יש גם תחומים שלא נפתחו, כמו הצוללות. האם שווה לשבור את המארג הזה שקיים בצוללת ללוחמים? גם ככה הם נמצאים בסביבה לחוצה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
אל"מ יוני על סיפון ה"דולפין"
צילום: דובר צה"ל
צילום: דובר צה"ל
"נשמיד צוללת אויב"
צילום: דובר צה"ל
מומלצים