שתף קטע נבחר

איראן מסכימה להעשיר אורניום ברוסיה

ראש תוכנית הגרעין של איראן אמר ששתי המדינות הסכימו להקים מיזם להעשרת אורניום - על פי מודל הצעת הפשרה הרוסית. המשמעות: פריצת דרך במשבר הגרעיני עם איראן, רגע לפני שהוא מגיע למועצת הביטחון. ראש תוכנית הגרעין הרוסית העושה בביקור בכור בבושהר רמז: נתעקש שהמשבר ייפתר בסוכנות האטום - ולא באו"ם

טהרן ומוסקבה הסכימו באופן עקרוני על הקמת מיזם משותף להעשרת אורניום, כך ציטטו היום (א') סוכנויות הידיעות ברוסיה את ראש סוכנות הגרעין של איראן. לדברי גולם-רזה אגאזדה, שדיבר במסיבת עיתונאים בכור הגרעיני האיראני בבושהר, שתי המדינות הסכימו "באופן עקרוני" להצעתה של מוסקבה לבצע ברוסיה את העשרת האורניום עבור איראן.

 

סוכנות הידיעות אינטרפקס ציטטה בכיר רוסי שאמר שמבחינתה של רוסיה, ישנה זיקה בין המיזם המשותף ובין חזרתה של איראן להקפאה של פעילות העשרת האורניום שלה. "הצד הרוסי מעוניין לדון על הקמת המיזם להעשיר אורניום רק במסגרת עסקת חבילה הקשורה לבעיות אחרות בנוגע לתוכנית הגרעין האיראנית...  כמו הקפאת העשרת האורניום באיראן", אמר הגורם. עם זאת, גורמים דיפלומטים מערביים אמרו כי ייתכן ואיראן מתכננת להמשיך בתוכנית הגרעין שלה, במקביל לפיתוח ברוסיה.

 

יועץ הנשיא האמריקני לביטחון לאומי, סטיב האדלי, אמר בתגובה לדיווחים כי ארצות הברית מצפה לקבל דיווח מלא על פרטי ההסכם. בראיון לרשת CNN אמר האדלי כי "השטן נמצא בפרטים, נצטרך ללמוד אותם".

 


טכנאים מרוסיה ואיראן בכור הגרעיני בבושהר (צילום: איי.אף.פי)

 

סוכנות טאס ציטטה את שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב שאמר שהשיחות בנושא הצעת הפשרה הרוסית יימשכו עד ה-6 במרס, מועד כינוס מועצת הנגידים של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית.

 

האיראנים זיגזגו בעבר

 

ההצעה הרוסית - שנתמכת על ידי ארצות הברית והאיחוד האירופי -נועדה להפריך את חששות המערב כי איראן מעוניינת בהעשרת אורניום כדי לייצר פצצות אטום. על פי דיווחים שונים, במסגרת ההצעה, יועשר האורניום ברוסיה ויישלח לאיראן לשימוש במתקנים גרעיניים להפקת חשמל. מוטות האורניום המועשר המשומשים יוחזרו לרוסיה בתום השימוש תחת פיקוח, תנאי שנועד לוודא שאיראן אינה עושה בחומרים שימוש צבאי אסור.


טכנאי רוסי בכור הגרעיני בבושהר (צילום: איי.אף.פי)

 

ההצעה הרוסית עלתה על הפרק לפני מספר חודשים, ואיראן זיגזגה עד כה בין תמיכה מסוייגת בה ודחיה שלה על הסף. רק בשבוע שעבר דווח כי שיחות על ההצעה הרוסית במוסקבה הסתיימו בפתאומיות לאחר שהנציגים האיראנים עזבו במפתיע. מאוחר יותר ניסו האיראנים לתקן את הרושם ואמרו שהשיחות היו "חיוביות ומועילות". מנגד, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, טען באזני כתבים בעת ביקור באזרבייג'ן שהשיחות "לא 'הולכות' בקלות".

 

סלע המחלוקת העיקרי הוא התעקשותה של איראן כי חלק מפעילות העשרת האורניום - פעילות של מחקר ופיתוח למשל - יתבצע בשטחה, שאיראן טוענת שמותרת לה על פי תנאי האמנה לאי הפצה של נשק גרעיני. ארה"ב וישראל מתנגדות לכך בתוקף בטענה שפעילות שכזו תאפשר לאיראן לרכוש ידע וניסיון, שעלולים לשמש אותה בהמשך הדרך כדי להפר את סייגי האמנה.

 

אם אכן הושם הסכם בין איראן לרוסיה במסגרתו תסכים איראן לשוב ולהקפיא את רוב פעילות העשרת האורניום שלה, הרי שמדובר בפריצת דרך במשבר. אם איראן אכן תקפיא את פעילות העשרת האורניום שלה כפי שדורשת רוסיה בהסכם, יקשה על מדינות המערב להמשיך ולפעול על מנת להעביר את תוכנית הגרעין האיראנית לדיון במועצת הביטחון של האו"ם, המוסמכת להטיל סנקציות.

 

הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית כבר החליטה על פניה למועצת הביטחון, אולם בהשפעת רוסיה וסין הוחלט להמתין לדו"ח המלא של ראש הסוכנות מוחמד אל-בראדעי שיימסר ב-6 במרס.

 

סוכנות הידיעות הרוסיית ראי נובוסטי שסרגיי קיריינקו, ראש תוכנית האטום הרוסית, המבקר באיראן, אמר במהלך ביקור בבושהר שארצו תתעקש למצוא פיתרון למשבר הגרעין עם איראן במסגרת הדיונים בסבא"א - רמז לכך שרוסיה תערום קשיים על העברת הדיון למועצת הביטחון של האו"ם.

 

על פי דיווח אחר, בסוכנות טאס, קיריינקו אמר שהכור בבושהר, אותו בונה רוסיה עבור איראן, יימסר בהקדם האפשרי. "הכור היה אמור להימסר כבר השנה אולם מסירתו מתעכבת בשל תקלות טכניות ואחרות", אמר קיריינקו. הוא ציין למשל את הצורך להניח 2,000 ק"מ של כבלים - פעולה שהוחל בה רק בינואר ונמשכת בקצב של 200 ק"מ בחודש. הוא ציין גם קשיים בהמשך בניית הכור, "כמו למשל הסירוב של אוקראינה לספק טורבינה שהיה לפיכך צורך לייצר אותה ברוסיה", ובעיות אספקה מצד חברת "סימנס" הגרמנית.

 

בהכנת הידיעה השתתף יצחק בן-חורין, וושינגטון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
הכור הגרעיני האיראני בבושהר
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
יש הסכמה עקרונית. אגאזדה
צילום: איי פי
צילום: איי פי
הפיתרון - בסבא"א. קיריינקו
צילום: איי פי
מומלצים