שתף קטע נבחר

המבקר: אולמרט נקי בפרשת מכירת הבית

מבקר המדינה, שבדק את עיסקת מכירת ביתו של אהוד אולמרט, קבע כי "מכירת הנכס ודמי השכירות עומדים במבחן הסבירות". השופט לינדנשטראוס הסתמך בהחלטתו לא רק על המסמכים שהתקבלו, אלא גם על חוות דעת של שמאית ששכר. המבקר נדרש לנושא לאחר פרסום טענות לפיהן התגלו אי-סדרים, המרמזים על שחיתות, במהלך מכירת ביתו של ממלא מקום ראש הממשלה. במקביל, הודיע היועץ מזוז כי נושא קניית הבית של אולמרט הועבר לבדיקת המבקר

מבקר המדינה "ניקה" היום (ד') את ממלא מקום ראש הממשלה, אהוד אולמרט, מהטענות לפגמים במכירת ביתו והשכרתו מחדש בשכונת קטמון בירושלים. בחוות הדעת של המבקר, מיכה לינדנשטראוס, נכתב כי "ערך מכירת הנכס ודמי השכירות עומדים במבחן הסבירות". עם זאת, קובע המבקר כי אולמרט לא העביר את חוזה המכירה של הבית למשרד המבקר לפני כשנה וחצי, כפי שטענו אנשי לשכתו. 

 

במקביל, הודיע אחר הצהריים היועץ מזוז כי בשלב זה אין מקום לפתיחה בחקירה בעקבות הפרסום אתמול ולפיו רכש אהוד אולמרט במחיר נמוך בית במושבה הגרמנית בירושלים. מזוז קבע שהחומר מונח בפני המבקר המדינה ואם זה יחליט שיש היבטים פלילים בפרשה אז יוחזר החומר ליועץ.

 

חוות הדעת של המבקר

 

חוות הדעת בפרשת הבית כוללת שמונה עמודים. במרכזה דו"ח של שמאית עצמאית ששכר מבקר המדינה, כדי להעריך את שווי הבית של אהוד ועליזה אולמרט בשכונת קטמון הישנה בירושלים ואת סבירות המכירה ועיסקת ההשכרה שנחתמה בינו לבין חברה בבעלות משפחת אברהם מארה"ב, באמצעות חברה הרשומה באיי הבתולה. 

 

הטענות נגד אולמרט, שהופיעו בכמה כלי תקשורת, מתמקדות בשלוש נקודות עיקריות: האחת היא הטענה כי גם לאחר ביצוע העיסקה הותר לאולמרט לגור בביתו בשכירות למשך כחמש שנים. השנייה מתמקדת בסכום העיסקה, וטוענת כי מדובר בסכום חריג של 2.7 מיליון דולר (כ-12 מיליון שקלים). טענה שלישית מתמקדת בגובה שכר הדירה שמשלם אולמרט על הבית מאז המכירה. דמי השכירות עומדים על 2,250 דולר ונטען כי מדובר בסכום נמוך יחסית לסכומים הנגבים בבתי השכונה. 

 

מהעובדות המצוינות בדו"ח המבקר עולה כי שטח הבית שמכרה משפחת אולמרט כ-540 מ"ר, בשתי קומות, על חלקה בשטח 461 מ"ר. האיזור מוגדר כאיזור יוקרתי למגורים והנכס עצמו כ"מסוגנן, סולידי ומכובד, בעל חצר גדולה, המקנה רווחת דיור ואיכות חיים". לבית יש שער כניסה פרטי וחנייה פרטית.

 

מחוזה המכירה שהועבר על-ידי ממלא מקום ראש הממשלה למבקר המדינה לפני כשבוע, עולה כי הנכס נמכר לחברת "סרפלנד השקעות" הממוקמת באיי הבתולה, חברה הנמצאת בבעלות קרן הנאמנות של משפחת המליארדר האמריקני דניאל אברהם. יש לציין כי אברהם נמנה על התורמים לאולמרט במערכת הבחירות לעירית ירושלים בשנת 1993. 

 

מכירת הבית נעשה בינואר 2004. שנה לאחר מכן, בינואר 2005, חתמו הצדדים על חוזה שכירות במסגרתו תתגורר משפחת אולמרט בבית לתקופה של שלוש שנים, תמורת תשלום חודשי של 2,250 דולר לחודש. זאת, לאחר שמשפחת אולמרט רכשה בית חלופי. בית זה, המיועד לשימור, אמור היה להיות מוכן למגורים בתוך כשלוש שנים ובני משפחת אולמרט ביקשו לאפשר להם להמשיך ולחיות בתקופה זאת בביתם המקורי. קביעת גובה השכירות נעשתה במשא ומתן בין עורכי הדין של שני הצדדים. 

 

השמאית ששכר המבקר קבעה: המחיר סביר

 

המבקר לינדנשטראוס לא הסתפק בשתי חוות דעת של שני שמאים שנשכרו על-ידי הצדדים במועד ביצוע עיסקת הנד"לן. הוא שכר את שירותיה של השמאית העצמאית לבנה אשר, העוסקת בתחום זה כ-20 שנים ומוסמכת למסור חוות דעת מומחה גם לבתי המשפט. השמאית, אשר סיירה בבית משפחת אולמרט לפני חמישה ימים, קיבלה לידיה גם את כל יתר המסמכים אשר העביר אולמרט למבקר המדינה, לרבות חוות דעת השמאים שקדמו לה וחוזה המכירה. כמו-כן ביצעה סקר מחירי מכירה והסכרה של בתים ברי השוואה, במועד המכירה של הבית.

 

על-פי קביעתה של השמאית אשר, המחיר אשר נתקבל על ידי משפחת אולמרט בתמורה לבית, 2,690,000 דולר, עומד במתחם הסבירות. כמו כן קובעת השמאית שהמחיר של 2,250 דולר לחודש ששילמו בני משפחת אולמרט בתמורה להשכרת הבית, הינו סביר. זאת למרות "שהוא מהווה אך כ-60 אחוזים מדמי השכירות אשר היו צפויים להיות משולמים על ידי שוכר פוטנציאלי בגין הנכס, העומד על כ-3800 דולר לחודש", כותב המבקר בדו"ח. 

 

את ההפרש בן ה-1,550 דולר מסבירים השמאית ומבקר המדינה בעלויות שהיו עתידות ליפול על החברה המשכירה, בגין דמי אחזקת המבנה, הצורך במציאת דייר חליפי, דמי תיווך וכדומה. "תחשיבי העלו", כותבת השמאית אשר למבקר, "ששיעור טווח הפער בין הסכומים עשוי לנוע בגבולות שבין 26 ל-62 אחוזים מדמי השכירות הראויים". המבקר קובע בדו"ח: "בהתייחס לשיקולים האמורים לעיל ומצבו הפיזי של הבניין (שיפוץ פנימי נעשה בו לפני 18 שנה), דמי השכירות הינם ראויים וסבירים".

 

אולמרט: המבקר קיבל ממני פרטים מדוייקים

 

אולמרט התראיין בשבוע שעבר בנושא לערוץ הראשון ואמר כי "גם (המבקר) הקודם וגם הנוכחי קיבלו פרטים מדוייקים - גם על המכירה, גם על השכירות גם על התמורה ואפילו איך בדיוק נהגנו בכל הכספים שקיבלנו עבור הדירה - כמה קיבל כל אחד מילדי".

 

מלשכתו של אולמרט נמסר כי "ממלא מקום ראש הממשלה מכר את דירתו ב-2004 לאיש העסקים האמריקני דן אברהמס. בחודש מאי 2005 דיווח ממלא מקום ראש הממשלה למבקר המדינה דאז, השופט בדימוס אליעזר גולדברג, על מכירת הדירה, זהות הקונה ותמורת המכירה, וזאת במסגרת הדיווח השנתי אותו מעביר ממלא המקום אולמרט על רכושו ונכסיו.

 

"זמן קצר, לאחר קבלת הדיווח, העביר מר אולמרט למבקר המדינה הנוכחי, השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס, פרטים נוספים שאינם קשורים לעסקת המכירה עצמה. מחיר הדירה, שכאמור היה ידוע למבקר, נקבע על פי חוות דעת של שני שמאים נפרדים, לכן לטענות כאלו מדובר במחיר מופרז אין שחר.

 

"ממלא מקום ראש הממשלה ממשיך להתגורר בביתו בשכירות חודשית מלאה, זאת משום שהדירה החדשה שרכש עדיין איננה מוכנה למגורים. דמי השכירות הם בסך 2,250 דולר לחודש וחוזה השכירות קובע שמשפחת אולמרט תוכל להתגורר בבית עד סוף שנת 2007, המועד בו אמורה המשפחה לקבל לחזקתה את הדירה החדשה שרכשה". 

 

בהכנת הידיעה השתתפה טל רוזנר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
נקי. אולמרט
צילום: איי פי
צילום: אלעד גרשגורן
הכריע. לינדנשטראוס
צילום: אלעד גרשגורן
מומלצים